Сила і краса абсолютної європейської якості

07.06.2006
Сила і краса абсолютної європейської якості

Призерки. (PHL.)

      Минулих вихідних у столичному Палаці «Україна» відбулася унікальна акція. Увійти в історію «мистецькому серцю» держави дозволив не, скажімо, одночасний спів усіх тенорів Європи на нашій національній сцені, і не щось масове соціально-політичне. На цей раз глядачі також побачили красу, але в гармонійному поєднанні з силою. А досягти цього можна завдяки «мистецтву побудови тіла». Його величність спорт продемонстрував свою багатогранність завдяки абсолютному чемпіонату Європи з бодібілдингу та фітнесу «Biola Pro-International». Незвичайність же полягає в тому, що це перші подібні такі змагання в історії Старого світу.

      Ідею проведення європейського елітного туру висунула саме Українська федерація бодібілдингу та фітнесу, президент якої Андрій Долгокір напередодні розповів, як нелегко дісталося нам право на проведення цього чемпіонату: «Стати першими в організації такого заходу мали бажання ще чотири країни: Австрія, Англія, Чехія і Польща. У тендері на право організувати подібний чемпіонат брали участь кілька великих європейських організацій - продюсерів спортивних змагань. Український спортклуб «Біола» розробив і запропонував на розгляд Європейської федерації свою концепцію, яку і було визнано найліпшою. Додам, що таке рішення континентальних керівників було не випадковим ще й тому, що саме наша країна була ініціатором створення Європейської федерації у 2002-му році». «Є прислів'я , - каже віце-президент ЄФБФ Володимир Дубінін, - що там, де розпочинається великий спорт, там закінчується здоров'я. Частково - це правильно. Ті спортсмени, які мають на меті досягти великих досягнень, завдають шкоди своєму здоров'ю. Натомість вони залучають у тренажерні зали мільйони людей. А це вже - зміцнення здоров'я нації».

      Нагадаємо, що принцип абсолютного чемпіонату базується на досвіді найпрестижніших змагань у цих видах спорту - змагань «Арнольд Класік» та «Містер Олімпія». Тут немає розподілу за ваговими категоріями, тому найліпшими стають не найбільш «накачані», а гармонійно розвинуті чоловіки та жінки. Унікальність же дебютної «абсолютки» в Києві виявляється ще й у тому, що вперше в Європі серед учасників були винятково переможці та призери чемпіонатів світу та Європи. Заради такого турніру, який вже назвали «чемпіонатом чемпіонів», сталася неймовірна досі подія в житті легендарного Декстера Джексона - дворазового і діючого переможця «Арнольд Класік». Річ у тім, що кумир американських хлопців, які приходять у тренажерний зал, ніколи... не виїздив за межі США! І Україна стала його першою ластівкою. Вже у Палаці спорту довелося почути його жарт, бо це неймовірно: «Залишуся у Європі, навіть тут у Києві, якщо всі, кого я сьогодні тут побачив, не виступлять на американських помостах». Тут слід зауважити, що досі навіть най-най серед європейців було справді важко пробитися на турніри в Штатах. Але вже найближчим часом Джекстер разом iз СК «Бiола» має намір організувати участь переможців першого абсолютного чемпіонату з бодібілдингу та фітнесу в найпрестижніших змаганнях у США.

      У присутності досить таки елітної публіки, серед якої було чимало зірок естради, спорту та моди, на сцену виходили представники 15 країн: Австрії, Білорусі, Болгарії, Чехії, Естонії, Франції, Німеччини, Італії, Литви, Норвегії, Польщі, Росії, Словаччини, Іспанії і, звичайно, України. Крім суто спортивної частини, глядачі могли оцінити світове, звукове та відео-шоу, з інтригами, феєрверками та європейською помпезністю. Вперше на сцені в Українi ми побачили чоловічі міні-вистави з... фітнесу. Ніхто не чекав, що зможуть витворити ці атлети після обов'язкової програми - в довільній. Наша публіка повинна теж запам'ятатися всім, бо дарувала свої овації незалежно від того, яку країну представляв учасник.

      Відверто кажучи, не лише в автора, під час змагань жінок, виникло враження, що спостерігаєш за виходом топ-моделей на подіум. Серед «чудової сімки» учасниць перемогла росіянка Світлана Кочкіна, у чому не сумнівалася навіть вітчизняна аудиторія, яка вболівала за нашу Маргариту Бєлiнську. Глядачі ніколи б не повірили, що це її перший вихід на сцену після народження дитини. «Бронза» - у ще однієї росіянки Наталії Михайлової.

      Обрати чемпіона серед 18 чемпіонів було значно важче. І все ж певна логіка в тому, що переміг триразовий чемпіон світу з Чехії, елегантний Стефан Орош - є  чемпіонський досвід! Хоча і «срібний» поляк Даріуш Карпинський теж може похвалитися трьома світовими нагородами, але не золотими. Третє місце нашого співвітчизника Сергія Духоти не повинне розчаровувати, адже в цей день перемогла лише Україна - і держава, і палац.