Уїк-енд на роздуми

15.07.2006
Уїк-енд на роздуми

Олександровi Турчинову вчорашня «Україна молода» сподобалася. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Парламент іде на рекорд. Три хвилини, п'ять хвилин — так скоро дійде до того, що між словами спікера «засідання відкрите» і «засідання закривається» не встигне минути й двох секунд. Звісно, зрозуміле бажання головуючого якомога швидше втекти від завивання БЮТівських сирен, однак, скажімо, вчора нові-старі опозиціонери їх навіть не вмикали, а Олександр Мороз однаково «розпустив» депутатів уже через п'ять хвилин після того, як вони зайшли в залу. Тільки й встиг, що привітати з днем народження іменинників та повідомити про зміни в керівному складі фракції Соцпартії, яка обрала нового лідера (Василя Цушка) та його заступників (Івана Бокого і Сергія Матвієнкова) i «за власним бажанням» звільнила від обов'язків заступника фракційного голови Йосипа Вінського. З цим парламентарії i розійшлися на перерву до вівторка. Мабуть, справа таки не лише в сиренах...

      І справді, як пояснили згодом журналістам «більшовики», усе робиться для блага нинішньої опозиції. Мовляв, уже вчора «антикризова коаліція» могла запросто сформувати комітети (що, власне, і збиралася зробити три дні поспіль), не чекаючи, поки БЮТ із «Нашою Україною», які страйкують і брати участь в роботі ВР за умов диктату «незаконно сфомованої» більшості не хочуть, схаменуться й делегують туди своїх депутатів. Однак сильніші милостиво погодилися дати слабшим ще один шанс одуматися. «Сьогодні, у суботу й у неділю ми спробуємо переконати їх («Нашу Україну» та БЮТ. — Авт.) не займатися дурнею. Якщо ж вони продовжать у тому ж дусі, ми будемо діяти жорстко і сформуємо комітети без них», — попередив заступник лідера фракції Партії регіонів Микола Азаров тих журналістів, яким таки вдалося проникнути до парламенту (а прихід нової коаліції ознаменувався й новими порядками: якщо в четвер представників ЗМІ просто на кожному кроці по будинку на Грушевського, 5, обшукували, то в п'ятницю нетелевiзiйникiв уже взагалі туди фактично не пускали). Микола Янович сподівається, що «за вихідні «помаранчеві» заспокояться», і радить їм не розраховувати на розпуск Верховної Ради — Президент, мовляв, чудово розуміє, кому з політичних сил такий поворот насправді вигідний, а кому ні. Та й країна на час нової виборчої кампанії «ще на три місяці загрузне в хаосі, викликаному безвладдям». А оскільки «Президент — не самогубець, він на це не піде».

      «Не займатися дурнею» опозиціонерів переконують по-різному. Олександр Мороз, скажімо, знявся в «рекламному» відеоролику, де розповідає про переваги широкої коаліції над будь-якою «вузькою». Головний соціаліст України не сумнівається, що вже на початку наступного тижня «Наша Україна» припинить комизитися й увійде в широкі коаліційні обійми «комуно-олігархів» — очевидно, впевнений у потужній переконливості своєї «реклами».

      Багатші «регіонали» тим часом у силу слова вірять менше й воліють діяти «ділом»: пропонують хитким, на їхню думку, депутатам із «помаранчевого» сектору гроші. Принаймні так запевняє БЮТівський «полководець» Юлія Тимошенко, яка стверджує, що її «солдатам» за перехід до «антикризової коаліції» пропонують «від п'яти до десяти мільйонів» у валюті США. «У цьому парламенті корупція досягла таких меж, що практично вже хабарі, які пропонують депутатам, вимірюються десятками мільйонів доларів, — обурювалася лідерка БЮТ. — Тому у зв'язку з тим, що парламент перетворився на корупційний осередок країни, йому не можна давати працювати п'ять років». При цьому, судячи з усього, «тимошенківці» виявляють неабияку стійкість до грошової спокуси, адже поки що крім Володимира Зубика до «ворожої» коаліції не наважився приєднатися жоден.

      Також БЮТ поки що стоїть на тій позиції, що участі в поділі комітетів брати не буде. «Зараз не портфелі й комітети треба ділити, а єднатися і захищати головне. А портфелі хай ділять ті, хто за них боровся», — заявила Тимошенко. До слова, на короткому вечірньому засіданні в четвер парламент силами 239 (аякже!) «коаліційних» нардепів підтримав проект постанови, за яким у кожному з комітетів ВР має бути не від 10 до 30, як раніше, а вже від 7 до 20 нардепів. При цьому «більшовики» готові не повторювати помилок попередньої коаліції й без скандалів та суперечок з доброї волі планують віддати опозиції 11 комітетів і контрольну комісію з питань приватизації.

      У найважчому ж становищі, схоже, знову опинилася «Наша Україна», яку роздирають не лише муки вибору, а й внутріфракційні (ох уже ця демократичність!) суперечки. При цьому кожен «НУмівець» палко запевняє, що жодних суперечок насправді немає і фракція єдина, як ніколи. Пояснити, чому ж у такому разі коментарі одних лідерів «НУ» кардинально відрізняються від слів інших, уже значно складніше.

      Так, скажімо, у четвер керівник інформаційного департаменту «Нашої України» Тетяна Мокріді запевнила громадськість, що жодних переговорів «НУ» з Партією регіонів не веде й не вела, і єдине, що між ними було, — це «консультації політичних сил за ініціативою Президента з метою приведення в конституційне русло процесів, які відбуваються в українському парламенті». При цьому пані Тетяна ще раз нагадала, що «Наша Україна» ухвалила рішення про неможливість входу до коаліції у її нинішньому форматі.

      В. о. Прем'єр-міністра Юрій Єхануров, який, хто забув, на виборах до Верховної Ради очолював список «НУ», у свою чергу, заявив про... відсутність прогресу в переговорному процесі з представниками «антикризової коаліції». «Розумієте, ми не можемо бути з комуністами за одним столом», — пояснив журналістам керівний «нашоукраїнець». Натомість Єхануров констатував: «Вихід можливий тоді, коли ми («Наша Україна». — Авт.) домовимося з Партією регіонів». Дві принципові вимоги «НУ» до «Регіонів» — відсутність у коаліції комуністів і висунення у Прем'єри тільки «нашоукраїнської» креатури. При цьому Юрій Іванович ще раз наголосив, що виступає за широку коаліцію, а отже, й проти повторних виборів, але при цьому запевнив: у разі потреби кошти на їх проведення в уряду знайдуться.

      Інший чільний «НУмівець», в.о. міністра закордонних справ Борис Тарасюк, зазначив, що переговори з ПР велися, але через позицію «регіоналів» (які, очевидно, на іншого Прем'єр-міністра, крім свого, не погоджуються) припинилися. При цьому, на думку Тарасюка, найбільш імовірним розвитком подій усе одно є або меншість «Нашої України» у ВР, або її входження в коаліцію з Партією регіонів — єдиною «солідною» силою в новій коаліції, з якою варто вести переговори, оскільки інші є лише її «сателітами».

      Принагідно Тарасюк зауважив, що ідея створити коаліцію у складі ПР, комуністів та соціалістів, швидше за все, виникла за межами України. «Складається враження, що авторам цих сценаріїв, окрім дестабілізації в Україні, потрібна дешева демонстрація перед засіданням Великої вісімки», — зазначив Борис Іванович і від імені своєї фракції розцінив ці кроки «як спроби втрутитися у внутрішньополітичні процеси в Україні». При тому, що Тарасюк не назвав жодних «імен», на цю заяву ображено відреагувала Російська Федерація: її МЗС розповсюдило заяву, згідно з якою РФ однаково, хто тут у нас які коаліції творить, бо це справді суто внутрішня справа України, і Росія «прагне до активного і поступального діалогу з усіма політичними силами України, які насправді виступають за розвиток і поглиблення російсько-українського партнерства».

      Тим часом переконаний противник «широкої коаліції» Микола Катеринчук — також людина в «Нашій Україні» шанована і впливова — висловлює сподівання, що його фракція зможе... відновити коаліцію в попередньому форматі. Тобто переконати Соцпартію повернутися. І це після категоричних заяв інших «нашоукраїнців» про те, що вони зі «зрадником Морозом» навіть в одному райському саду перебувати не згодні. Власне, «НУ» вважає, що до 17 липня чинний «демократичний» формат коаліції, адже на її розпуск відведено 10 днів, а отже, СПУ всього лише й треба, що підтвердити свою згоду на подальше перебування у «помаранчевій» «компанії».

      От і розбирайся після цього, що там у них насправді коїться. Звісно, хочеться вірити в те, що насправді своїми «туди-сюди» «нашоукраїнці» просто тягнуть час, аби Президент отримав право розпустити Верховну Раду. Але дуже вже щиро деякі «помаранчеві» запевняють, що тільки в широкій коаліції й «Наша», й загалом Україна знайде щастя. Одна втіха — поки що Партія регіонів на їхні умови (а це — «нашоукраїнський» Прем'єр при, хай уже буде, спікері Януковичі) не погоджується. Але ж вихідні ще попереду...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>