Труться спиною ведмеді об свою тюрму

06.07.2006

      У Канаді — в містечку Черчілль, що в провінції Манітоба, — існує в'язниця для білих ведмедів. Даремно посміхаєтеся! Можливо, ви просто забули, що білий ведмідь — найбільший хижак з усіх, що ходять зараз по суходолу. Тож не дивно, що влада Черчілля ухвалила рішення про розширення буцегарні для білих клишоногих: тепер, повідомляє сайт «Делфі», ця «пенітенціарна установа» матиме не 23 «камери», а на п'ять більше.

      Утім члени «Грінпісу» можуть зайве не турбуватися. Білі ведмеді у спецзакладі Черчілля, який організували на місці колишньої військової бази, почуваються дуже навіть непогано, тим більше що утримуються там тільки влітку. У цю тюрму хижаки потрапляють лише в тому разі, коли заходять до населеного пункту й виявляють там агресивність. А на вулички Черчілля небезпечні звірі навідуються винятково тоді, коли лід у Гудзоновій затоці тоншає і ведмедикам просто нікуди більше діватися.

      Загалом білий ведмідь — звична ознака для панорами поблизу Черчілля, і в «немилість» ці здоровані потрапляють нечасто. Проте цього року так уже склалося, що міграцію зумовлює клімат — на півночі Канади дуже тепло.

      Як правило, хижаків утримують у неволі, доки лід на затоці знову зміцніє. Після цього білих ведмедів транспортують гелікоптером подалі від селища. А поки що, дбаючи про комфорт «постояльців», влада Черчілля навіть вирішила за допомогою кондиціонерів трохи понизити температуру в «камерах» — хоча б до +20...