Гонки в стилі шоу

13.07.2006
Гонки в стилі шоу

      Відкритий Кубок Одеси з шосейно-кільцевих мотогонок за іронією долі відбувся зовсім не на чорноморському узбережжі, а в... Києві. Рiч у тiм, що наразі треки в Україні функціонують лише у столиці, Донецьку й Харкові, решта ж — руйнується від небажання власників ними опікуватися.

      Головною спортивною інтригою третього за ліком Кубка Одеси на київській трасі спорткомплексу «Чайка» стала суперечка одесита Павла Калініна з команди «ISD Racing» й Валерія Гарбарука з «Info300 Racing Team»  у класі найпотужніших мотоциклів SBK з літровим об'ємом двигуна. Обидва гонщики перед цим пройшли тренування за кордоном: організатор стартів Калінін — в Угорщині на відомому «Хунгароринзі», а Гарбарук, котрий повернувся у гонки після важкої травми, — у Польщі.

      Калінін виграв суботню кваліфікацію, тому зайняв поул-позишн у недільній гонці. Зі старту він взяв високий темп і встановив рекорд проходження малого кільця «Чайки» на мотоциклах (1 хв. 16,65 сек.), аж на півтори секунди покращивши рекорд Андрія Оністрата. Проте киянин Гарбарук завдяки стабільно високій швидкості зумів обійти Павла в одному з поворотів і втримати перевагу до кінця гонки. У боротьбі за третє місце Сергій Григорович лише на самому фініші випередив Дмитра Ігнатушу й Сергія Корольова.

      В об'єднаному заїзді класів SS-400 і Б трапилося кілька сходжень з траси. Через травму Олега Семаченка гонку довелося зупиняти, щоб до спортсмена дісталася швидка допомога. А при повторному старті «Ямаха» фаворита гонки Олексія Мартинова дала збій, і він став спостерiгачем гонки. На завершенні ж гонки не втримався на треку досвідчений ужгородець Аттіла Ерделі. Тріо переможців у класі SS-400 — Мірошниченко, Прохоренко, Зазірний.

      Цих же вихідних на «Чайці» відбувся й відкритий чемпіонат України зі стант-райдингу, простіше кажучи — з трюкової їзди на мотоциклах. Чого тільки не показували майстри екстриму: спочатку їздили лише на задньому, потім передньому колесі (а це вже складніше) і навіть стрибали через людей. Переможцем став Юрій Михальчик на прізвисько Американець, а його дев'ятирічний син Ілля, що також вражав публіку вправністю поводження із «залізним конем», отримав приз глядацьких симпатій.