З плюсами — без «антикризовикiв»

25.07.2006
З плюсами — без «антикризовикiв»

Вiктор Ющенко.

      «Добігає кінця термін формування уряду, відведений Верховній Раді України Конституцією. Становлення нового парламенту відбувається досить драматично», — з таких слів почав Президент Віктор Ющенко своє суботнє радіозвернення. У нової правлячої коаліції спітніли долоні. Та диви: він акцентує увагу на тому, що 60 днів спливають, нового Кабміну на заміну відставленому, єхануровському, ще не призначено, це значить, що Ющенко акцентує увагу саме на цьому й збирається розпустити парламент?

 

Який уряд нам потрібен

      Далі по ходу промови невдоволення «антикризовиків» лише посилювалося. Стало зрозуміло, що глава держави не збирається в найближчі дні вносити на затвердження парламенту запропоновану йому коаліцією кандидатуру Віктора Януковича на Прем'єр-міністра. «Україні потрібний повноважний і ефективний парламент, здатний захистити національні інтереси, забезпечити єдність, стабільність і процвітання країни, — говорив Президент про своє перше побажання. І тут же про друге: «Країні потрібен ефективний уряд, який продовжить розпочаті реформи і нарощуватиме темпи економічного зростання» Його має очолити «людина, яка зуміє відмовитися від вузькопартійних інтересів».

      Як відомо з кулуарних джерел, Янукович під Ющенкове бачення глави «ефективного уряду» не підпадає, і Президент говорить про потребу більш компромісних кандидатур. А поки переговори не рухаються (бо «Регіонали» ж затялися: лише Віктор Федорович!), Віктор Андрійович вирішив зробити дещо знущальний фінт. «Цього тижня у Верховній Раді було проголошено про створення нової коаліції. Вона сформована, — каже він, маючи на увазі попередній тиждень і друге — тепер уже цілком легітимне — оголошення про коаліцію комуністів, партії регіонів і соціалістів. — На ім'я Президента надійшла пропозиція коаліції щодо майбутнього Прем'єр-міністра. Відповідно до Конституції, глава держави має 15 днів для того, щоби визначитися щодо подання цієї кандидатури на затвердження Верховної Ради». Тобто якщо раніше вважалося, що «час ікс» можливого розпуску парламенту (через несформування уряду) майже збігається з «часом ікс», коли Президент має подати Януковича на затвердження ВР, і цей спільний «час два ікса» — 25 липня, то тепер один із двох термінів значно посувається. Виходить так, що Раду можна розпускати вже сьогодні — адже 60 днів після відставки уряду Єханурова минуло, а новий Кабмін не сформовано. Тоді як Віктор Ющенко має ще майже десять днів на роздуми. І  це дає йому поле для маневру, для додаткових консультацій про можливість «інтронізації» осіб на кшталт Яценюка чи Гайдука. «Регіонали» ж можуть ще раз подумати, що для них більш прийнятне: ще один реванш на нових виборах чи наполягання на тій самій кандидатурі Прем'єра Януковича вже тепер.

      А Президент каже просто: «Я діятиму виключно в рамках українського законодавства, приймаючи відповідальне для країни рішення щодо майбутнього парламенту і уряду. Своє рішення я проголошу у визначений Конституцією термін». І додає: «Як Президент України я налаштований на співпрацю з парламентом і майбутнім урядом заради стабільності держави, її розвитку. Разом ми маємо докласти зусиль для закріплення позитивних тенденцій в економіці».

Досягнення «наших»

      Далі у радіозверненні Ющенко оцiнив зростання економіки навіть без допомоги «регіональних» «антикризових менеджерів», ба навіть при їхньому спротиві: «Підсумки розвитку країни за перше півріччя 2006 року демонструють добрі результати. Політичні баталії не відбилися на економічному зростанні. Вкотре доведено давно відому істину: без штучного втручання і надмірного регулювання економіка оздоровлюється і міцнішає. Українська економіка витримала випробування двома непростими виборчими кампаніями і поступово виходить з зони політичних ризиків. Реальне зростання ВВП у першому півріччі становило 5%, а у червні цей показник виріс до 9,3%. Це один з найкращих показників у Європі. Такого результату влада досягла, незважаючи на непросту ситуацію на енергетичному ринку, попри затяжну парламентську кризу та активну протидію щодо розширення присутності України на деяких зовнішніх ринках».

      «Зростання економіки повинне мати конкретний результат у рості добробуту громадян. Влада намагається, щоб це кожен українець відчув. Статистичні цифри росту економіки повинні отримати реальний вимір. Тільки коли кожен українець зможе сказати, що його життя стало кращим, влада може вважати свою роботу успішною. Тому важливо, щоб кожна позитивна дія доходила до людей, щоб закладений фундамент економічного зростання почав нарешті працювати на людину», — каже Президент.

      За його словами, «сьогодні є тільки перші результати зростання реальних доходів населення. Торік вони склали 20% і в поточному утримуються на такому ж рівні. Реальна зарплата торік зросла на 20%, в поточному році — ще на 23%. Мінімальну пенсію вперше збільшено до прожиткового мінімуму. Допомога на дітей за різними статтями зросла в 4—12 разів. Соціальні стандарти збільшені майже на третину», «з початку поточного року заощадження зросли на 15%. Спостерігається й приріст інвестицій в основний капітал. Зростають іноземні інвестиції, яких вже надійшло майже у чотири рази більше, ніж торік. На одного українця ці інвестиції нині складають 371 долари США, що удвічі більше від минулорічного показника».

      «При швидких темпах зростання неминучою проблемою є підвищення цін, — визнає Віктор Ющенко. — Так ринок реагує на те, що в кишенях українців з'являється більше грошей. Але завдання влади — тримати стабільними ціни на товари і послуги першої необхідності».

«Реалією є зростання цін і тарифів на електроенергію, газ, перевезення. Це вимушений крок влади. Значний ріст цін на енергоносії — це світова тенденція, і Україна мусить враховувати, що з кожним роком нафта і газ стають дорожчими. З січня цього року Росія різко підвищила ціни на газ для України, Молдови, Вірменії та багатьох інших країн. З наступного року те саме чекає на Білорусь. У самій Росії ціни на газ також зростатимуть. Тому поступове підвищення цін, на жаль, невідворотне». І резюме: «У цих умовах і Президент, і уряд роблять все для захисту найбільш малозабезпечених громадян через систему соціальних компенсацій. ...Владі, в першу чергу новому парламенту і майбутньому уряду, треба надзвичайно серйозно поставитися до проблеми енергетичної безпеки, енергозбереження...»

      І тут ще один дзвіночок: НОВОМУ парламенту — це тому, що є зараз, чи тому, що буде сформований у результаті перевиборів?..

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>