Фороський гамбіт

20.06.2006
Фороський гамбіт

Керівник компанії «Аеросвіт» Арон Майберг - Кірсану Ілюмжинову: «Проведемо турнір «на крилах». (Ігоря САВЕНКА.)

      У новому тисячолітті вітчизняні шахи кожні два роки доводять своє лідерство у світі: 2002 - український фінал за шахову корону між Василем Іванчуком та Русланом Пономарьовим, 2004 - чоловіча збірна перемогла на Всесвітній шаховій Олімпіаді, 2006 - таке ж досягнення в активі нашої жіночої команди. Для повного відчуття себе «шаховою нацією» нам не вистачало такої «дрібниці», як свій традиційний супертурнір. І ось цього уїк-енду крига скресла: за участю президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова у Криму відбулося відкриття міжнародного шахового турніру «Аеросвіт-2006». За складом учасників змагання у Форосі стало найсильнішим і найрейтинговішим в історії шахової України.

      Дюжина міжнародних гросмейстерів розіграє призовий фонд у 83,5 тисячі доларів, які надав найбільший український авіаперевізник «Аеросвіт»; переможець турніру одержить 25 тисяч «зелених». Суперництво розпочали 16-й чемпіон світу Руслан Пономарьов, віце-чемпіон світу Василь Іванчук (Україна), чемпіони шахової Олімпіади у складі нашої збірної Сергій Карякін та Андрій Волокітін, чемпіон України Олександр Арещенко, чотириразовий переможець шахових олімпіад Сергій Рублевський та дворазовий - Олександр Грищук (обидва - Росія), чемпіон Європи-2005 Лівіу-Дітер Нісіпяну (Румунія), чемпіон світу у віковій категорії до 20 років Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан), переможці багатьох міжнародних турнірів Олексій Широв (Іспанія), Пентала Харікрішна (Індія) та Віорел Бологан (Молдова). Середній рейтинг турніру - 2691 (XVIII категорія ФІДЕ).

      Відзначимо, що «спуститися з небес на землю» і звернути увагу на мудру гру «Аеросвіту» допоміг президент Федерації шахів України Віктор Петров, який входить до спостережної ради цієї компанії. Кірсан Ілюмжинов подякував керівництву нашої держави і мерові Фороса, відзначивши, що цим чудовим турніром нарешті і в Україні зароджується гарна шахова традиція представницьких турнірів: «У всіх на слуху такі турніри, як, скажімо, Лінарес, а у вас місця принаймні не гірші, а шахові традиції ще сильніші, ніж там. Сподіваюся, що молоді, але рейтингові шахісти, які зібралися на цьому супертурнірі, подарують чимало красивих партій, і тут буде не так багато нічиїх, як у тому ж Лінаресі. І через деякий час Форос асоціюватиметься з традиційним престижним шаховим турніром, а Україна, набувши досвіду в організації, претендуватиме на проведення Всесвітньої шахової Олімпіади».

      Кореспондент «УМ», який завдяки «Аеросвіту» здійснив тур на відкриття турніру, скористався нагодою і попросив президента Калмикії та ФІДЕ докладніше роз'яснити «олімпійські» перспективи України і необхідний кошторис для цього. На що пан Ілюмжинов відповів: «На Всесвітню Олімпіаду з шахів 2010 року претендували сім країн, і з мінімальною перевагою після трьох турів перемогла Росія. На шахові Олімпіади 2012-2014 років уже претендують Аргентина, Естонія, Латвія, може долучитися й Україна. Країна, яка приймає таку Олімпіаду, витрачає 4 млн. доларів. Крім того, щоб перемогти, претенденти пропонують додатковий «пакет». Скажімо, російський Ханти-Мансійськ та серби вперше в історії олімпійських шахів пропонували призовий фонд 250 тисяч доларів, безплатний телефонний зв'язок, інтернет, добові, а найголовніше - безкоштовні чартери для збірних з усіх континентів».

      Віктор Петров додав, що давно минули ті часи, коли ФІДЕ обирала країну-господарку Олімпіади серед двох претендентів або взагалі мала проблеми з пошуком бажаючих.

* * *

      Перший тур турніру «Аеросвіт-2006» виправдав сподівання президента ФІДЕ і приніс перші сенсації. Бологан виграв у колись наймолодшого міжнародного гросмейстера світу Карякіна, Волокітін - у більш рейтингового Пономарьова, а Мамедьяров чорними фігурами розібрався з росіянином Рублевським і зробив заявку на один із трьох спеціальних призів «За найкрасивішу партію», «За найкрасивішу комбінацію» та «За найбільшу кількість перемог чорними». Проте другий тур приніс суцільні нічиї. Тож найголовніші події попереду, адже учасники зіграють за коловою системою 11 турів.

Форос-Київ.  

      Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов у контексті «футбольної лихоманки» повідомив журналістам цікавий факт: «Буквально перед нашою генеральною асамблеєю в Турині я одержав запрошення від президента ФІФА Зеппа Блаттера провести робочу зустріч в штаб-квартирі Міжнародної федерації футболу в Цюриху, і ми домовилося, що після ЧС-2006 підпишемо угоду про співпрацю між нашими федераціями. Як кажуть футболісти, у футбол грають ногами, а виграють головою. Тому ми проведемо чемпіонат світу з шахів серед... футболістів. Та й серед шахістів не лише Гаррі Каспаров майже професіонально грає у футбол. Дружба двох таких могутніх організацій, як ФІДЕ (165 країн і 600 млн. шахістів) та ФІФА (185 країн) - логічний крок».

      Пан Ілюмжинов також обіцяв підтримку ідеї голови спостережної ради компанії «Аеросвіт» Арона Майберга, який запропонував провести трансконтинентальний шаховий турнір у повітрі - на борту авіалайнера збираються гросмейстери, судді, учасники, глядачі, преса і під час 7-9 годин польоту визначають переможця.

ПРОПОЗИЦІЇ

ТАБЛО

Міжнародний турнір

 «Аеросвіт-2006». Форос (Крим)

      1-й тур: Волокітін - Пономарьов, Бологан - Карякін - 1:0, Рублевський - Мамедьяров - 0:1, Нісіпяну - Харікрішна, Широв - Грищук, Арещенко - Іванчук - нічиї.

      2-й тур: Нісіпяну - Волокітін, Карякін - Рублевський, Мамедьяров - Широв, Грищук - Арещенко, Харікрішна - Іванчук, Пономарьов - Бологан - нічиї.

      Становище учасників: Мамедіяров, Бологан, Волокітін - по 1,5 очка, Іванчук, Широв, Арещенко, Нісіпяну, Грищук, Харікрішна - 1, Пономарьов, Карякін, Рублевський - 0,5.