Харірама, «Кривбасе», харікрішна, «Волинь»

13.07.2006
Харірама, «Кривбасе», харікрішна, «Волинь»

А ще не так давно «Кривбас» чинив гідний опір лідерам українського футболу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Черговий скандал струсонув вітчизняний футбол. Криворізький «Кривбас» не знайшов коштів на внесок до ПФЛ (близько 50 тисяч доларів на перше коло) для участі в 16-му чемпіонаті країни і знявся зі змагань у вищому дивізіоні.

      Як відомо, «Кривбас» функціонував за рахунок фінансування футбольної команди металургійним гігантом — «Криворіжсталлю». Але після того, як власником заводу стала індійська компанія «Міттал», джерело надходжень до клубу поступово зменшувалося, аж поки на початку липня зовсім не зникло. Звісно, олігархам-індусам ближче до душі поло чи крикет, якщо вони взагалі цікавляться спортом. Тож минулих вихідних керівництво клубу розпустило дублюючий склад і дало «вільну» провідним футболістам «Кривбасу» — Яксманицькому, Згурі, Поклонському, Бурдулі, Близнюку й Старостяку. А в понеділок увечері відбулися збори колективу, на яких президент офіційно оголосив, що команда не має коштів для виступу у «вишці». Від фінансування бронзового призера чемпіонатів України 1999-го і 2000 років, фіналіста Кубка України 2000 року відмовилися власники «Криворіжсталі» (яка тепер називається «Міттал стіл — Кривий Ріг») і міська влада, а інших спонсорів не знайшлося.

      Після того як керівництво клубу направило на адресу ПФЛ офіційного листа про крах свого підприємства, згідно з регламентом турніру, «Кривбас» було знято зі змагань у вищому дивізіоні, а його місце посіла луцька «Волинь» — команда, яка за підсумками минулого чемпіонату посіла 15-те місце. Волиняни доволі швидко надали фінансові гарантії своєї платоспроможності і тепер не «кантуватимуться» у першій лізі. Їхнє місце там, швидше за все, займе саме «Кривбас».

      Поки що криворіжці залишилися з десятьма гравцями, в яких ще діють угоди з клубом. А «Волинь», котра відпустила кількох досвідчених виконавців, щоб у першій лізі награвати молодь, тепер терміново намагається посилитися. Водночас головний тренер лучан Віталій Кварцяний не збирається повністю відмовлятися від поступового омолодження складу за рахунок вихованців місцевого футболу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      «Криворізька» доля ледь не спіткала київський «Арсенал». «Каноніри» також не заплатили вчасно стартовий внесок, але повідомили ПФЛ, що зроблять це найближчим часом. І справді, кошти від клубу на рахунок Ліги надійшли. Утім фінансові проблеми «Арсеналу» на цьому не завершилися. Київська міська державна адміністрація, яка володіє клубом, виставила його на продаж, оскільки відомо, що новий мер Києва Леонід Черновецький виступає за економію муніципальних коштів за рахунок спортклубів і не є прихильником спортивних розваг.

      Валерій Пустовойтенко, якому від імені мерії доручено займатися питанням продажу ФК «Арсенал — Київ», заявив, що придбати його можна за розміром статутного фонду — смішні кільканадцять тисяч гривень. Але ж новому власникові потрібно буде забезпечувати повноцінне функціонування кількох складів команди, виплати гравцям, тренерам, за оренду стадіонів, а це вже зовсім інші гроші. Наразі черга з бажаючих придбати команду не вишикувалася (хоча кілька багатіїв цікавилися умовами можливої операції), тож «каноніри» чекають на свого месію, який забезпечить їм хоч трохи стабільне життя у вищій лізі. Якщо такого не знайдеться, команда, очевидно, буде змушена знятися з чемпіонату після першого кола.

      А загалом, це міжсезоння стало як ніколи багатим на банкрутства українських футбольних клубів. У ці ж дні через фінансові проблеми відмовилися від участі у змаганнях другої ліги «Рава» (Рава-Руська), «Зірка» (Кіровоград), «Кристал» (Херсон) і «Харків-2».