За «Мафію» відповіси!

21.06.2006
За «Мафію» відповіси!

Англомовне видання «Донецької мафії».

      Герої «Донецької мафії», - книги, яка побачила свiт на початку березня 2006, озвалися. Трьохсотсторінкова розповідь про те, як починав зароджуватися донецький клан, про десятки вбивств потужних бізнесменів та про те, як їхній бізнес переходив у власність нинішніх народних депутатів-«регіоналів» Рената Ахметова та Бориса Колесникова, стала предметом судового розгляду.

      Минулого мiсяця один з персонажів «Мафії» Володимир Малишев - ще один «синьо-білий» нардеп, екс-начальник донецької обласної міліції часів Кучми, а після зміни влади - начальник служби безпеки Ахметова, - подав позов у Калінінський районний суд Донецька. Він скаржиться, що видавці «Мафії» образили його честь і гідність, та вимагає, окрім спростувань, 3 гривні моральної компенсації. Один з авторів книги - Борис Пенчук, відомий своєю боротьбою з екс-головою Донецької облради Борисом Колесниковим  (саме в Пенчука люди Колесникова колись нібито вимагали акції універмагу «Білий лебідь»). В інтерв'ю «УМ» пан Борис каже, що Малишев відреагував на книжку не одразу після її видання, а вже після того, як Пенчук звернувся до керівництва країни та Генпрокурора з проханням провести розслідування за фактами, наведеними в книжці.

      Головною причиною судового процесу за фактом видання «Донецької мафії» Борис Пенчук вважає намагання «відбілити» представників Партії регіонів, яка може ввійти разом з «помаранчевими» в коаліцію. Так само він пояснює і те, що, за його словами,  Генпрокуратура зараз намагається терміново закрити кримінальну справу відносно Колесникова. До цього «відбілювального» ланцюжка автор книги відносить також нещодавнє  закриття кримінальної справи проти осіб, які були звинувачені в замаху на його життя (про це «УМ» повідомляла вчора).

      Пенчук вважає: правоохоронні органи діяли упереджено і в справі про його кривдників Щучкіна, Фадєєва й Бенсона, і в цій, «книжковій», справі. Адже, за словами пана Бориса, у своєму листі до київського видавництва «Поліграфкнига», яке видало «Мафію», прокуратура Донецька без суду і слідства вказує на те, що шляхом випуску книги відбувся «факт обману виборців» (книга вийшла напередодні парламентських виборів). Обурений Пенчук також діями Калінінського райсуду Донецька. Про те, що 7 червня відбудеться перше судове засідання в цій справі, представники відповідача дізналися випадково з дошки із графіком судових засідань - ніхто, за словами Бориса Пенчука, про слухання їм не повідомив. А коли адвокати  прийшли за кілька хвилин до початку засідання - з'ясувалося, що воно вже відбулося. Після їхнього протесту суддя призначила нове засідання  на восьму годину ранку 20 червня. Цій годині Пенчук дуже здивувався, оскільки зазвичай усі справи Калінінський суд розглядає не раніше дев'ятої.       

      На запитання «УМ», чому саме Малишев подав позов, адже, окрім нього, у «Мафії» багато інших персонажiв, Борис Пенчук відповів: саме про екс-начальника обласної міліції йшлося у вищезгаданому зверненні до Генпрокуратури. Зокрема, у зверненнi є прохання перевірити можливий зв'язок між Малишевим та  злочинними угрупованнями у період масового розстрілу бізнесменів, починаючи з 1991 року. Також у зверненні міститься натяк на можливе «прикриття» ним справ про розстріл власників двох потужних донецьких підприємств, які потім перейшли у власність Колесникова та Ахметова. Також цікавить Пенчука, за які заслуги Малишев у період Помаранчевої революції отримав відзнаку «За безпеку народу» 2-го ступеня, а вже за три тижні - таку ж нагороду, але 1-го ступеня.   

      До речі, у своїй заяві позивач вимагає вилучити з продажу і повністю знищити наклад книги «Донецька мафія. Антологія». Але автор вважає, що зробити це нереально, бо вони вже роздали практично весь тираж у 5 тисяч. «Ця книга просувається в Європу, про неї знають і в Америці, зараз ми говоримо з австралійцями про її презентацію», - каже пан Борис. А ще він грозиться, що ось-ось з'явиться «Донецька мафія-2» із «шокуючою ілюстрацією» на обкладинці та новими цікавими фактами, які можуть викликати «ще більший резонанс».

      «Чому досі ніхто не говорить про той десяток трупів, які виявлені останнім часом на Донеччині, про ті машини, які були відкопані з-під землі з трупами колишніх бізнесменів, про тазики, залиті  бетоном і цементом, - в них були замуровані люди?» - обурюється Борис Пенчук, вкотре нагадуючи владі, що «бандити мають сидіти в тюрмах».

      P.S. Коли цей номер «УМ» був готовий до друку, стало відомо, що Калінінський райсуд частково задовольнив позовну заяву Володимира Малишева. Які саме прохання позивача були задоволені, Борис Печук повідомити не зміг, оскільки його представникам ще не надали копію судового рішення. Пенчук обіцяє оскаржувати це рішення, оскільки називає дії суду упередженими. «Судді виконують політичне замовлення. У нас у книжці немає бездоказової інформації», - коментує «УМ» Борис Пенчук. Окрім оскарження, він вимагатиме перенесення розгляду справи до Києва, аби на процесі була присутня максимальна кількість преси та закордонних представників.

Англомовне видання «Донецької мафії».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>