На роздоріжжі

06.07.2006

      Хокейний сезон для вболівальників зазвичай стартує у вересні, але для творців дійства, спорттсменів, він розпочинається ще в перших числах липня. Єдиний професійний клуб України, столичний «Сокіл», почав підготовку до нового сезону у цілковитій невизначеності. Адже фінансування команди з муніципального бюджету гарантовано лише до кінця 2006 року. Не відомо також, на якому майданчику виступатиме «Сокіл», оскільки білоруси можуть не пустити киян до свого чемпіонату через невідповідність ковзанки «Авангард» їхнім умовам. Наразi ведуться переговори стосовно оренди приватної ковзанки в Броварах, яка має бути введена до експлуатацiї в серединi вересня.

      За словами генерального менеджера клубу Василя Фадєєва, команду вже залишили кілька виконавців. Не гратимуть у Києві обидва голкіпери збірної України — Олександр Федоров та Ігор Карпенко. Першого сватають до білоруського «Хімволокна», а другий продовжить кар’єру в хабаровському «Амурі» (команда з Далекого Сходу долучилася до російської суперліги через невиконання фінансових умов «Молотом» із Пермі). До речі, на перегляді в Хабаровську наразі перебуває ще один українець — Олег Шафаренко; останні два сезони нападаючий нашої збірної провів у «Хімволокні».

      Могильовська команда у понеділок також вийшла з відпустки, а в її лавах тепер повноцінно почуватиметься українець Олександр Побєдоносцев. Як уже повідомляла «УМ», 25-річного захисника, звинуваченого у вживанні допінгу на чемпіонаті світу-2005 і дискваліфікованого на два роки, виправдав арбітражний спортивний суд у швейцарській Лозанні. Всі витрати, пов’язані з процесом, Побєдоносцев сплачував із власної кишені, хоча мусила б фінансово допомогти й Федерація хокею України, адже заборонений препарат знайшли під час перебування гравця в таборі національної команди.

      Також не виступатимуть наступного сезону в «Соколі» захисники Денис Ісаєнко, Юрій Наваренко, Василь Полоницький та нападаючий Олександр Бобкін. Не визначилися зі своїм майбутнім ветерани Віталій Литвиненко, Олександр Матвійчук, Юрій Гунько й форвард Олександр Яковенко.

      Уже подбали про новий клуб кілька гравців збірної України. Капітан «синьо-жовтих» і кращий хокеїст країни минулого сезону, за опитуванням «Української хокейної агенції», Сергій Климентьєв поміняв казанський «Ак барс» на ХК МВД (Твер). Партнером захисника по «міліцейській» команді буде 32-річний воротар Костянтин Симчук, котрий залишив магнітогорський «Металург».

      Оборонець-тафгай Андрій Срюбко, котрий починав минулий сезон у ХК МВД, а завершував — у «Соколі», тепер гратиме за «Нафтохімік» із Нижньокамська. Нападаючий Костянтин Касянчук перейшов із челябінського «Трактора» до московського «Спартака», де стане партнером захисника-співвітчизника Артема Остроушка. А Дмитро Цируль у новокузнецькому «Металургу» приєднається до Дмитра Толкунова.

 

ДО РЕЧІ

      Приємною новиною для українських любителів найшвидшої на світі гри стала звістка про проведення найближчим часом прощального матчу Дмитра Христича. У цьому поєдинку українські хокеїсти зійдуться на льоду із зірками НХЛ.

      Нагадаємо, що запланований торік у київському Палаці спорту двобій збірних України й Канади зірвався. Сподіваємося, цього разу зустріч зірок у Києві таки відбудеться.