Шева втік вчасно

18.07.2006
Шева втік вчасно

Чезаре Руперто оголошує вирок. (Фото РЕЙТЕР.)

      У  п'ятницю ввечері завершився судовий процес над чотирма італійськими клубами, яких звинуватили у корупційних махінаціях. Нагадаємо, все почалося з того, що в травні в пресі з'явилися записи телефонних розмов спортивного директора «Ювентуса» Лучано Моджі з колишнім членом комісії суддів П'єрлуїджі Пайретто. Їхній зміст не залишав сумнівів у підкупі арбітрів у сезоні 2004/05 рр. Далі скандал, який за ім'ям свого головного «героя» отримав назву «Моджігейт», розкручувався, на поверхню спливали нові факти підкупу, організації договірних матчів, махінацій у трансферах, а тінь підозри у нечесній грі впала також і на «Мілан», «Лаціо» й «Фіорентину». Серед звинувачених — керівна верхівка цих клубів, арбітр ФІФА Де Санктіс, колишній президент Італійської федерації футболу Франко Карраро. На початку червня через цей скандал італійські клуби не були допущені до участі в Кубку Інтертото, а наприкінці минулого тижня президент трибуналу ІФФ Чезаре Руперто оголосив у Римі остаточний, дуже жорсткий присуд.

      Отже, корумповані «Ювентус», «Лаціо» і «Фіорентина» переведені до серії В, другого за рангом італійського дивізіону, причому туринці почнуть новий сезон з мінусовим балансом у 30 очок, флорентійці — у 12, римляни — у  мiнус 7. Замість цієї трійки в сезоні 2006/07 у серії А гратимуть «Лечче», «Мессіна» й «Тревізо», які мали б «вилетіти» з еліти за підсумками минулого сезону. Водночас судді вирішили змилостивитися над «Міланом» і залишити його у вищому дивізіоні, але стартуватимуть «россо-нері» із «доробком» у мінус 15 очок, що фактично перекреслює плани «міланістів» на здобуття «скудетто».

      Весь квартет винуватців у поточному сезоні позбавлений права виступати в єврокубках. Крім усього іншого, у «Юве» відібрали титули чемпіона країни двох останніх сезонів, а «Мілан» за сезон 2005/06 оштрафували на 44 очки. Недаремно наш Андрій Шевченко змотав вудки й утік до «Челсі»...

      Постраждали й керівники усіх клубів: Лучано Моджі й виконавчий директор «Ювентуса» Антоніо Гіраудо позбавлені права займатися футбольною діяльністю на п'ять років, колишній віце-президент «Мілана» Адріано Галіані й один із працівників клубу Леонардо Меані — відповідно, на три й три з половиною, президент «Лаціо» Клаудіо Лотіто — на три, почесний президент «Фіорентини» Дієго Делла Валле і президент Андреа Делла Валле — на чотири й три з половиною.

      Цей скандал у спорті світові ЗМІ вже порівняли з вибухом атомної бомби. Звісно, обвинувачені не заспокоюються й мають намір подавати протест на вирок трибуналу. Але очевидно, що особливих поблажок корупціонерам ІФФ не зробить. Тож більшість зірок, котрі не бажають борсатися в серії В, уже нагострюють лижі, щоб із деяким запізненням, але піти шляхом Шеви. Очікується, що найближчими днями тотальний розпродаж організує «Юве» (скажімо, Патрік Вієйра перебирається назад до Англії), не залишиться у «Фіорентині» й кращий бомбардир серії А минулого сезону Лука Тоні.

      ...Після вироку трибуналу прем'єр-міністр Романо Проді заявив, що у футболі, як у дзеркалі, відбивається стан справ у країні, всі сфери життя якої вразила криза. Водночас є підстави вважати, що вихід із «Моджігейту» є свідченням торжества італійського правосуддя над будь-якими авторитетами. Цікаво, а чи могла б у нас ФФУ або ПФЛ перевести в першу лігу «Шахтар» чи «Динамо», якби запідозрили грандів у підкупi арбітрів та суперників?..