Рак у графіці 3D

18.07.2006
Рак у графіці 3D

      Саме утворення метастазів вважається однією з найбільш небезпечних особливостей онкологічних захворювань. Ракові клітини можуть відриватися від первинної пухлини, розноситися по організму і формувати вторинні пухлини, або ж метастази, у різних органах і тканинах. Якщо процес відбувається дуже бурхливо, врятувати людину стає надзвичайно важко, а то й зовсім неможливо.

      Для того, щоб розробити дієвий метод терапії онкологічних захворювань, дослідники вдаються до моделювання процесу метастазування. Сьогодні вчені використовують двомірну модель, в якій рух ракових клітин проектується на одну площину. Однак нове дослідження показало, що такий підхід не гарантує створення адекватної картини поширення метастазів, повідомляє «Кореспондент». Група американських медиків дійшла висновку, що характер рухів ракових клітин у тривимірному просторі кардинально відрізняється від того, що людина може побачити на двовимірній моделі.

      У своїй роботі експериментатори використовували спеціальний конфокальний мікроскоп, за допомогою якого в кожній пробі тканин робили віртуальні розрізи, генеруючи нову порцію зображень кожні 15 хвилин. Потім процес руху ракових клітин моделювався з використанням спеціально розробленої комп'ютерної програми.

      Як зазначає керівник проекту, нове дослідження пояснює, чому двомірний аналіз дії протиметастазних препаратів не здатний пророчити їхній ефект на тканинному рівні. Адже старий аналіз не враховує ті перешкоди, які зустрічаються на шляху клітин в організмі. У реальному тривимірному просторі клітини просуваються через «джунглі» волокон-ліан, які уповільнюють їхній рух та змінюють його напрямок.

      Автори дослідження вважають, що розробка ефективних протиметастазних препаратів буде більш успішною при використанні саме 3D-моделі «трафiку» ракових клітин в організмі й відповідних підходах комп'ютерного моделювання.