КПРС із яйцями

12.07.2006
КПРС із яйцями

Коли спiкер Мороз закликав Тимошенко заспокоїти своїх депутатiв, Юля лише послала йому повiтряний поцiлунок. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Учора у Верховній Раді фракції блоків Юлії Тимошенко та «Нашої України» вперше з часу виборів приміряли на себе лати парламентської опозиції. І відтепер можна говорити саме так, бо на вівторковому засіданні Голова ВР Олександр Мороз оголосив про розпуск попередньої, «помаранчевої», більшості і створення нової — комуністів, Партії регіонів і соціалістів, або ж скорочено — КПРС. Сама ж коаліційна ротація проходила у бурхливій атмосфері: в запалі депутати вчинили кілька бійок, добряче поштовхалися і витягли зі сховків сирени, які колись сильно набридли Литвину, а відтепер ще й діставатимуть Мороза.

      Новітні «більшовики» підозрювали, що БЮТ і «НУ» намагатимуться вдатися до силових методів парламентської роботи. Тож на роботу, якщо вірити Євгену Кушнарьову, прийшли, щойно почалася восьма година. Вони обступили президію й трибуну та стали в проході дверей, через які до свого місця проходить спікер. І Олександр Мороз за кілька хвилин до засідання таки зміг спокійно пройти на своє робоче місце. Але тут же в залі під куполом розгорілася перша бійка. «Регіонал» Андрій Клюєв поскаржився, що «помаранчеві» «стащили» клавіатуру від комп'ютера, який відповідає за реєстрацію депутатських карток.

      У цьому гаморі Олександр Мороз і оголосив про розпуск «помаранчевої» коаліції і формування нової, антикризової. За його словами, до більшості ввійшло 238 нардепів. Щоб розрядити атмосферу, спікер оголосив перерву.

      Утім сорок хвилин передишки на настрої депутатів не вплинули. Щойно Мороз увійшов до зали і почав оголошувати те, про що домовилися лідери на погоджувальній раді, як у парламенті знову загули сирени. Сан Санич поставив на голосування пропозицію, щоб кожна фракція отримала слово для донесення своїх позицій. «За» — 225, це голоси представників КПРС, але для прийняття успішного рішення не вистачило одного голосу. «Помаранчеві» почали тішитися й гучно зааплодували: ще б пак, нова більшість починає свою роботу з провалу. У принципі, голосування могло би бути успішним, якби на свої крісла сіли ті, хто стояв біля трибуни, або ж якби зі своїми діями пожвавились ті парламентарії, що голосували за себе і «за того хлопця». Мороз вирішив, що «не всі встигли зорієнтуватися», і поставив це питання ще раз. «Помаранчеві» запротестували і посунули до проходів між рядами. Там вони зустрілися з «регіоналами». Одні штовхали вперед, до трибуни, інші гуртом їх відпихали назад. Непосвяченому з боку здалося б, ніби вони натовпом хитаються в такт якійсь пісні. Між тим, цього разу волонтери більшості трохи швидше побігали між рядами і видали на табло 232 «за».

      «Ви бачите, хто не хоче, щоб працювала Рада, — обурився поведінкою БЮТ і «НУ» Олександр Мороз. — Проблема в тому, що конкретні люди за всяку ціну хочуть прийти до влади... Я думаю, це чистої води провокація». Ці слова ще більше підбурили депутатів. У центральному проході зійшлися «регіонали» й БЮТівці. Один із спритників з числа депутатів Партії регіонів виліз ногами на стільці і вдарив по голові Олександра Турчинова жмутком паперу. Ще більше загули «сирени», депутати почали кидатися папером і брошурками, тож Олександру Морозу знову довелося брати перерву.

      Не складно здогадатися, що третє пришестя Мороза вівторкового дня знову зустріли «сиренами». Сан Санич бува, попросив Юлію Тимошенко заспокоїти своїх соратників. Леді Ю єхидно посміхнулася і послала спікеру повітряний поцілунок. Словом, свої заяви представникам політичних сил довелося читати за не вельми приємного акомпанементу. Крізь цей галас було чутно, що Симоненко пояснив своє входження до коаліції тим, що, «хоча між нами є ідеологічні розбіжності», «ми поставили державні інтереси вище над партійними»; Іван Бокий повторив «соціалістичну» версію розриву коаліції, причиною його нібито стало протистояння Тимошенко й Порошенка; а Кушнарьов закликав «помаранчевих» до конструктивної роботи і готовність прийняти до своєї коаліції «тих депутатів, які ставлять інтереси України вище, ніж потребу працевлаштування окремих осіб».

      На тому й розійшлися. Мороз оголосив перерву до 16 години. На вечірньому засіданні парламент мав би обирати заступників спікера та формувати комітети. Верховна Рада вирішила продовжити роботу до того часу, поки не розгляне всіх питань, внесених до порядку денного на вівторок. А ще новостворена більшість офіційно висунула від себе на прем'єрство Віктора Януковича. Олександр Мороз уже відправив це подання на ім'я Президента.

      До речі, окрім бійок, на вчорашньому засіданні в хід також пішли яйця. Принаймні, коли журналісти чекали підходу до преси Юлії Тимошенко, до камер підійшов Іван Бокий і поскаржився, що хтось кинув у нього яйце. Виявилося, що таки справді, в парламенті хтось запасся курячим продуктом. «Регіонал» Тарас Чорновіл знайшов біля одного зі столів цілий лоток з яйцями, і потім заніс його до буфету. «От, дивіться, яка культура!» — відзначив він.

      Тим часом БЮТівці й «нашоукраїнці» назвали свої дії цілком справедливими. Вони хочуть не допустити роботи парламенту, бо він, на їхню думку, працює поза регламентним полем. «Останні події, які відбувалися з 7 липня, ми будемо вважати незаконними і неконституційними, — пояснив Роман Безсмертний. — Ми робитимемо усе, аби примусити цю гримучу суміш визнати положення Конституції і регламенту. Якщо вони не йтимуть на це, ми будемо змушувати їх дотримуватися законів у тому числі і у такий спосіб, як сьогодні. Вибір форм лишається за нами».

      БЮТівець Олег Ляшко також розповів, що вчора завіз до Печерського суду кілька позовів з приводу останніх подій у парламенті. Вони оскаржують дії Мороза, процедуру обрання спікера, і, зокрема, пропонують судові зобов'язати Президента не подавати до ВРУ кандидатуру Януковича. Ляшко каже, що останні дії парламенту — нелегітимні, позаяк при розриві коаліції не було дотримано всіх процедурних норм.

      «Сьогодні є очевидним: те, що створив сьогодні в парламенті Мороз, його фракція і комуністи разом з кланами, свідчить про те, що це — об'єднання, яке навіть коаліцією назвати неможливо. Цей коктейль Молотова ніколи не знайде легітимізаццїі і суспільного визнання», — прокоментувала «чистоту» створення нової коаліції Юлія Тимошенко.

* * *

      ...Вечiрнє засiдання почалося зi звичного крику сирен. «Регiони» успiшно тримали блокадний захист президiї. В однiй iз сутичок соцiалiсту Рудьковському порвали сорочку. Але голосування з приводу перелiку комiтетiв (їх буде 25) вiдбулося. «За» — 227. Якби не два голоси з «Нашої України», рiшення не було б прийнято.

 

МАСОВКА

      Вечірнього засідання під будинком Верховної Ради залишилися чекати близько тисячі «регіоналів» (вранці їх було більше), звезених сюди з кількох куточків України. Вони тримали облогу iз самого ранку. Поставили сцену, повісили плакати («Украина — не только Майдан», «Янукович — народний Прем'єр!», «Мороз об'єднає Україну!» тощо), розбили кілька наметів. У мітингу пiд синiми й червоними прапорами на підтримку «антикризової» коаліції взяли участь також соціалісти. На сцену час від часу виходили лідери-депутати, свій «вихід у народ» здійснив також Віктор Янукович. У паузах між виступами гучно грала музика. Репертуар — вельми красномовний: починаючи зі «Вставай, страна огромная!», до пісень групи «Любе» про «Севастополь і Кронштадт». Характерними були й підстилки деяких «регіональних» активістів, коли вони прилягали відпочити на траві, — синьо-жовті державні прапори.

      Противників КПРС під стінами парламенту було мало. Поміж них виділялися представники «Студентського братства», відомого за акціями у Криму. Як розповів «Україні молодій» лідер «СБ» Олег Яценко, ще вранці у них був конфлікт з опонентами: «регіонали» порвали їхні плакати. (До речі, вчора Яценко бачив, як учасникам «синьої» акції з машини видавали за участь у акції «кишенькові гроші»). Вже ближче до обіду «братчики» розбили у парку навпроти парламенту два намети. У встановленні одного з них брав участь кореспондент «УМ». Пізніше Яценко розповів, що міліція намагалася вмовити «СБ» демонтувати намети, однак у словесній дискусії перемогу таки втримало «Братство». «Ми закликаємо приєднатися до нас всі демократичні сили, — пояснив акцію «СБ» пан Олег. — Не можна допустити повернення до влади бандитів!».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>