«Кароліна» та її чоловіки

21.06.2006
«Кароліна» та її чоловіки

Капітан Род Брінд’Амор із Кубком Стенлі. (РЕЙТЕР.)

      У Кубка Стенлі - новий володар. Найпочесніший трофей світового хокею вперше в історії виграла «Кароліна херрікейнз». Фінальне суперництво з «Едмонтоном» «Урагани» могли завершити заздалегідь, адже вели у вирішальній серії з рахунком 3:1. Але досить скромні канадські «Нафтовики» мобілізувалися й довели, що справді є командою. Тож для визначення володаря Кубка Стенлі знадобилися всі сім поєдинків. Багато хто очікував, що остаточну перемогу зрештою здобудуть «Ойлерз» і повернуться на трон через багато років після того, як тріумфували у «плей-оф» разом із великим Уейном Грецьки. Але здебільшого оборонна тактика «Едмонтона» таки не встояла перед натиском «Кароліни». Учора вранці за київським часом майже 19 тисяч уболівальників на трибунах «Ар-Бі-Сі центру» в місті Рейлі, Північна Кароліна, стали свідками тріумфу своїх улюбленців, а заодно - й старого доброго «батьківського», тобто атакувального хокею, який демонструють підопічні Пітера Лавіолетта, переважно вихідці з Канади.

      У перших двох періодах «Урагани» по разу вражали ворота Юссі Маркканена. На початку останньої 20-хвилинки один із кращих форвардів гостей Фернандо Пісані відіграв одну шайбу, але на більше «Едмонтон» не спромігся. Зате за хвилину до фінальної сирени, коли тренер «Нафтовиків» Крейг Мактавіш зняв голкіпера, «Кароліна» організувала ще один гол - 3:1.

      «Це неймовірно, - сказав журналістам автор першої шайби господарів, 33-річний захисник Аарон Уорд, підсумовуючи почуття більшості своїх колег по команді. - Моя дитяча мрія здобути Кубок Стенлі здійснилася, і вся робота, яку ти вклав, починаючи з участі в дитячих і юнацьких командах, сьогодні окупилася сторицею».

      Команда Національної хокейної ліги «Кароліна Харікейнз» уперше у своїй історії стала переможницею Кубка Стенлі. У вирішальному сьомому поєдинку «Кароліна» на своєму майданчику обіграла «Едмонтон Ойлерз» - 3:1.

      Володарем «Конн Смайт трофі» - призу найкориснішому гравцеві «плей-оф» - став 22-річний голкіпер «Кароліни» Кем Уорд. Крім того, він визнаний найкращим гравцем вирішального матчу фінальної серії. Серед лідерів цього колективу також -Хедікан, Уїтні, Реккі, Стаал, Уейт, Стілман, чех Каберле, капітан Брінд'Амор.

      Залишається додати, що «Кароліна» - команда з числа тих, яких у Північній Америці раніше називали «попелюшками», - зійшла на омріяну вершину значною мірою завдяки змінам у регламенті НХЛ, що відбулися в минуле дворічне міжсезоння. Адже зараз рівень бюджетів різних клубів приблизно зрівнявся, зірки роззосередилися по різних клубах, більшої ваги набув тренерський талант та якість командної гри.

ТАБЛО

Кубок Стенлі. Фінальна серія.

Сьомий матч:

«Кароліна» - «Едмонтон» - 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

      Шайби: 01:26 А.Уорд (Реккі, Каллен) - 1:0. 24:18 Ф.Каберле (Стіллмен, Каллен, більш.) - 2:0. 41:03 Пісані (Мюррей, Торрес) - 2:1. 58:59 Д.Уїльямс (Стаал, пуст. ворота) - 3:1.

      Штраф: 10 - 12

      Голкіпери: Маркканен (відбив 24 із 26) - К.Уорд (22 з 23)

Рахунок серії - 4:3