Син Тарзана судиться за батькові плавки

18.07.2006
Син Тарзана судиться за батькові плавки

Тарзан—Вайсмюллер у тiй самiй пов’язцi.

      Від браку яскравих пригодницьких фільмів, наповнених неймовірними спецефектами й захоплюючими поворотами сюжету, сучасний кінематограф не страждає. Але хоч якими оригінальними й красивими є нові стрічки, їм усе одно не зрівнятися з пам'ятниками кіномистецтва, які, попри свою технічну наївність і простоту, завжди залишатимуться незрівнянними й улюбленими. Саме до таких «вічних» фільмів належить знаменитий чорно-білий «Тарзан», знятий у 30-х роках минулого століття. Героя Джонні Вайсмюллера — актора й спортсмена-плавця, який до початку кінокар'єри встановив 67 рекордів світу, — наслідувало не одне покоління глядачів у всьому світі. Його вміння літати по ліанах і горлати в особливий спосіб вражає любителів кіно й досі. Не дивно, що особисті речі зірки, а саме — пов'язка на стегна, в якій Джонні 12 разів у різних фільмах зображував Тарзана, і плавки, в яких Вайсмюллер бив рекорди на Олімпіаді 1928 року, — потрапили до музею. У Залі слави плавців у Флориді їх і досі з благоговінням розглядають відвідувачі.

      Однак не виключено, що милуватися раритетами публіці залишилося недовго: «спідня білизна» актора-спортсмена опинилася в центрі скандалу й може «переїхати» з музею у приватну колекцію. Річ у тім, що син Джона вимагає повернути йому всі виставлені в Залі слави експонати, котрі належали Вайсмюллерові-старшому (а це, окрім пов'язки та плавок, іще й п'ять золотих та бронзова медалі, здобуті Джонні на Олімпійських іграх). Як повідомляє газета «Таймс», нащадок зірки наполягає на тому, що ці речі належать йому, не відстає від чоловіка і його дружина Дайана. «Це протизаконно, якщо нашим дітям і онукам не дістанеться нічого на пам'ять від їхнього славетного діда», — обурюється жіночка.

      А тим часом президент Залу слави Брюс Віго має з цього приводу іншу думку. За його словами, Джонні Вайсмюллер, який заснував цю установу у 1965 році, заповів пов'язку, плавки і медалі Залу, про що є відповідний запис у заповіті, тому ні про яку передачу цієї спадщини комусь іншому не може бути й мови. Однак сімейство Вайсмюллерів не здається й підшукує собі доброго адвоката, аби звернутися з цього приводу до суду. От тільки не ясно, чого це вони так пізно схаменулися, адже Джонні помер ще в 1984-му.