Сила ідеальної форми

05.07.2006
Сила ідеальної форми

      Ну ось і посидів Віктор Янукович із Віктором Ющенком за одним столом. Бо ж так йому хотілося, що Віктор Федорович напередодні без Віктора Андрійовича — як Наомі Кемпбелл без 10 тисяч доларів: друга і з ліжка не встане, перший і на переговори не прийде... Хоча може бути й таке, що «блакитно-білий» лідер просто надто буквально розуміє геометричні епітети, тому прийти на «круглий стіл» у Верховній Раді, який насправді має відверто прямокутну форму, йому не дозволило почуття прекрасного. Учора ж у президентському секретаріаті на Януковича чекав ідеально круглий в усіх сенсах стіл — і зустріч відбулася. Щоправда, станом на 16.00, коли верстався цей номер «УМ», нічим конструктивним не завершилася. Але ж був іще не вечір, а після 18-ї переговори парламентських лідерів (на зустрічі, окрім Віктора Януковича, були присутні Юлія Тимошенко, Роман Безсмертний, Олександр Мороз і Петро Симоненко) планувалося продовжити.

      Як пояснив журналістам присутній за «круглим столом» голова секретаріату Президента Олег Рибачук (до речі, для повного рахунку: восьмим незайвим на засіданні був заступник Рибачука Іван Васюник), переговірники взяли перерву для того, щоб внести правки до ультиматуму опозиції. Він, нагадаємо, вже виріс із 5 до 12 пунктів, деякі з яких представники парламентської більшості вважають ну просто непристойними. А отже, здавалося б, і неприйнятними.

      Утім Олег Борисович щодо прийнятності-пристойності був настроєний більш ніж позитивно. «Керівники фракцій проговорили з Президентом усі пункти цього документа, — після завершення «першого раунду» переговорів повідомив журналістам Рибачук (ідеться про той самий ультиматум). — По кожному з пунктів було досягнуто порозуміння. Зараз робоча група зробить редакційні правки». Окрім того, керівник СП зізнався: у нього є «таке відчуття, що цей раунд переговорів є останнім, і в нас є дуже гарні шанси для того, щоб завтра було розблоковано роботу Верховної Ради. Зокрема, це позиція всіх керівників політичних сил». Будемо сподіватися, що бодай цього разу відчуття Олега Борисовича не підведе, бо раніше всі його прогнози збувалися з точністю до навпаки або щонайменше із двотижневим запізненням порівняно із вказаним Рибачуком терміном.

      Вікторові Ющенку теж хотілося вірити в те, що саме 4 липня всі парламентські проблеми будуть розв'язані остаточно, адже для нього ця дата є щасливою. Не тому, що 4 липня улюблена газета Президента (нам принаймні хочеться в це вірити) «Україна молода» відзначає річницю свого створення, а тому, що саме цього дня у 2004 році на Співочому полі у Києві Ющенко заявив, що йде у президенти. І переміг. А отже, дата таки щаслива, як не крути.

      А перед тим, як розійтися на перерву, глава держави закликав парламентських лідерів «провести конструктивний діалог», щоб розблокувати роботу ВР, надати коаліції можливість сформувати уряд і обрати-таки керівництво парламенту. До слова, як пояснила прес-секретар Президента Ірина Геращенко, участь Ющенка у «круглому столі» пояснюється «лише тим, що парламентська криза стає загально-національною проблемою».

      А поки Президент висловлював сподівання на конструктивне розв'язання проблеми (яка, власне, полягає у блокуванні Пратією регіонів роботи Верховної Ради), лідери «помаранчевої», вона ж «демократична», коаліції натякали на готовність припинити «регіональні» вибрики власними силами. «У нас терпець є, але він не безмежний. І ми не будемо чекати, поки в Україні настане безладдя», — констатував у розмові з журналістами «права рука» лідерки БЮТ Олександр Турчинов. При цьому Олександр Валентинович уточнив, що про «силовий» варіант розблокування роботи парламенту не йдеться: «Мені не подобається слово «силовий». Це буде ефективний варіант і в межах регламенту». Турчинов наголосив, що коаліція погодилася на основні вимоги «ультиматуму» Партії регіонів: «Вони були проти пакетного голосування. Все, більше ніяких пакетів немає! Вони хотіли, щоб ми не розподіляли комітети до обрання керівництва парламенту. Добре. Вони хотіли таємного голосування віце-спікера. Розблокуйте зал, і ми на це підемо. Що нам ще — станцювати?».

      Зрештою, всім «конструктивним» силам очевидно, що «головний мотив [Партії регіонів] — дестабілізація ситуації в Україні», а «Наша Україна» взагалі переконана: «блокадні» дії ПР — це «замовлення» Росії, оскільки саме їй вигідна дестабілізація в Україні, тому коаліціонери «грати в ці ігри» не збираються. І як сказав уже Йосип Вінський — один із лідерів Соцпартії і претендент на посаду першого віце-прем'єр-міністра: парламентська коаліція готова почекати розблокування роботи Верховної Ради ще хіба день—два. А по завершенні цього терміну «більшовики» «діятимуть адекватно». Звісно, знову-таки — суто в межах законодавства і регламенту ВР.

      А тим часом коаліція вже обрала собі координатора на поточну сесію — ним, згідно з рішенням спільного засідання фракцій, стала Юлія Тимошенко. Таким чином, завершене формування коаліційної ради, до якої входять: від «Нашої України» — Борис Тарасюк, Анатолій Кінах та Роман Безсмертний; від Блоку Тимошенко — його лідерка, Олександр Турчинов та Микола Томенко; від Соцпартії — Олександр Мороз, Йосип Вінський та Василь Цушко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>