Київ — Гетеборг — Пекін — транзит

26.07.2006
Київ — Гетеборг — Пекін — транзит

У стрибках iз жердною перемiг донеччанин Денис Юрченко (5,80м). (Фото PHL.)

      У США, як відомо, національний легкоатлетичний чемпіонат за силою фактично не поступається першостям світу. І причина не лише у високому рівні американських атлетів, а в принциповому підході до участі в ньому тих, хто хоче потрапити на чемпіонат світу чи Олімпіаду. Добре виступив на внутрішніх змаганнях — маєш перепустку «на світ», не приїхав узагалі — «до побачення». Схоже, що перші серйозні кроки для підвищення авторитету чемпіонату України робить і наша легкоатлетична федерація, яка в цьому році доклала чимало зусиль, щоб літня першість країни відбулася на конкурентоспроможному за міжнародними стандартами рівні. Змагання приймав НСК «Олімпійський», і вже сама участь у турнірі таких атлетів, як Юрій Білоног, Сергій Лебідь, Тетяна Терещук-Антипова та Андрій Соколовський, додає організаторам балів. Міг вийти на доріжку й Іван Гешко, який напередодні отримав приз як кращий спортсмен України в червні, але цього разу обійшлося без нього. Утім це саме той випадок, коли успіхи бігуна на різноманітних закордонних стартах свідчать самі за себе. Сумніватися в Івановій готовності до чемпіонату Європи, який пройде 7—13 серпня в Гетеборзі, не доводиться.

      Звичайно, усі старти на головній арені країни упродовж трьох днів відбувалися з прицілом на шведське Євро-2006. І з цієї точки зору національний чемпіонат дав надію. До того ж самим проектом керівників ФЛАУ Валерія Борзова та Валерія Александрова, за яким національний чемпіонат проводиться за двораундовою системою, зацікавилися і в інших країнах. Загалом відзначимо, що відтоді, як у ФЛАУ почали підходити до організації своєї роботи комплексно із залученням сучасного менеджменту, змагання в Україні стають дедалі привабливішими. Не відстають від зовнішньої ефектності й конкретні результати: у багатьох видах триденної програми було зафіксовано найкращі показники сезону в Україні. Вихід на пік форми саме до національних змагань — це показник їхньої престижності.

      Найтитулованіший на ЧУ-2006 Юрій Білоног потішив своїх шанувальників подвійною перемогою, адже виступав у двох видах — штовханнi ядра та метаннi диска. Подібне вдалося також Олені Чебану (200 м та естафета 4 х100 у складі збірної України-1). Несподіванкою стали другі місця Сергія Лебедя на дистанції 1500 м, де його обійшов чернівчанин Лабовський, та Тетяни Терещук-Антипової, котра поступилася в бігу на 400 м з бар'єрами киянці Анастасiї Рабченюк.

* * *

      За результатами фіналу чемпіонату України на засіданні виконкому ФЛАУ було затверджено склад офіційної делегації на чемпіонат Європи у Швеції. «Квитки до Гетеборга отримали 53 спортсмени та 17 офіційних осіб — керівництво, тренери, масажисти, — розповів журналістам держтренер з легкої атлетики Валерій Александров. — Оскільки цей чемпіонат є одним із важливих етапів відбору на Олімпіаду-2008, ми вирішили відправити таку численну делегацію. На виконкомі федерації вирішено, що всі учасники першості Європи, які потраплять у чільні шістки, одержать повне державне фінансування для підготовки до Ігор у Пекіні. Інші кандидати у збірну також не залишаться без уваги — ми допомагатимемо їм долати відбір через турніри, шукати фінансування через регіональні організації».

      Пан Александров каже, що майже одночасно з Євро у Китаї відбудеться чемпіонат світу серед юніорів, на якому Україну представлятимуть 25 спортсменів і 15 офіційних осіб. І він також поїде в Пекін, «аби на власні очі побачити, що нас чекає тут за два роки на Олімпіаді». «А четверо наших фахівців зі спеціальною апаратурою вивчатимуть кліматичні умови майбутньої столиці Олімпійських ігор, щоб не повторити помилок Сіднею-2000», — каже Валерій Александров.

      Що ж до підсумків чемпіонату України, то головний тренер підкреслив: ці змагання засвідчили успішність процесу зміни поколінь. У багатьох видах молоді атлети випереджали досвідченіших колег. На відміну від попередніх олімпійських циклів, на думку віце-президента ФЛАУ, у нас тепер є час і можливості «обкатати» цю молодь до найголовнiших стартів чотириріччя.

      Утім, незважаючи на омолодження збірної, у Гетеборзі керівники федерації сміливо прогнозують здобуття  6-8 медалей різного гатунку. Не без гордостi Валерій Александров процитував президента французької федерації Філіпп Ламблен, який перебував у Києві на нашому чемпіонаті: у Франції молодь важко затягнути в легку атлетику за вуха, а в Україні є чимало перспективних  молодих спортсменів.

      Додамо, що на першості континенту чоловіки представлятимуть Україну в 17 легкоатлетичних видах, жінки — у 13.

      До «шістки» європейських рейтингів у своїх дисциплінах на сьогодні входять 9 наших спортсменів — Іван Гешко (1500 м, 1-й номер), Сергій Лебідь (5000 м, 3-й), Олексій Лукашевич (довжина, 3-й), Тетяна Терещук-Антипова (400 м з/б, 3-й), Анастасія Рабченюк (400 м з/б, 6-й), Тетяна Петлюк (800 м, 5-й), Ірина Лещинська (1500 м, 3-й), Вікторія Рибалко (довжина, 4-й), Людмила Блонська (семиборство, 2-й) та дві жіночі естафетні команди — 4х100 м (4-й) і 4х400 м (6-й).

      Крім того, ми чекаємо медалей і від тих, хто поки не демонстрував високих результатів цього року, але цілеспрямовано готувався до ЧЄ-2006. Ідеться  про Юрія Білонога (ядро), Андрія Скварука (молот), Андрія Соколовського (висота), Ірину Михальченко (висота).

Середній вік нашої легкоатлетичної збірної у Швеціїї — 25,4, при цьому такий самий  у жінок і чоловіків.

 

ТАБЛО

Найкращі результати сезону в Україні, показані на національному чемпіонаті

      Чоловіки: 100 м — Довгаль (Харківська обл.) — 10,29 сек.; 200 м — Глущенко (Київ) — 20,91 сек.; 400 м — Зюков (Харківська) — 46,27 сек.; 110 м з/б —  Демидюк (Київ) — 13,55 сек.; висота — Соколовський (Вінницька) — 2,28 м; довжина — Лукашевич (Дніпропетровська) — 8,17 м; ядро — Білоног (Одеська) — 20,84 м; диск — Білоног — 62,67 м.

      Жінки: 400 м — Щербак (Полтавська) — 51,23 сек.; висота — Михальченко (Київ) — 1,95 м; молот — Секачова (Київська) — 74,31 м (рекорд України!).

      У командному заліку ЧУ-2006 трійка кращих областей виглядає так: Донецька — 80 594 очки, Харківська — 69 233, м. Київ — 66 093.