Лендіс замість Ленса

25.07.2006
Лендіс замість Ленса

Флойд Лендiс: шампанського за перемогу! (Фото РЕЙТЕР.)

      93-я «Велика петля» закінчилася перемогою американця Флойда Лендіса з команди «Діскавері ченнел». Саме він став спадкоємцем слави свого великого співвітчизника Ленса Армстронга, котрий перед цим вигравав «Тур де Франс» сім разів поспіль.

      Звичайно, ми напередодні нової найпрестижнішої велобагатоденки сподівалися, що на Єлисейських Полях із тріумфом фінішує хтось з українських гонщиків. На руку нам грало послаблення перегонів через допінговий скандал. Боси двох «наших» команд теж підтверджували, що український оптимізм має підстави. Керівники «стайні» «Т-Мобайл» казали, що Сергій Гончар візьме на себе роль лідера за відсутності Яна Ульріха, а менеджери «Діскавері» не заперечували, що саме Ярослав Попович має шанс стати правонаступником залізного Армстронга. «Начальники», вочевидь, «забули» попередити про своє бачення французької багатоденки інших гонщиків цих команд. Принаймні дружної та активної праці на українців від «груп підтримки» ми не дочекалися.

      Через дискваліфікацію багатьох грандів 93-я «Петля» запам'ятається своєю непередбачуваністю. Вітчизняні ж прихильники велоспорту мають запам'ятати, що найбільшу кількість етапів — три — українці виграли саме на цьому «Турі».

      Третє сходження на п'єдестал здійснив Сергій Гончар. Він довів, що є королем спринту, на 19-му етапі з роздільним стартом, коли першим пройшов 57-кілометрову дистанцію між Ле-Крезе та Монколез-Мії з часом 1:07.45, на 41 секунду випередивши свого німецького партнера по команді Кльодена та на 1 хв.11 сек. — майбутнього тріумфатора перегонів Лендіса з команди «Фонак».

      Напередодні ж учасники «Тур де Франс» долали 197 км 18-го етапу. Першим фінішну лінію перетнув італієць Матео Тозатто, Попович приїхав 55-м, а Гончар — 89-м, причому обидва дісталися кінцевої мети в загальній групі, яка відстала від переможця на 8 хвилин.

      ...На Єлисейські Поля 20-й етап заїхав у дружній атмосфері пліч-о-пліч, адже на останньому відрізку «Туру» гонщики вже традиційно уникають боротьби й будь-яких відривів від пелетону.

 

ТАБЛО

      Загальний залік «Тур де Франс» (3657 км): 1. Лендіс (США, «Фонак») — 89:39.30; 2. Перейро (Іспанія, «Каїсса») — + 0.57;  3. Кльоден (Німеччина, «Т-Мобайл») — +1.29... 25. Попович (Україна, «Діскавері ченнел») — + 52.02... 52. Гончар (Україна, «Т-Мобайл») — + 1:49.22... Гривко («Мілрам») — не фінішував.

      Кращий спринтер — Макківен (Австралія, «Давітамон-Лотто»)

      «Гірський король» — Расмуссен (Данія, «Рабобанк»)

      Кращий молодий гонщик — Кунего (Італія, «Лампре-Фондіталь»)