Прощання зі слов'янками

14.06.2006
Прощання зі слов'янками

Мiтинг у Сiмферополi зiбрав здебiльшого ровесникiв Брежнєва. (УНІАН.)

      12 червня остання група американського інженерно-будівельного підрозділу - сто чоловік - залишила санаторій Міноборони України у Феодосії, де вона змушено байдикувала три тижні, і полетіла на батьківщину. «Термін їхнього контракту закінчився», - констатував старший офіцер прес-центру командування ВМС України Володимир Бова. Загалом у Криму «відсиділося» 225 резервістів. Усі вони сьогодні - вже за океаном.

      Американські контрактники так і не встигли зробити те, задля чого прибули в Україну, - підготувати старокримський полігон до військових навчань «Сі бриз». Проведення самих навчань - теж під питанням. А інші, спільні з кількома країнами НАТО, навчання «Тугий вузол», які мусили розпочатися 14 червня, вже перенесено.

      Американців, які отримали екзотичні враження від України, проводжав на летовищі командувач ВМС України Ігор Тенюх, вручав пам'ятні сувеніри, дякував. Проте американці наслухалися й інших «прощальних слів». Адже вiд'їзд контрактників зі США проходив під акомпанемент антинатовської та антиамериканської істерії, яка цими вихідними продовжилася завдяки іншій оказії - Дню Росії, що його бучно святкували на Кримському півострові, зокрема в місцях скупчення військ Чорноморського флоту.

      День Росії у Криму перетворився на «свято пригнічення України». Принаймні так скидається з повідомлень інформаційних агенцій про гостей Криму та риторику тамтешніх політиків.

      Одним iз центральних «дорогих гостей» був Геннадій Зюганов, лідер комуністів Російської Федерації. Хоч офіційно він прибув на запрошення російської громади АРК, та одначе заявив на мітингу в Сімферополі, що «приїхав подивитися, як драпають американці».

      Сама акція віншування свята Росії перед будинком уряду в Сімферополі викликала з пам'яті картинки перших років незалежності України, коли російські політики в Криму почувалися ще «хазяями минулого» і, як тоді їм здавалося, «хазяями майбутнього». Гасла цих вихідних у Сімферополі мало чим відрізнялися від тих, які красувалися на цьому ж майдані «у сиву давнину», - «Українець, росіянин, білорус, разом відродимо священний наш союз», «Російська громада Криму - за російську мову, єдність і гідне життя», «Улюблена, рідна Росіє, - Крим завжди з тобою». До речi, асоцiацii з 1992-93 рр. виникли не тiльки у нас: учора органiзацiя Фронт «Севостополь -Крим - Росiя» написала звернення до першого (i останнього) президента АРК Юрiя Мєшкова, який вiдтодi живе в Москвi  iз закликом «навести порядок у Криму».

      Для політкоректності і для того, аби уникнути звинувачень в антиконституційності, організатори видали мітингуючим «на руки» не тільки Андріївські прапори, знамена Росії, а й маленькі синьо-жовті прапорці. Не виключено, що для політкоректності на початку мітингу пролунав не тільки «Союз нєрушимий» у путінській обробці, а й Гімн України. «Коли заграли «Ще не вмерла», чимало присутніх почали гукати: «Фу!», - передає кореспондент УНІАН з місця події. Годі й говорити про «запеклих друзів» з Москви, якщо самі кримські керманичі дозволяли собі антиукраїнські випади, нехай і доволі обережні. Скажімо, заступник голови ВР АРК Сергій Цеков заявив, виступаючи на мітингу: «Україна, незалежно від того, якою мовою говорять у цій державі, теж (як і Крим) є частиною російського світу».

      Останні події в Криму справили дуже гнітюче враження і навіяли тривогу щодо можливого подальшого нагнітання ситуації. Крим, як і 13-15 років тому, знов перетворився на плацдарм для відстоювання Україною своєї незалежності.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>