Замах на право сильного

20.06.2006
Замах на право сильного

Справжня чоловiча боротьба в матчi Iталiя - США.

      Ніколи ще на головних форумах планети не спостерігалося такої вражаючої відвідуваності. Хто міг подумати, що матч збірних Саудівської Аравії й Тунісу на арені в Мюнхені може зібрати 66 тисяч чоловік? Диктори на стадіонах продовжують із задоволенням повідомляти, що всі квитки на матчі продані. Проблема з потраплянням на трибуни настільки гостро стоїть для вболівальників, що вони роблять спеціальні плакати із проханням продати зайвий квиток на кількох мовах і вештаються з ними по містах, де відбуваються зустрічі. Причому при номіналі бажаної перепустки в 45-100 євро продаються квитки, зрозуміло, в кілька разів дорожче. Особливою щедрістю відрізняються англійці, які за можливість побачити на власні очі гру своєї збірної без сумнівів викладають і по 1000 євро. Є вже й штрафні санкції: так, керівництво ФІФА наказало членові свого виконкому Ісмаїлу Бхамджее припинити виконання своїх обов'язків i негайно залишити Німеччину. Це сталося після того, як представника Ботсвани за допомогою журналістів викрили на перепродажі з потрійною накруткою 12 квитків на матч Англія - Тринідад.

Помаранчеві розборки, неукраїнський варіант

      Зазвичай у день матчу місто, наче хамелеон, перефарбовується в кольори обох країн-учасниць. Але минулої п'ятниці у Штутгарті панував один колір - помаранчевий. Адже саме він є домінуючим і для збірної Нідерландів, і для гостей із Берега Слонової Кості. Звісно, європейців, яким варто було лише переїхати один кордон, було значно більше, але й африканців теж набралося тисяч зо три.

      Столиця землі Баден-Вюрттемберг, що на південному заході Німеччини, приймала вже другий матч «мундіалю». Всього ж Штутгарту, де проживає 600 тисяч мешканців, пощастило більше за інші міста його масштабу - тут відбудеться шість матчів чемпіонату. «Готтліб-Даймлер-штадіон», розрахований на 52 тисячі глядачів, добре знайомий футболістам донецького «Шахтаря», які минулої осені обіграли тут місцеву команду бундесліги у розіграші Кубка УЄФА. Щоправда, тоді арена виглядала трохи інакше, бо її модернізація вартістю 51,3 мільйона євро завершилася напередодні Нового року.

      Настрої в помаранчевому морі вболівальників панували різні: після перемоги над сербами - оптимізм у таборі голландців, острах разом із надією - поміж африканців, адже поразка в другому турі виключала команду Кот д'Івуару з числа учасників «плей-оф».

      Долю матчу вирішило вміння підопічних Марка ван Бастена реалізовувати гольові моменти. В середині першого тайму Робін ван Персі з «Арсеналу» поблизу володінь суперника заробив і сам чудово реалізував штрафний удар. А незабаром Рууд ван Ністелрой покарав івуарійців, очолюваних французом Анрі Мішелем, за помилку при створенні штучного офсайду. До речі, на цьому матчі ван Ністелроя - поки що форварда «Манчестер юнайтед» - переглядали скаути «Баварії», які збираються посилити свій склад забивним нападаючим, тоді як у «МЮ» Рууд має проблеми психологічної сумісності з кількома зірковими партнерами.

      Під завісу першої половини гри сольний прохід і феноменальний удар у «дев'ятку» вдався малюку Бакарі Коне (зріст - 163 см) із французької «Ніцци». У другому таймі на полі повністю домінувала команда Кот-д'Івуару, голландці ж дбали переважно про захист, зрідка організовуючи контратаки. У футболістів у білій формі все виходило добре до штрафного майданчика європейців, але принаймні ще один завершальний удар «слоноводи» завдати не змогли. Зірковий капітан африканців Дідьє Дрогба не тільки не допоміг партнерам, а й двічі «запоров» перспективні атаки та на рівному місці отримав жовту картку (тепер він пропустить третій матч групового турніру, проти сербів, який уже нічого не вирішуватиме). При цьому віце-чемпіони Африки мали привід апелювати до арбітра: колумбієць Оскар Руїс вирішив, що «обійми», якими голландці зустріли Еммануеля Ебуе у своєму штрафному майданчику, на пенальті не тягнуть. Хоча у порівнянні з ними Ващук узагалі був взірцем коректності.

      У другому матчі квартету С у Гельзенкірхені аргентинці на гвинтики розібрали збірну Сербії і Чорногорії, надавши музикантам групи «Чайф» сюжет для чергового хіта. Підопічні Хосе Пекермана вирішили, мабуть, що прийшов час оновити пісню «Аргентина - Ямайка - 5:0», і втілили шість із дев'яти ударів у площину воріт. Сповна випили гірку чашу розгрому Горан Гавранчич із київського «Динамо» та Ігор Дуляй із донецького «Шахтаря». А колишній гірник Звонімір Вукич з'явився на полі після вилучення Матеї Кежмана.

      Цей матч став підтвердженням неприємної для нас тенденції, що встановилася на ЧС-2006: усі збірні, в яких грають представники чемпіонату України (власне Україна, Сербія, Польща, Хорватія), лише програють і ніяк не можуть забити. Забігаючи наперед, зазначимо, що в неділю хорвати перервали-таки «закляття», проте лише в частині програшів. Але донеччанин Даріо Срна не зміг реалізувати 11-метровий у ворота японців, та й інші його співвітчизники жодного разу точністю не відзначилися.

      А в зустрічі Аргентина - Сербія у складі «біло-блакитних» вийшов на заміну півзахисник «Барселони» Ліонель Мессі. Через 13 хвилин перебування на полі він зумів відзначитися дебютним для себе голом, ставши п'ятим за віком гравцем, кому вдалося розпечатати ворота суперників на чемпіонатах світу. В цей момент Мессі було 18 років і 357 днів. А наймолодшим голеодором залишається бразилець Пеле, котрий у 1958 році забив у віці 17 років і 239 днів.

Закрита територія футболу

      Тієї ж п'ятниці своє перше очко в історії фінальних частин чемпіонатів світу набрала збірна Анголи. Ця країна є єдиною серед п'яти представників Чорного континенту в Німеччині, яку тренує африканський тренер - 49-річний Луїш Олівейра Гонсалвеш. Ангольці за 90 хвилин завдали лише одного удару в площину воріт мексиканців і догравали матч у меншості, але втримали нульову нічию й зберегли теоретичні шанси на вихід до наступної стадії турніру. Чого не скажеш про збірну Ірану, яка в суботу програла свій другий матч на ЧС-2006.

      Зустріч нащадків великих персів із португальцями проходила у Франкфурті-на-Майні. Місто, в якому мешкає 655 тисяч чоловік, але ще приблизно стільки ж щодня приїздить сюди на роботу, є бізнесовим центром Німеччини. Стадіон, на якому виступає «бундесліговий» «Айнтрахт», розташований за межами міста. Після реконструкції вартістю 188 мільйонів євро й здобуття спонсора він отримав назву «Комерц-арена». Щоправда, під час «мундіалю» ФІФА заборонила використання назв будь-яких спонсорів, крім тих, що з нею співпрацюють. Тому ця арена, як іще кілька інших, називається просто - «Стадіон чемпіонату світу ФІФА». Ця футбольна споруда на ЧС-2006 є однією з небагатьох, що має дах, який повністю закриває і трибуни, і поле. Через це у 49 тисяч глядачів виникає враження присутності на театральній виставі.

      Щоправда, минулої суботи спектакль тут показували не дуже високої якості. Збірна Португалії здолала іранців, як кажуть, на класі. До певного часу підопічним бразильського тренера Луїша Філіпе Сколарі не вдавалося прорвати оборону азіатів, поки в другому таймі більярдний удар зльоту, метрів із 20, вдався півзахиснику «Барселони» Деку. А потім Фігу професіонально заробив пенальті: щойно перед ним опинилася нога суперника, Луїш об неї майстерно перечепився. Кріштіану Роналдо з «Манчестер юнайтед» 11-метровий реалізував бездоганно. А іранські хлопці хорватського тренера Бранко Іванковича за весь матч лише одного разу потурбували голкіпера Рікардо.

Сумні творці історії

      Обидва суботні поєдинки групи Е завершилися доволі несподівано. Лише поспівчувати можна збірній Чехії, яка перед матчем із Ганою втратила обох забивних форвардів. Ян Коллер отримав ушкодження у стартовому двобої проти американців; через травму не зміг вийти на поле і Мілан Барош з «Астон Вілли». Потенціалу Сьонко та Локвенца для форсування оборони ганців виявилося замало, не допомогли зусилля й півзахисту на чолі з Недведом і Росицьким. А хід гри визначив гол африканців уже на 66-й секунді гри, коли 20-річний Асамоа Гіан із команди італійської серії В «Модени» скористався помилкою захисника при перехопленні й пробив повз Петера Чеха.

      У другому таймі ситуація для європейців погіршилася. Спочатку за грубий фол аргентинський арбітр Елісондо вилучив Томаша Уйфалуши, а наприкінці гри потужним ударом під поперечину відзначився ще один представник італійської першості - Саллі Мунтарі з «Удінезе». Відтак перед хлопцями Карела Брюкнера у третьому турі стоїть складне завдання - виграти у збірної Італії, яка теж зовсім не бажає поступатися. Адже того ж вечора «Скуадра адзурра» не змогла вирвати три очки у команди США.

      Матч проходив у Кайзерслаутерні, де розташована американська військова база. У місті мешкає близько 40 тисяч «янкі», і кілька тисяч із них прийшли на стадіон повболівати за своїх. Коли в середині першого тайму форвард «Мілана» Альберто Джидардіно замкнув навіс зі штрафного Андреа Пірло, здавалося, що «кіна не буде». Але на допомогу американцям прийшов захисник «Палермо» Крістіан Дзаккардо, котрий зрізав м'яч у власні ворота. Цікаво, що цей удар виявився єдиним у площину воріт Буффона за весь матч, хоча американці досить жваво грали в атаці.

      А визначальним чинником якості цієї гри стали численні фоли. Уругвайський арбітр Ларріонда ще до перерви вилучив за грубі порушення правил по одному гравцю в кожного з суперників, а в дебюті другого тайму залишив американців удев'ятьох - теж цілком обгрунтовано. Матч Італія - США став лише четвертим за всю історію чемпіонів світу, в яких арбітри вилучали з поля трьох футболістів. Раніше це ставалося у зустрічах Бразилія - Чехословаччина (1938 рік), Угорщина - Бразилія (1954) та Південна Африка - Данія (1998).

      А в суботу колектив багаторічного наставника збірної США Брюса Арени утримав прийнятну для себе нічию. І тепер теоретичні шанси на вихід до 1/8 фіналу мають всі учасники квартету Е.

Аутсайдери не згодні

      У неділю команди, яких заздалегідь записали до невдах першого етапу, продовжили «пощипувати» грандів. Спочатку австралійці ніяк не хотіли поступатися бразильській збірній. За матч вони 14 разів били по воротах Діда, тоді як «пентакампеони» «стріляли» по рамці Шварцера на набагато більше - 16. Лише по перерві «чарівникам м'яча» вдалося зламати захист колективу Гуса Хіддінка. Перший гол у Німеччині на свій рахунок записав Адріано з міланського «Інтера», а перед фінальним свистком на добиванні найспритнішим виявився Фред, який вийшов на заміну замість автора першого гола лише за три хвилини до цього. Для форварда французького «Ліона» цей м'яч став третім у чотирьох зустрічах за збірну. І що цікаво: в обох забивних у перерві між першим і другим матчем на ЧС-2006 народилися... діти. А над товстуватим Роналдо німецьке телебачення відверто глузувало, ще до перерви назбиравши цілу добірку невдалих дій «Зубастика», якого пізніше замінив одноклубник по «Реалу» Робіньйо.

      У першому ж поєдинку дня у квартеті F хорвати й японці у Нюрнберзі «розкатали» доволі бліду нульову нічию, чим значно ускладнили завдання пробитися до другого етапу. Для цього в третьому турі «картатим» потрібно обігрувати австралійців, а японцям, яких очолює бразилець Зіко, - збірну Бразилії, яка достроково забезпечила собі перше місце у групі.

      Доволі несподіваний результат був зафіксований позавчора ввечері на лейпцигському «Центральштадіоні»: команда Франції вдруге на чемпіонаті зіграла внічию. У першому турі «галльські півні», складені майже всуціль із темношкірих футболістів, розійшлися миром із швейцарцями, а цього разу, забивши м'яч на початку зустрічі із четвертою збірною минулого «мундіалю» - Південною Кореєю, не втримали мінімальну перевагу. На влучний удар форварда «Ювентуса» Тьєрі Анрі відповів гравець не менш відомого клубу - Пак Джи Сун із «Манчестер юнайтед». Втілити у голи триразову перевагу за ударами по воротах (15 проти 5) команда Раймонда Доменека не зуміла. Тепер ситуація у групі G дуже заплутана, і все проясниться лише в останній ігровий день. Проти Того французи гратимуть без Зінедіна Зідана, який отримав другу жовту картку, а йдучи на заміну, навіть не подивився на тренера й жбурнув подалі капітанську пов'язку.

Час заводити друзів і робити дітей

      Про необхідність надання футболістам вільного часу упродовж такого тривалого турніру, як чемпіонат світу, фахівці сперечаються давно. Для того, щоб з'ясувати, чи йде на користь спортсменам довге утримання від сексу, фахівці спорту номер один не раз запрошували сексопатологів, але єдиної думки з цього приводу так і немає. Тому дехто з тренерів закриває спортсменів на базі, дехто дозволяє робити все, що завгодно, а дехто дозволяє погуляти у спеціальні дні.

      Наставник німецької команди Юрген Клінсманн після другої перемоги на чемпіонаті вирішив надати своїм футболістам 29 годин вільного часу. Звісно, ті, в кого є супутниці життя, провели його з подругами. З цього приводу журналісти вже почали жартувати над офіційним девізом чемпіонату: вислів A Time to Make Friends («Час заводити друзів») перефразували на A Time to Make Children («Час робити дітей»). Відомо, що саме під час такої міні-відпустки на минулій першості світу зачав свою дитину славнозвісний голкіпер «Баварії» Олівер Канн. Кому це вдалося цього разу, німецька громадськість сподівається дізнатися за дев'ять місяців.

Штутгарт - Франкфурт - Гамбург.

А НАШІ ЯК?

      Учора ввечері збірна України провела ключовий для себе матч - із Саудівською Аравією. Перед від'їздом нашої команди до Гамбурга новини з табору «синьо-жовтих» надходили не надто втішні. Юний голкіпер «Шахтаря» Богдан Шуст на тренуванні зламав руку і тепер точно не зіграє в Німеччині. Певний час займалися окремо від основної групи Олег Гусєв і Андрій Воробей, які в зустрічі з Іспанією отримали невеликі ушкодження. Щоправда, порадувало завершення реабілітаційного періоду у захисників молодіжної збірної Олександра Яценка й Дмитра Чигринського, одному з яких тренери планували вчора довірити місце в основному складі. З'явилася також інформація про травму оборонця Володимира Єзерського.

      Деякі інтернет-видання й німецькі газети підняли галас стосовно вислову Владислава Ващука, який нібито сказав, що йому заважають спати... жаби, котрі вночі квакають під вікнами готелю. Сам захисник і його друг Олександр Шовковський вже заявили, що це повна нісенітниця, й нічого подібного Влад не говорив. Через цю образу Ващук, за інформацією ФФУ, навіть відмовився надалі «спілкуватися з непорядними журналістами». Щоправда, як він їх розрізнятиме?

      Той же сайт нашої федерації опублікував таку інформацію: «На знак протесту проти наклепів в українській та зарубіжній пресі гравці обмежать спілкування з медіа до мінімуму. Свою готовність до ЧС-2006 команда Блохіна збирається доводити на полі. А своїми враженнями від чемпіонату світу та власної гри ділитиметься після матчів на стадіонах у зонах, спеціально відведених для цього».

* * *

      З нагоди участі нашої збірної у фінальній частині «мундіалю» в посольстві України в Німеччині у Берліні відбувся прийом від імені Надзвичайного і Повноважного Посла України Ігоря Долгова та президента ФФУ Григорія Суркіса. Участь у ньому взяли «члени української офіційної делегації та представники німецької громадськості». Серед високих гостей від України - екс-Президенти Кучма і Кравчук.

      А в Потсдамі на стадіоні «Локомотив» відбувся товариський футбольний матч між представниками нашої делегації й депутатами місцевого парламенту. За українську команду грали головний тренер збірної з міні-футболу Геннадій Лисенчук, наставники юнацьких збірних Юрій Калитвинцев, Анатолій Бузник, Ігор Жабченко, арбітр ФІФА Олег Орєхов, а Володимир Мунтян виконував функції граючого тренера. Гості легко довели свою перевагу в класі, вигравши з рахунком 6:2.

 ГОНИТВА ЗА ЕКСКЛЮЗИВОМ

      Кореспондент «УМ» став свідком неприємної сутички між журналістами, яка виникла «в кулуарах» матчу Англія - Тринідад. Представники англійської газети «Санді міррор» у «мішаній зоні» вирішили взяти ексклюзивне інтерв'ю у свого співвітчизника Девіда Бекхема. Для цього вони створили тісне коло, в яке пропустили лише представника свого видання, й брутально відштовхували від зірки представників інших ЗМІ. Поведінкою команди «Санді міррор» були шоковані навіть працівники інших британських газет, не кажучи вже про медіа інших країн. Цей епізод не пройшов повз увагу офіційних осіб, і за день ФІФА оприлюднила спеціальний прес-реліз, в якому підкреслила, що всі допущені в мікст-зону журналісти мають однакові права на спілкування з будь-яким футболістом.

ТАБЛО

Група С

16 червня

Аргентина - Сербія і Чорногорія - 6:0

      Гельзенкірхен. 52 000 глядачів

      Голи: М. Родрігес, 6, 41; Камб'яссо, 31; Креспо, 78; Тевес, 84; Мессі, 88

      Вилучення: Кежман, 65 (СіЧ)

Голландія - Кот д'Івуар - 2:1

      Штутгарт. 52 000 глядачів

      Голи: ван Персі, 23; ван Ністелрой, 27 - Коне, 38

 

Турнірне становище:

                            І     В     Н     П     М     О

1. Аргентина      2     2     0     0     8-1   6

2. Голландія        2     2     0     0     3-1   6

3. Кот-д'Івуар     2     0     0     2     2-4   0

4. Сербія і Ч.       2     0     0     2     0-7   0

 

Група D

16 червня

Мексика - Ангола - 0:0

      Гановер. 43 000 глядачів

      Вилучення: Андре, 79 (А)

17 червня

Португалія - Іран - 2:0

      Франкфурт. 48 000 глядачів

      Голи: Деку, 63; К. Роналдо, 80 (пен.)

 

Турнірне становище:

                           І     В     Н     П     М     О

1. Португалія     2     2     0     0     3-0   6

2. Мексика        2     1     1     0     3-1   4

3. Ангола          2     0     1     0     0-1   1

4. Іран                2     0     0     2     1-5   0

Група Е

17 червня

Чехія - Гана - 0:2

      Кельн. 45 000 глядачів

      Голи: Асамоа Гіан, 2; Мунтарі, 82

      Вилучення: Уйфалуши, 65 (Ч)

Італія - США - 1:1

      Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Голи: Джилардіно, 22 - Дзаккардо, 27 (у свої ворота)

      Вилучення: Де Россі, 28 - Мастроені, 45; Поуп, 47

Турнірне становище:

                  І     В     Н     П     М     О

1. Італія     2     1     1     0     3-1   4

2. Чехія      2     1     0     1     3-2   3

3. Гана       2     1     0     1     2-2   3

4. США      2     0     1     1     1-4   1

Група F

18 червня

Японія - Хорватія - 0:0

      Нюрнберг. 41 000 глядачів

      Нереалізоване пенальті: Срна, 22 (Х)

Бразилія - Австралія - 2:0

      Мюнхен. 66 000 глядачів

      Голи: Адріано, 49; Фред, 90

Турнірне становище:

                           І     В     Н     П     М     О

1. Бразилія         2     2     0     0     3-0   6

2. Австралія      2     1     0     1     3-3   3

3. Хорватія        2     0     1     0     0-1   1

4. Японія           2     0     1     0     1-3   1

Група G

18 червня

Франція - Корея - 1:1

      Лейпциг. 43 000 глядачів

      Голи: Анрі, 9 - Пак Джи Сун, 81

      Турнірне становище: Корея - 4 (2 матчі), Франція - 2 (2), Швейцарія - 1 (1), Того - 0 (1).