Борисе, ти чистий!?

05.07.2006
Борисе, ти чистий!?

Минулої весни «регiонали» ставили на захист Бориса Колесникова намети в центрi Києва. А тепер усе вирiшили через суд. (Фото УНIАН.)

      У партії Януковича на одного члена з «кримінальним минулим» стало менше. Тепер екс-голова Донецької облради, а нині нардеп Борис Колесников офіційно «чистий». Проти нього Генпрокуратура закрила кримінальну справу. Нагадаємо, що арешт Колесникова навесні минулого року для багатьох прихильників Ющенка  став одним із перших обнадійливих підтверджень виконання передвиборчих обіцянок, а саме — що «бандити сидітимуть у тюрмах».

      Борис Колесников перебував за гратами у квітні-серпні (його відпустили під підписку про невиїзд) у кримінальній справі за фактом вимагання в 2002 році акцій торгового центру «Білий лебідь» (Донецьк) у батька й сина Пенчуків. За словами Бориса Пенчука-сина, застосовуючи погрози, його змушували продати «Білий лебідь» за дуже низьку ціну. А ще у 1999 році на Бориса Пенчука було вчинено замах, який він також пов'язує з претензіями на його бізнес.

      Як писала «УМ», нещодавно Генпрокуратура закрила кримінальну справу  щодо осіб, яких підозрювали у здійсненні замаху. Пан Пенчук в інтерв'ю «УМ» пов'язав ці дії з домовленостями між владою і «регіоналами». Так само він вважає і щодо справи Колесникова, зокрема називає останні дії Генпрокуратури виконанням «політичного замовлення».

      Як повідомила «Українській правді» прес-секретар Колесникова, тепер уже теж народний депутат Олена  Бондаренко, про закриття кримінальної справи вони дізналися в минулу п'ятницю. Сама Генпрокуратура з цього приводу до вчора жодних офіційних повідомлень не робила. Обурений, що дізнався лише з інтернету про цей факт, і постраждалий Борис Пенчук.

      За словами Бондаренко, справу закрито по двох статтях, за якими вона була порушена, — зловживання владою і вимагання. «За однією із статей — через відсутність події злочину, за іншою — через відсутність доведеності провини», — каже прес-секретар. Сьогодні з приводу свого щастя Колесников має провести прес-конференцію, на якій, як інтригує пані Бондаренко, шеф може назвати прізвища представників влади, що нібито шантажували її шефа до затримання під час його зустрічей у секретаріаті президента.

      «Вони ставили Колесникову три умови — віддати частину бізнес-активів Ахметова, віддати акції телеканалів НТН і «Україна» і поставити в список Партії регіонів потрібних людей», — каже Олена Бондаренко. А після того як він не погодився, за її словами, і відбувся арешт.

      Борис Пенчук у коментарі «УМ» висловив думку, що насправді ніякого шантажу не було, інакше Колесников давно міг назвати прізвища шантажистів. «У мене єдине питання: скільки «коштував» Колесников? Бо без грошей це питання не могло би вирішитися. У мене немає сумніву, що багато людей із «помаранчевої» влади отримували від тих людей гроші», — обурливо зауважує Пенчук. У нього є ще одне запитання: «Чим ця влада відрізняється від попередньої?» І одразу розпачлива відповідь: «Та нічим! У цій країні права, законів і Конституції не існує!».

      Попри це, екс-власник «Білого лебедя» обіцяє подавати в суд на дії Генпрокуратури, сподіваючись, мабуть, не так на перемогу в суді, як на подальший  розголос у історії Колесникова, аби про неї всі не забули. Окрім того, Пенчук планує все більшим і більшим накладом, у тому числі й за кордоном, видавати книгу «Донецька мафія» і «Донецька мафія-2», де одним із персонажів є Колесников, а співавтором — Пенчук.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>