Розкол по лінії відозв

15.07.2006

      Як і в часи Помаранчевої революції, активними гравцями під час цієї політичної кризи стали місцеві ради. Причому на Сході й Заході країни їхні відозви кардинально протилежні.

      11 липня зі зверненням до українського народу, Президента та лідерів національно-демократичних сил виступила Львівська облрада, яка визнала, що «формування комуно-олігархічної коаліції, антиукраїнського альянсу порушує стабільність у державі, загрожує безпеці України, збереженню її територіальної цілісності, неминуче призведе до ускладнення суспільно-економічної ситуації в країні». Львівська обласна рада відтак вимагає від Президента, якого підтримує, розпуску парламенту й оголошення нових парламентських виборів. Також Львівщина вимагає скасування «нав'язаної Морозом—Кучмою—Януковичем—Медведчуком» конституційної реформи як такої, що не відповідає національним інтересам, негайної присяги суддів Конституційного Суду. А ще — для повного щастя — люстрації, тобто очищення влади від посадових осіб, які становлять потенційну загрозу Україні, публікації списків агентів КДБ СРСР, котрі перебували або перебувають на державних посадах в Україні, тощо.

* * *

      Недалеко від галичан відійшла і Сумська міська рада, яка два роки тому стояла по інший бік барикад. Тепер, як повідомляє власкор «УМ» Алла Федорина, Суми вирішили зробити свій внесок у стабілізацію політичної ситуації в державі, а для цього звернулися з листом до Президента. У ньому міські депутати нагадують, що, за Конституцією, єдиним джерелом влади в державі є народ. Сьогодні ж вибір народу намагаються звести нанівець окремі політики, вдаючись до шахрайства та керуючись власними амбіціями. «Недостойний вчинок Олександра Мороза і деяких народних депутатів від Соціалістичної партії призвів до розвалу демократичної коаліції, — пишуть у листі від імені ради міський голова Геннадій Мінаєв та секретар ради Петро Гученко. — Цим вчинком О. Мороз знищив зусилля Майдану і зігнорував волю виборців». Відтак депутати вимагають розпуску даного складу Верховної Ради та призначення нових виборів.

* * *

      Рівненські обласні депутати зібралися вчора на позачергову сесію, щоб прийняти звернення до Президента Віктора Ющенка. У документі вони закликали главу держави не пропонувати кандидатуру Віктора Януковича на посаду Прем'єр-міністра України, а у випадку неможливості подолання політичної кризи шляхом політичних консультацій — прийняти рішення про розпуск Верховної Ради і проведення позачергових виборів.

      Лідер фракції УПН у Рівненській облраді, екс-«губернатор» Василь Червоній наполягав, щоб текст звернення до Президента на сесії зачитав лідер фракції Соціалістичної партії в облраді й водночас заступник голови облради Леонтій Самчук, але той категорично відмовився це робити. Втім це питання навіть поставили на голосування, і для того, щоб саме соціаліст зачитав текст, у якому йдеться про «таємний політичний зговір О. Мороза та В. Януковича», не вистачило лише шести депутатських голосів.

      Водночас за прийняття звернення до Президента проголосували 57 депутатів із 59, що були присутні на сесії, повідомляє власкор «УМ» Богдан Дем'янчук.

* * *

      Натомість учорашня позачергова сесія Донецької обласної ради ухвалила прямо протилежні рішення: від центральної влади та Президента «донецькі» вимагають «не допустити розпуску парламенту, сприяти формуванню ефективного уряду, здатного вивести країну з економічної кризи, дати правову і політичну оцінку тим силам, що поглиблюють розкол України, домагаючись розпуску парламенту і позачергових виборів».

* * *

      Ще чіткіше на бік «синьо-малинових» стала Верховна Рада Криму. Автономний парламент 67 голосами проголосив «свою рішучу підтримку дій «антикризової» коаліції». Як повідомляє інформаційний сервер Партії регіонів, на депутатських зборах, що пройшли в режимі пленарного засідання, обранці АРК звернулися до Президента України з «проханням підтримати зусилля з формування широкої парламентської коаліції з метою об'єднання країни і запропоновану «антикризовою» коаліцією кандидатуру лідера Партії регіонів Віктора Януковича на посаду Прем'єр-міністра».

* * *

      Учора ж відозву про підтримку «антикризової» коаліції ухвалила й Харківська міськрада. При цьому депутатів від Блоку Тимошенко, які назвали розгляд цього питання політичним і не потрібним для міста, опоненти проводжали із залу свистом і криками «Ганьба!». Очікувалося також, що вчора до вечора своє слово з приводу парламентської кризи скаже й Харківська обласна рада, також контрольована «регіонами».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>