Реабілітовані історією

21.06.2006
Реабілітовані історією

Свiй дебютний гол на чемпiонатах свiту Україна створила на 4-й хвилинi другого матчу. «Снаряд» вiд колiна Русола проскочив мiж ногами воротаря. (РЕЙТЕР.)

      Ось нарешті і сталося те, чого ми чекали, здається, з осені минулого року, коли українська національна команда пробилася на «мундіаль»: збірна забила перший у своїй історії м'яч у фінальних частинах чемпіонатів світу і здобула першу перемогу. Причому зробити це, принаймні зовні, виявилося зовсім неважко.

      Хоча після першого туру, коли українців розтрощили іспанці, а збірна Саудівської Аравії лише в доданий арбітром час згаяла перемогу в поєдинку з Тунісом, були певні побоювання стосовно позитивного результату понеділкової зустрічі в Гамбурзі. Наш позавчорашній суперник, як і кожна команда, що виступає в Німеччині, потребує поваги. Аравійці є незмінними учасниками фінальних частин останніх чотирьох чемпіонатів світу. Найкращим їхнім результатом був сенсаційний вихід із групи на дебютній першості 1994 року в США. Перед матчем проти України бразильський наставник «дітей пустелі» Маркуш Пакета називав нашу команду «слабкою», а себе - фаворитом, але сталося все з точністю до навпаки. Збірна України обіграла Аравію з таким самим рахунком, з яким у першому турі поступилася іспанцям, - 4:0!

      Нині всі гравці із заявки Саудівської Аравії на «мундіаль» представляють місцеві клуби, чим серед інших збірних вирізняються тільки італійці. Цікаво, що за команду з Близького Сходу виступає натуралізований 28-річний нігерійський півзахисник Нур.

      Центральний захисник Хамад Аль-Монташарі, котрому завтра виповниться 24 роки, був визнаний кращим гравцем Азії минулого року, обійшовши узбецького нападаючого київського «Динамо» Максима Шацьких. Аль-Монташарі разом із Тукаром став оплотом захисту переможця Ліги азійських чемпіонів - клубу «Аль-Іттіхад».

      Лише троє футболістів із заявлених у Німеччині грали на попередніх трьох світових форумах. Крім бразильця Кафу, це аравійці - воротар Мохаммед Аль-Деайя і форвард Самі Аль-Джабер. 33-річний голкіпер взагалі є рекордсменом планети за виступами у національній команді, за яку він провів 181 матч. Щоправда, позавчора Пакета довірив «рамку» не йому, а на сім років молодшому Мабруку Заїду. І прогадав.

* * *

      Для українців позавчорашній день був знаменний тим, що керманич національної команди Олег Блохін саме 19 червня 1982 року забив свій перший гол на чемпіонатах світу. Підтримати команду легендарного в минулому форварда до вільного ганзейського міста Гамбурга прибуло кілька тисяч українців. Ще напередодні вони почали створювати синьо-жовті скупчення по всьому регіону, а в день матчу кольори національного прапора переважали і в одязі пасажирів потягів з інших міст. Тим часом вирішила нагадати про себе примхлива німецька погода. Після тривалої й незвичної для тутешніх місць спеки почали збиратися хмари. І в понеділок у Гамбурзі пройшла справжня злива - в тому числі й злива голів.

* * *

      У стартовому складі команди Олег Блохін зробив відразу чотири зміни. У захисті не вийшли дискваліфікований Ващук і Єзерський, котрий отримав ушкодження. Зате з'явився Свідерський з «Арсеналу», а номінальному півзахисникові Гусєву доручено було закрити весь правий фланг. Перед центральним оборонцем Русолом розташувалися два «хвилерізи» - Тимощук і Шелаєв. Гусин розпочав матч на лаві запасних. Замість Ротаня шанс проявити себе зліва отримав Калиниченко; вийшов у «старті» й Ребров, який діяв ближче до правого флангу. Пару форвардів Воронін - Шевченко тренери залишили незмінною. Всі звернулися увагу, що Шева підстригся. Навіщо - він розповів уже після гри.

* * *

      Українські сектори потужно проспівали гімн, і команди помчалися до бою. Одразу було помітно, що коліна в цей день тремтіли не в українців, а в їхніх опонентів. Уже другий пас аравійців після стартового свистка пішов за бокову лінію, а Заїд не ловив м'яч, а нервово вибивав його навіть у простих ситуаціях. Мабуть, саме через цю невпевненість у діях азіатів і з'явилося відчуття близького голу. Історичний дебютний м'яч збірної України на свій рахунок записав захисник дніпропетровського «Дніпра» Андрій Русол, який у стрибку в стилі коршака відгукнувся на подачу кутового Максимом Калиниченком і вдало підставив під снаряд... коліна - 1:0!

      У цей день у команди Олега Блохіна виходило якщо й не все, то багато що. За такого ходу гру і чималої кількості нереалізованих моментів рахунок 4:0 не виглядає максимальним досягненням, на яке ми могли розраховувати. Навіть англійський арбітр Грем Пол в одному з епізодів підіграв нашим гравцям, допомігши продовжити атаку. А в другому таймі він не повівся на картинні падіння аравійців, які кілька разів намагалися інсценувати 11-метровий. А найбільш реальний шанс відзначитися підопічні Пакети мали незабаром після першого пропущеного м'яча, коли наш захист прогавив удар Тукара з центра штрафного майданчика. На щастя, снаряд пролетів повз ціль.

      По воротах Заїда при найменшій нагоді били всі, хто хотів: Шевченко, Воронін, Калиниченко, Гусєв, Тимощук, Несмачний. Слизька поверхня зіграла злий жарт із голкіпером саудівців, коли він не зумів вчасно зреагувати на постріл Сергія Реброва метрів із 22. Той же вологий газон не дозволив у потрібний момент приборкати м'яч Шевченку й Вороніну, коли вони могли виходити сам на сам із Заїдом. Щодо представника «Байєра», то це був трохи не його матч. Натомість у другій половині гри кураж спіймали Шева й Калина, які відзначилися голами після передач один одному. Спершу московський спартаківець навісив на голову Шевченка, й наш пострижений голеадор нарешті вгамував свою жагу забити м'яч і розцілував тризуб на грудях. А під завісу двобою Тимощук, котрий просто чудово пропрацював весь матч у відборі, відбив шкіряну кулю на Шеву, і той після проходу зробив усе, щоб Калиниченко влучав уже в порожні ворота.

      Наша команда справді грала натхненно, літала по полю, неначе на крилах, що оцінили й уболівальники. Синьо-жовті сектори періодично скандували «Віва, Україно!» та імена футболістів. Навіть на 80-й хвилині матчу гравці пресингували суперника на його території.

      Вимушено безробітним був Олександр Шовковський. Мабуть, через нудьгу СаШо вирішив пожартувати у «чорному» стилі: в одному з епізодів замість того, щоб зловити м'яч, хотів дати йому вийти за межі майданчика, але суперник встиг наздогнати м'яч i небезпечно прострілити вздовж воріт.

      Можливість дебютувати на чемпіонаті світу Блохін надав і форварду молодіжної команди Артему Мілевському. А той, ледь з'явившись на полі, намагався «намалювати» пенальті, та не вдалося, а симуляцію Пол пробачив.

* * *

      Думається, король Саудівської Аравії навряд чи подарує своїм футболістам по 100 тисяч доларів призових, як він це зробив після першої зустрічі. Бо тепер «синам пустелі» нічого не світить. У вечірньому матчі нашої групи Туніс за такої самої дощової погоди у Штутгарті зумів відкрити рахунок уже на 8-й хвилині і потім тривалий час стримував атаки іспанців. Та клас піренейців дався взнаки. Спершу підстеріг відскок Рауль, а потім дубль на свій рахунок записав Фернандо Торрес.

      Тепер збірній України у п'ятничній дуелі з командою Тунісу достатньо не програти, щоб посісти друге місце в групі і вийти до 1/8 фіналу. Думається, нашим хлопцям це до снаги.

* * *

      Цікава ситуація склалася у квартеті G, який в 1/8 фіналу «перехрещується» з нашою групою. Після позавчорашньої перемоги над збірною Того очолили таблицю швейцарці, котрі, як і команда Кореї, набрали чотири очки. Уславлені французи наразі лише на третій позиції. Щоправда, на них чекає матч з аутсайдерами з Африки, й у разі перемоги з різницею у два м'ячі підопічні Раймонда Доменека за будь-якого результату зустрічі Корея - Швейцарія забезпечать собі місце в «плей-оф».

Гамбург.

ТАБЛО

Група G

19 червня

Швейцарія - Того - 2:0

Дортмунд. 65 000 глядачів

      Голи: Фрай, 16; Барнетта, 88

 

Турнірне становище:

                             І     В     Н     П     М     О

1. Швейцарія      2     1     1     0     2-0   4

2. Корея               2     1     1     0     3-2   4

3. Франція           2     0     2     0     1-1   2

4. Того                2     0     0     2     1-4   0

Група Н

19 червня

Україна - Саудівська Аравія - 4:0

Гамбург. 50 000 глядачів

      Суддя: Грем Пол (Англія)

      Україна: Шовковський, Свідерський, Русол, Несмачний, Шелаєв, Тимощук, Калиниченко, Гусєв, Ребров (Ротань, 71), Воронін (Гусин, 79), Шевченко (Мілевський, 85)

      Саудівська Аравія: Заїд, Аль-Доссарі (Хатран, 55), Тукар, Аль-Монташарі, Амеен (Аль-Хавсаві, 55), Карірі, Азіз, Нур (Аль-Джабер, 77), Аль-Гамді, Сулімані, Аль-Катані

      Голи: Русол, 4; Ребров, 36; Шевченко, 46; Калиниченко, 84

      Попередження: Несмачний, 22; Калиниченко, 77; Свідерський, 89 - Дохі, 41; Аль-Гамді, 56; Карірі, 73

 

Іспанія - Туніс - 3:1

Штутгарт. 52 000 глядачів

      Голи: Рауль, 71; Ф. Торрес, 76; 90+1 (пен.) - Мнарі, 8

 

Турнірне становище:

                              В     Н     П     М     О

1 .Іспанія              2     2     0     0     7-1   6

2. Україна            2     1     0     1     4-4   3

3. Туніс                 2     0     1     1     3-5   1

4. Сауд. Аравія   2     0     1     1     2-6   1

ПРИВІТАННЯ

      Президент України Віктор Ющенко привітав збірну України з першою перемогою на чемпіонаті світу. Під час телефонної розмови з головним тренером команди Олегом Блохіним глава держави поцікавився самопочуттям наших футболістів, умовами їхнього проживання та настроєм. Від імені мільйонів українських уболівальників Віктор Ющенко подякував футболістам за хорошу гру, яку вони продемонстрували у матчі зі збірною Саудівської Аравії. Президент побажав футболістам не втрачати тонусу, мобілізуватися перед наступним матчем із Тунісом, врахувавши також помилки попереднього поєдинку з Іспанією, та надалі демонструвати країні й світу командний дух і переможну тактику.

СПРАВА НОСТРАДАМУСА

      Авторитетна букмекерська контора «Уїльям Хілл» по ходу «мундіалю» підправила коефіцієнти ставок і тепер вважає фаворитом ЧС-2006 збірну Аргентини. «Біло-блакитні» завдяки яскравій грі обійшли в рейтингу прогнозів на здобуття Кубка світу інших латиноамериканців - бразильців. Якщо перед «мундіалем» коефіцієнт ставки на перемогу Аргентини становив 9:1, то тепер - 4:1. Бразильці натомість втратили із 3,75 до 4,50.

      Пішла до низу й дружина України. Перед чемпіонатом коефіцієнт можливого чемпіонства команди Олега Блохіна становив 51:1. Тепер же, здебільшого через провальний матч з іспанцями, ми «здешевіли» до 81:1 (тобто, поставивши один долар, у випадку загальної перемоги «синьо-жовтих» ви отримаєте 81). А от піренейці покращили свій коефіцієнт із 13:1 до 9:1. Шанси Іспанії на перемогу, за версією «Уїльяма Хілла», такі ж, як і в господарів - німців.

      За версією англійських букмекерів, Україна переможе в заключному турі команду Тунісу, що гарантує нам вихід до 1/8 фіналу: ставка на нашу перемогу - 1,66, на нічию - 3,1, на поразку - 5:1. Найімовірнішими підсумками матчу є перемога з рахунками 1:0 або 2:0 (коефіцієнт 6:1), нічиї 1:1 (6,5) та 0:0 (7:1).

      Тим часом українці понизилися ще в одному рейтингу - найкращих бомбардирів. Перед «мундіалем» можливість того, що «Золота бутса» опиниться на нозі Андрія Шевченка, оцінювалася як 21:1. Після останніх матчів рейтинг новобранця «Челсі» понизився до 34. Натомість лідером у таблиці очікуваних голеадорів, потіснивши Роналдо, став Фернандо Торрес з Іспанії, який очолює список снайперів із трьома забитими м'ячами.

ПІСЛЯМОВА

У чому секрет української перемоги? В тому, що з-під вікон прибрали... жаб!

Олег Блохін,

головний тренер збірної України,

прийшов на післяматчеву прес-конференцію у доброму гуморі й кілька разів дозволив собі пожартувати.

      - Пане Блохін, можна сказати, що сьогоднішню перемогу забезпечило ваше вміння вгадати зі складом?

      - Що значить вгадати? Ми визначаємо склад, виходячи з можливостей суперника, інша справа, як команда виконує передматчеву установку. Сьогодні я вдячний хлопцям: вони зуміли вдало вийти з психологічної ями. Нам вдалося ефективно використати два слабких місця у грі аравійців - невпевнену гру при стандартних положеннях і дії в середині поля за допомогою численних коротких пасів без використання довгих діагональних передач. Саме через це нам часто вдавалося проводити швидкі контратаки. Крім того, оборона суперника особливою надійністю не відрізняється.

      - Які кроки ви зробили, щоб вивести команду зі стану стартового шоку після поразки іспанцям?

      - Ми прибрали жаб, які нам заважали спати (посміхається).

      - Як ви думаєте, дощ допоміг Україні?

      - Ні, бо я замовляв сніг...

      - Наскільки сьогоднішня гра команди близька до стелі можливостей цього складу збірної?

      - Якщо я скажу, що це межа, то ми не зможемо прогресувати далі, а на нас чекає важкий матч із Тунісом. Навіть сьогодні ми зробили чимало помилок, які треба виправляти. Лікарі ще не встигли мені повідомити, в кого які ушкодження. Нам треба відновлюватися, хоча після такого виграшу робити це значно легше. Але рахунок - 4:0, 5:0, 6:0 - особливого значення не має. Для нас головне - вийти з групи.

Маркуш Пакета,

головний тренер збірної

Саудівської Аравії:

      - Українці суттєво змінили свою гру в порівнянні з матчем проти Іспанії. Особливо добре в них працював правий фланг. Для нас важливим було втримати тиск з боку суперника упродовж стартових десяти хвилин, однак це нам не вдалося. А далі поєдинок розвивався за сценарієм, схожим на матч українців з іспанцями. Ми намагалися, але не спромоглися показати свої кращі якості.

      - Наскільки вам заважав грати дощ?

      - Перед початком зустрічі шанси були начебто 50 на 50. Але для нас все ж таки важливо грати за сухої погоди. Дощ став для нас тим негативним фактором, що й спека для українців у зустрічі з іспанцями.

      - Вас чимось здивували українські футболісти та ваші підопічні?

      - Українці приємно вразили як індивідуальними діями, так і колективною грою. Вони знали, як використати переваги і досвід своїх лідерів. А моїм хлопцям ще слід добряче попрацювати над діями при розіграші суперником стандартних ситуацій - штрафних і кутових.

      - Ця поразка позначиться на ваших подальших планах?

      - Ми заздалегідь передбачали, що Іспанія й Україна - фаворити нашої групи, але ми все ще сподіваємося на успіх. Надії немає лише тоді, коли настає смерть.

      - Чому ви вирішили очолити збірну Саудівської Аравії?

      - Я за своєю природою боєць, тому для мене посада головного тренера - це виклик. Я намагаюся якомога краще робити свою справу й наразі перебуваю у мирі, бо зробив усе, що міг.

Калиниченко питиме пиво в літаку, а Шевченко прокрутив час назад... у перукарні

      Як це не прикро, але автор першого голу нашої збірної на чемпіонатах світу Андрій Русол відмовився спілкуватися з журналістами. Проігнорував мас-медіа й активний правофланговий Олег Гусєв. А кращий гравець матчу за версією ФІФА - Калиниченко - спілкування з пресою почав вимогою «давайте пошвидше».

Максим Калиниченко,

півзахисник збірної України:

      - Нам нікуди було відступати. Ми знали, що ми сильніші за суперника, налаштувалися належним чином і продемонстрували свою гру. Від матчу в мене залишилися лише позитивні емоції, я задоволений і грою команди в цілому, й своєю у тому числі - не буду відділяти себе від колективу. Спочатку певне хвилювання було присутнє, але воно зникло з першим дотиком до м'яча.

      Для мене це щастя - виступати й вигравати на чемпіонаті світу, забити м'яч. Цей гол я хотів би присвятити багато кому, але обмежуся своєю родиною.

      - Ви засмутилися, що не грали в першому матчі?

      - Звісно, було трохи - дуже хочеться тут пограти. Всі гравці збірної з повною мобілізацією серйозно готуються до кожного матчу, а вибір стартового складу залишається за тренером.

      - Чи не здалося, що сьогоднішня зустріч не відповідала рівню фінальної частини такого представницького форуму?

      - Кожен матч у Німеччині відповідає світовим стандартам; вважаю, що і збірна Саудівської Аравії грала гідно - відверто слабких команд тут немає.

      - Коли наповните пивом келих, котрий ви отримали як приз кращому гравцеві матчу?

      - Цей не чіпатиму, а інший - коли сяду в літак, що прямує з Німеччини. Наразі ми не вгамували спрагу перемог, а спрага пива поки що почекає.

Андрій Шевченко,

капітан збірної України:

      - Я дуже радий за команду, за українських уболівальників і за себе, що мені вдалося зробити крок уперед. Треба дивитися правді в очі: я ще не сягнув оптимальної форми, свою готовність би оцінив десь у 70 відсотків, тому для мого прогресу кожен матч є дуже важливим.

      - За рахунок чого команді вдалося чудове перевтілення?

      - Думаю, ми стали діяти більш агресивно. Крім того, зняли з пліч тягар першого довгоочікуваного матчу, який завершився для нас невдало. Сьогодні ми зіграли чудово, проте Туніс - команда зовсім іншого плану. Але якщо ми діятимемо принаймні так, як сьогодні, то це вже буде для нас плюсом.

      Я вже казав: Україна - гарна середня збірна. Не треба літати за хмарами, а розраховувати на ті властиві нам якості, що дозволили досягти успіху в кваліфікації.

      - Олег Блохін кілька разів висловлював вам своє незадоволення...

      - Цілком нормально, що тренер висловлює свої емоції в якихось моментах, але я не думаю, що це незадоволення грою.

      - Збірна Саудівської Аравії не вразила своєю слабкістю?

      - Вони так само, як ми в грі з іспанцями, пропустили швидкий м'яч. Надалі ми взяли гру у свої руки і змінили тактику.

      ...У цей момент поруч проходив Блохін, і Шевченко звернувся до нього на «ти». Але тут же заспокоїв і почав обіймати: «Тут кажуть, що ти кричиш на гравців...» На це тренер парирував: «Тоді треба сидіти й качатися».

      - Андрію, чому ви поміняли зачіску?

      - Вирішив прокрутити час назад після невдалої гри.

В'ячеслав Свідерський,

захисник збірної України:

      - Після першого матчу всі ми перебували у пригніченому стані. Програти в дебютному матчі 0:4 - таке лише в жахливому сні побачиш. Потім в українських і закордонних ЗМІ на команду вилили стільки бруду і придумали дурниць, що це не могло не подразнювати хлопців. Але тренери знайшли потрібні слова, щоб привести нас у нормальний психологічний стан і повернути впевненість у власних силах.

      Думаю, сьогодні нам вдалося проявити свій характер, спортивну злість і добитися приємного результату. Тривалі підготовчі збори дозволили нам перебувати у нормальному фізичному стані.

      - Коли ви дiзналися, що сьогодні вийдете на поле у стартовому складі?

      - За декілька годин до матчу, коли зібрали лінію захисту й розповіли, як треба грати проти нападаючих суперника. Звичайно, хвилювання певною мірою завжди присутнє, але футболісти рівня збірної тим і мають відрізнятися, що в потрібні моменти забувають про нього й демонструють свою справжню гру.

Володимир Єзерський,

захисник збірної України:

      - Ми намагалися якомога швидше забути перший матч, у якому в нас відверто не пішла гра й нічого не виходило - це був не наш день. Тренери налаштовували команду на наступний поєдинок, хоча відразу викинути з голови велику поразку було важко. Добре, що команда повірила в свої сили, забила швидкий м'яч, що дозволило їй надалі діяти розкуто.

      - На що тренери звертали увагу при розборі манери гри аравійців?

      - Треба було створити для суперників дефіцит часу при обробці м'яча. А при відборі швидко першим пасом знаходити партнерів попереду і швидко закінчувати атаки. Суперники надавали можливість навіть нашим захисникам підключатися до атакуючих дій.

Гамбург.