«Не хочу ходити з батогом»

07.06.2006
«Не хочу ходити з батогом»

(УНІАН.)

      Президент України Віктор Ющенко вирішив поспілкуватися з представниками мас-медіа до дати їхнього професійного свята - Дня журналіста. Відповідно, й значна частина вчорашньої прес-конференції глави держави була присвячена роботі ЗМІ. Серед медiйних новацiй, накреслених Ющенком, можна обвести колом його намір створити щорічний міжнародний медіа-форум, який відбуватиметься 22 листопада.

      За словами Президента, «українські журналісти отримають високий майданчик, де разом із міжнародними журналістами зможуть дискутувати щодо ролі та місця України у світі». Також у планах влади - створення суспільних і громадських медіа. «Суспільне мовлення, - зазначив Віктор Ющенко, - має стати засобом комунікації, позбавленого будь-якого впливу і тиску, в першу чергу, з боку влади».

      Але це справи на майбутнє. А от щодо минулого, то першим питанням, яке пролунало на прес-конференції, було те, чи відчув Віктор Ющенко зміну ставлення до себе з боку ЗМІ порівняно з його теперішнім президентським статусом і колишнім, опозиційним. Вислухавши питання, Віктор Андрійович взяв паузу. В принципі, йому було про що подумати. Згадати хоча б підвищений інтерес громадськості до президентської родини. Але Віктор Ющенко почав з іншого - з «очевидних національних речей, які мають долонями підтримуватися журналістами», які треба передати іншій частині суспільства, «яка, можливо, не володіє такою інформацією, таким доступом до понять, оцінок тощо». «Це треба передати як естафету, з кожним днем ми повинні вести себе більш визначено, чітко, більш солідарно. Врештi-решт, - зазначив Президент, - важливо, щоб кожний громадянин міг вранці прокинутись і сказати: «Я люблю цю країну, я патріот цієї держави».

      Утім на прес-конференції лунали питання і про родину Президента, а саме про підозри певних кіл, нібито його син Андрій причетний до інциденту з бориспільським прокурором. Віктор Ющенко відповів категорично: «Даний інцидент, який ви роздмухуєте, не має відношення до моєї родини... І давайте займатися більш серйозними справами. Я не хочу витрачати свій час на пояснення деяких дурниць, які дехто хотів би, щоб я пояснював».

      Серед найважливіших заяв, зроблених учора Президентом, - ті, що стосуються майбутньої коаліції. Тут слід відзначити, що Віктор Ющенко виявився неабияким політичним гурманом. Значну частину політикуму непокоїть те, що «помаранчеві» до цього часу не можуть створити коаліції. А от, скажімо, «регіонали» вже настільки наїжачились, що погрожують закрити своїх опонентів у залі Верховної Ради, поки ті не створять-таки більшості. Натомість Ющенко нічого лихого в тривалих коаліційних переговорах не вбачає. «Це нормальний процес, - каже Президент. - Запевняю, що протягом п'ятнадцяти років такого діалогу при формуванні коаліції ще не було. Не хочу показувати перстом із другого поверху Банкової, проти кого і з ким дружити. Я хочу бути Президентом у цьому процесі, а не наймитом чи фігурою, яка ходить із батогами». Віктор Ющенко також похвалив текст майже дописаної коаліційної угоди і навіть процитував окремі її пункти. «Все, що розділяє на цьому березі - відповідь на це буде дана на цьому березі, - наголосив Президент. - Бо це найкраще місце, де можна консолідуватись, аніж іти вплав. Бо потім ці питання врегульовувати буде набагато важче». Віктор Ющенко також висловив переконання, що коаліцію буде створено до конституційного «дедлайну» - 27 червня.

      Президент України також учора зустрівся з учасниками майбутньої коаліції. Про підсумки цього рандеву на момент здачі номера ще не було відомо, натомість на прес-конференції Віктор Ющенко запевнив, що переговори буде вести чесно і відкрито. «Мені важливо, - зазначив глава держави, - щоб переговори проходили у великій повазі до деяких абсолютів: повага до результатів виборів, шана до Конституції і законів». Президент висловив сподівання, що після цієї зустрічі коаліціантам вдасться знайти порозуміння по всіх дискусійних пунктах програми.

      А щодо подальших переговорів, то наступним їхнім етапом стане «чи найлегше, чи, - Віктор Ющенко задумався, - чи найважче: формування зон впливу та розподіл портфелів». «З сьогоднішніх заявок, - уточнив Президент, - СПУ пропонує Олександра Мороза на Голову Верховної Ради, БЮТ - Юлію Тимошенко на Прем'єра. Я не скажу, що це легка позиція для полеміки, але не скажу, що вона є фатальною».

      Ще один блок питань стосувався прихованої русифікації (в найглобальніших сенсах) України, інтеграції до НАТО, навчань «Сі бриз» у Криму, рішень про надання російській мові статусу «регіональної». Віктор Ющенко, зокрема, висловився за покарання «сепаратистів»: «Я принципово наполягатиму на тому, щоб суд сказав своє слово по факту так званого сепаратизму, бо то була не забавка». Щодо «регіоналізації» російської мови, то Президент сказав: «Державною мовою є українська! Крапка. Поряд із державною мовою мовами вжитку є російська та інші мови меншин. Держава проводить політику підтримки національних мов». Віктор Ющенко обіцяв, що оцінку останнім рішенням місцевих рад на сході та півдні України дасть Конституційний Суд. «Конституція визначає статус лише державної мови, і обласна рада не є компетентним інститутом для зміни статусу мови. Статус визначається лише законом, і щоб змінити його треба ініціатива конституційної більшості парламенту», - наголосив Президент. Він додав, що «йдеться не про мову спілкування, а про одну із засад існування держави - один з атрибутів, такий самий, як герб і прапор». «Таку політику проводить кожна держава, - наголосив Віктор Ющенко. - тут нема протиріччя. Є тільки колосальний дефіцит національної самодостатності, особливо, в тих людей, які представляють владу».

      ...Десь під кінець прес-конференції журналістка з Івано-Франківська поскаржилася Президенту на реєстраційні проблеми свого ЗМІ, а ще понарікала на федералістів. Віктор Ющенко уважно послухав і в чомусь щиро, а в чомусь жартома відповів: «Працювати українським Президентом дуже важко». Потім додав, що «повністю поділяє біль, з яким поставлено питання», бо розуміє, що «в кожному секторі, в тому числі журналістському, тим людям, які відстоюють національну позицію, працювати нелегко». «Світ, який ми залишаємо після себе, - вдався до філософії Ющенко, - це наші діла. Я хочу, щоб ті, хто буде після нас, не чули, що йде дискусія про національну мову. Не можна кинути під ноги і забути те, що розвивалося нашими дідами та прадідами. Не хочу, щоб потім був час, коли новим лідерам доведеться десятикратною ціною шукати ідентичність, національні мотиви чи мирити Червону армію та УПА».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>