Як збудувати дім з однієї скріпки

13.07.2006

      Заповзятливий канадець Кайл Макдональд став відомим на весь світ після того, як вирішив поміняти канцелярську скріпку на... будинок. Про його намір писали тисячі ЗМІ, в тому числі й «Україна молода». Кiлька місяців тому 26-річний гендляр перебував приблизно на середині ланцюжка обмінів, а днями нарешті закінчив свою безпрецедентну операцію. Причому «чистоту експерименту», який тривав рік, було збережено: Кайл дотримався обіцянки не приймати подарунків і не погоджуватися на явно «спонсорські» пропозиції своїх «партнерів».

      Нагадаємо, що починалося все так: червону скріпку Макдональд обміняв на ручку у формі риби, самопис — на незвичайної форми ручку від дверей. Дверну ручку — на похідний примус, його — на електрогенератор. Цей прилад спочатку конфіскували нью-йоркські пожежники, але потім він повернувся до Макдональда й поступився місцем порожній пивній бочці з неоновою рекламою «Будвайзер» та зобов'язанням наповнити посудину улюбленим пивом власника. Хтось може сказати, що цей обмін був нерівноцінним, але ж, одержавши діжку з пивом, Макдональд почав рекламувати її в інтернеті як «набір для вечірки «Зроби сам». Чи варто дивуватися, що один діджей розлучився заради цього товару зі снігоходом?

      Далі Кайл поміняв снігоход на тур у Скелястих горах у Британській Колумбії. Утримавшись від спокуси відпочити, невтомний підприємець віддав турпутівку за мікроавтобус. «Бусик» Макдональд примудрився обміняти на контракт зі звукозаписною компанією — цілий «Комплект для зірки-початківця»: 30 годин запису в студії; 50 годин мікшування; транспорт, Торонто з будь-якої точки світу й назад; проживання в Торонто, а також передачу записаного альбому людям із Sony BMG і радіо XM.

      За можливість записуватися в Торонто одна молода співачка зі США запропонувала Макдональду безплатно жити в її будинку в штаті Арiзона цілий рік. Таку тривалу вигоду Кайл обміняв лише на один вечір, але проведений у товаристві рок-зірки Еліса Купера. Далі відбулося незрозуміле: аудієнцію з пристаркуватим рокером маркетолог виручив дуже просту іграшку — так званий сніговий глобус, скляну кулю з фігурками й блискітками всередині. Мабуть, аматор оголошень в інтернеті Майдональд знав, що актор Корбін Бренсен, зірка американських мильних опер «другого ешелону», колекціонує такі «глобуси», як навіжений. За право володіти ще одним — шість тисяч якимось там, здобутим у рамках такого глобального проекту, актор пообіцяв Макдональду оплачувану роль у своєму новому фільмі.

      І ось — фінал: народ у крихітному містечку Кіплінг вирішив, що мати свою людину на знімальному майданчику не зашкодить і запропонував за це Кайлу Макдональду справжній будинок на два поверхи. Білий із червоними віконцями. Тепер, як повідомляє Бі-Бі-Сі, щасливий підприємець готується до переїзду в канадську провінцію Саскачеван.