Авантюра у відповідь

11.07.2006

      Робити ставки щодо подальшої ситуації в парламенті зараз стало цікавіше, аніж протягом останнього місяця прогнозувати результати футбольних матчів. «Широка» коаліція чи все-таки абсолютна «помаранчева» опозиція? Прем'єром буде Янукович чи, можливо, «Наша Україна» таки піде на домовленості з «бандитами, котрі мали сидіти в тюрмах», та «зрадниками» й просуне свого кандидата? Питань можна ставити ще більше, але наразі мало хто на них знає відповіді, зокрема й самі учасники цього політичного абсурду.

      Єдине точно зрозуміло, що позбавлена мрії стати вдруге Прем'єром Юлія Тимошенко до «широкої» коаліції не доєднається, бо, як заявила вона в ефірі каналу ICTV, «це широка могила демократії, це широка могила для суверенітету України». Але знову ж таки невідомо, що в свою чергу БЮТ робитиме далі. Тимошенко обіцяє, що її команда «не дасть так спокійно згвалтувати Україну», зокрема, на її думку, цієї цілі можна було б досягнути шляхом розпуску парламенту та достроковими виборами. Хоча, з іншого боку, вона заявляє, що ця коаліція й так «довго не протягне», бо в ній поєдналися непоєднувані речі.

      Значно важче зараз склалося з вибором у «Нашій Україні», яка розривається між амбіціями та принципами, прагматизмом і обіцянками перед покійним Майданом. На відміну від Тимошенко, в «НУ» є люди, які готові пожертвувати рейтингами своєї політсили, але повністю не віддати законодавчу і виконавчу владу в руки «антикризовим» коаліціянтам.

Партія регіонів у суботу відвела для можливих потенційних партнерів час на роздуми до вівторка. Саме сьогодні у Верховній Раді офіційно оголосять про створення нової коаліції та за планом висунуть кандидата у прем'єри — Віктора Федоровича Януковича. Але вчора на час здачі номера «УМ» до друку так і не було відомо, що надумала з цього приводу «Наша Україна». Після учорашнього засідання погоджувальної ради Роман Зварич пообіцяв, що «НУ» буде «триматися монолітом, яке б не було прийнято рішення» щодо подальших її дій. У свою чергу, речниця блоку Тетяна Мокріді напередодні заявила, що більшість «нашоукраїнців» схиляється до переходу в опозицію. Водночас керівник фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов повідомив «Українській правді», що між ними та лідерами «НУ» Анатолієм Кінахом і Юрієм Єхануровим «ведеться постійний діалог» (до речі, за спікера Мороза голосували саме «кінахівські» креатури в «Нашій Україні» — Волков і Заплатинський).

      Існують припущення, що «помаранчеві» ввійдуть до широкої коаліції, якщо виб'ють посаду прем'єра своїй політичній силі. Але наразі лідери «синьо-білих» заперечують можливість такого обміну і наполягають на кандидатурі Януковича. При цьому лідери «антикризової» коаліції таки сподіваються бачити поряд із собою «нашоукраїнців». «Перспективи входження «Нашої України» до новоствореної коаліції бажані, очікувані і це логічна відповідь на виклики, які сьогодні виникли в суспільстві... Це б гарантувало злагоджену роботу інших гілок влади, зокрема з Президентом Віктором Ющенком», — заявив учора спікер Олександр Мороз. Крім того, «синім» краще мати в коаліції половину фракції «НУ» замість усієї менш передбачуваної й більш лівої КПУ.

      Оскільки в «НУ», за офіційною версію, більшість мають противники єднання з колишніми ворогами та екс-соратниками, то вчора вони вигадали одну авантюру (хоча, звісно, не таку потужну, як минулотижнева змова Мороза—Януковича), аби спробувати затягнути час щодо затвердження Януковича Прем'єром. Як розповів Роман Зварич, коаліція спрямувала до Президента подання на Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Йдеться звісно про «помаранчеву» коаліцію, якої де-факто не існує, але, за переконанням «нашоукраїнців», юридично ще не ліквідована. Згідно із регламентом, подання на главу уряду повинна подавати парламентська коаліція, при цьому що двох коаліцій в принципі відповідно до закону бути не може. «Неможливе існування в парламенті двох коаліцій, тому у випадку, якщо Президенту надійде ще одна кандидатура, він повинен буде звернутися в Конституційний Суд для дачі роз'яснень», — цитує Зварича агентство «Інтерфакс-Україна».

      На момент, коли робилося подання на Прем'єра, за словами Зварича, «НУ» ще не отримувала листа від СПУ про вихід із «помаранчевої» коаліції. Роман Зварич зауважує, що, відповідно до регламенту діяльності коаліції, її учасник повинен повідомляти інших учасників про рішення вийти з коаліції за десять днів (тобто п'ятничні рішення СПУ поки ніби не рахуються). Так що наразі можна говорити про правову колізію й загострення стосунків навколо Конституційного Суду, який досі ще не сформований, а в разі приведення до присяги його «президентських» членів симпатизуватиме, звісно, Банковій. І, можливо, ще й усю політреформу та всі коаліції скасує.

      Хоча «регіонали» ставляться до таких перспектив скептично. Один iз лідерів ПР Микола Азаров пропонує «помаранчевим» своє подання на Тимошенко запхати в архів. Мовляв, коаліції демократчиних сил фактично вже не існує, а висування лідерки БЮТ відбулося без дотримання відповідної процедури.

 

ДО РЕЧІ

      На сьогодні Роман Зварич обіцяв «елемент сюрпризу» в діях фракцій «Нашої України» та БЮТ у Верховній Раді. За деякими даними, йшлося про підготовку блокування роботи сесії.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>