Дихайте глибше?

06.06.2006
Дихайте глибше?

Сигарета вбиває не тiльки того, хто палить.

      Закон каже, що власники громадських закладiв повинні нарешті врахувати інтереси людей, які не хочуть дихати тютюновим димом, і надати їм окреме приміщення. Втім є побоювання, що ця норма буде проігнорована українцями так само, як і положення про заборону палити у громадських місцях,  люди знову проігнорують загальне правило свободи, про яке мені розповів координатор коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Костянтин Красовський: «Моя свобода махати руками закінчується там, де починається ваш ніс. І ваше право псувати повітря тютюновим димом закінчується там, де починається повітря, яким я дихаю». Може, розповідь про те, чому пасивні курці у будь-який спосіб хочуть спекатися своїх «друзів-паровозів», якось допоможе у боротьбі за чисте повітря...

Вони нас убивають

      Може, комусь це здасться дивним, але я не палю і не люблю дихати сигаретним димом. Навіть не тому, що від цього «духмяного» концентрату шалено смердить одяг (і ніяким «Аріелем» за одне прання того запаху не позбудешся), волосся (особливо довге) і власна шкіра. Хоч і це, зізнаюсь, неабиякий аргумент не затримуватися у прокуреному приміщенні чи в задимленій машині, але головна причина - в іншому. Я дуже гостро відчуваю весь той негатив, який звалюється на мій і без того не надто здоровий організм із кожною хвилиною, проведеною поруч із курцем. У першу чергу з'являється відчуття, що з кімнати хтось викачав увесь кисень - просто нiчим дихати, і все. Серце починає швидше гнати кров по судинах, дихання прискорюється, але це не приносить полегшення. Кисню все одно не вистачає. Далі - більше: дере, наче при застуді, горло, з'являється кашель, болять і сльозяться очі, а голову наче хтось притискує чималою каменюкою. Кудись моментально зникає гарний настрій, а натомість з'являється непереборне бажання зробити щось недобре з людиною, яка отруює наше спільне повітря... Виникає питання: чи мені це треба?

      Ну добре, курець свідомо вкорочує собі віку, «заробляючи» за допомогою сигарет рак легенів, атеросклероз, імпотенцію і ще цілу купу болячок. Зрештою, у нас демократія, і це його особисте право. Хай хоч ціанистий калій у рафінаді їсть, тільки б мене не чіпав. Але ж зачіпає! І водій маршрутки, який «обкурює» (аби міль не завелася?) пасажирів, і хлопчина, який робить затяжки в підземному переході, і чолов'яга, який пускає кільця на сходовому майданчику, і колега, який залітає з запаленою цигаркою до чужого кабінету... Причому кожен із цих «камікадзе» чомусь починає обурюватися, коли отримує зауваження від людини, яка не палить. Мовляв, скільки там того диму...

      А медики тим часом зазначають - пасивний курець отримує тільки на третину менше шкідливого впливу тютюнового диму, ніж активний. І, відповідно, трохи менший набір хвороб, якими щедро ділиться з оточуючими курець. За словами головного лікаря Київського міського центру здоров'я Анатолія Ситника, тютюновий дим впливає на вироблення статевих гормонів, тому в жінок, які постійно вдихають небезпечну суміш, часто бувають порушення менструального циклу, послаблення репродуктивної функцiї, зростає ризик розвитку раку молочної залози, виникають проблеми з виношуванням дитини. «Вплив пасивного куріння достовірно знижує вагу тіла новонародженого, - стверджує Анатолій Ситник. - Дослідження, проведене чеськими вченими, показало, що у жінок, які самі ніколи не курили, але постійно вдихали тютюновий дим на роботі та вдома, вага дітей була на 189 грамів меншою, ніж у матерів, які ніколи не зазнавали впливу тютюнового диму взагалі, і навіть на 70 грамів меншою, ніж у матерів, які самі палили протягом вагітності. Для дитини, яка має важити від народження як мінімум 2,5 кілограма, це дуже великі втрати».

      Як зауважує колишній міністр охорони здоров'я України професор Микола Поліщук, від жінки-пасивного курця на плацентарному рівні передається нікотин до дитини, а цей токсин впливає на формування плоду. Такі діти дуже часто народжуються недоношеними і до 7-9 років відстають у розвитку - як фізичному, так і психічному. Крім того, у мами, яка постійно дихає сигаретним димом, погіршується лактація, молоко не таке корисне, і дитина частіше хворіє.

      А ще, за словами Миколи Поліщука, дуже бурхливо реагують на тютюновий дим люди, схильні до алергії, - навіть нетривале перебування у накуреному приміщенні може спровокувати у них напад. Пасивне паління підвищує ризик виразки шлунку (в порівнянні з тими, хто дихає чистим повітрям), а при наявності поліпозу шлунку поліпи в 2,7 раза частіше перероджуються в рак. Серед пасивних курців на 83 відсотки частіше трапляються інсульти, в організмі частіше розвиваються інфекції верхніх дихальних шляхів. І все це - завдяки багатокомпонентному «коктейлю», з якого складається дим від сигарети.

Повний набір: канцерогени, токсини, мутагени

      Тютюновий дим, як стверджують учасники коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», є сильнодіючою сумішшю шкідливих газів, рідин і твердих дрібних часточок. Він містить понад 4000 компонентів, більшість із яких є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними і канцерогенними.

      Дим, який продукує сигарета, складається з основного (тобто диму, який вдихає та видихає курець) і бокового (тобто диму, який випускається в атмосферу з кінця палаючої сигарети). В принципі, ці два види диму містять однакові компоненти, але в різних пропорціях. Так, боковий дим (БД) містить удвічі більше нікотину, нiж основний (ОД), а в деяких випадках різниця може бути ще більшою. Вміст у БД 4-амінобіфеніла - речовини, яка зумовлює розвиток раку сечового міхура, - майже в 31 раз більше, ніж у ОД (до слова, на сьогоднійшній день цигарка залишається єдиним зовнішнім джерелом цього канцерогену). У БД втричі більше бензапірену (досить розповсюдженого канцерогену, який міститься у вихлопах автомобілів, продуктах згорання їжі, у газоподібних відходах промисловості), у 6 разів більше толуолу (токсичного продукту, який погіршує зір та негативно впливає на центральну нервову систему), і в 50 разів більше діметилнітрозаміна (суперсильної отрути, дії якої не може протистояти жоден вид тварин. Переважно шкодить печінці та легеням).

      Охолоджуючись, дим утворює смолу й осідає на дихальних шляхах людини. Смола є найбільш небезпечною з хімічних речовин, якi мiстяться у цигарках, - при тому, що люди, в основному, палять через вплив нікотину на мозок, вмирають курці передусім через згубний вплив смоли. Вона спричиняє параліч очисного процесу в легенях і ушкоджує альвеолярні мішечки, спричиняє рак і захворювання легень, а також знижує ефективність імунної системи.

      Великої шкоди завдає курцеві (як активному, так і пасивному) оксид вуглецю - безбарвний газ, який проникає через легені в кров і міцно поєднується з гемоглобіном, перешкоджаючи таким чином потраплянню кисню до тканин. А це позначається на функціонуванні всіх органів людини. Мозок і м'язи (включаючи серцевий) не можуть діяти на повну силу без достатньої кількості кисню, і для того, щоб компенсувати таку нестачу, серце і легені змушені працювати з перевантаженням. У результаті з'являються проблеми з кровообігом. Крім того, монооксид вуглецю пошкоджує стінки артерій, а це може призвести до серцевого нападу.

      До радіоактивних компонентів, знайдених у висококонцентрованому тютюновому димі, належать полоній-210 і калій-40. Крім цього, присутні такі радіоактивні компоненти, як радій-226, радій-228 і торій-228. Хто не знає, поясню: радіоактивні компоненти завжди є канцерогенами.

      Будь-яка людина (навіть запеклий курець), увійшовши до кімнати, відразу відчує, що там довго «димили», навіть якщо після самої вечірки чи трудової наради у помешканні вже кілька днів ніхто не з'являвся з запаленою цигаркою. Не дасть помилитися характерний запах, добре відомий відвідувачам «курилок». Цей запах обумовлений повторним виділенням напівлетючих органічних сполук (ПЛОС), які збираються на стінах і підлозі будинку, килимах, меблях, хатніх речах. Найбільш відомим ПЛОС є нікотин, до менш відомих належить тютюнова смола, яка однак повторно виділяється протягом більш тривалого періоду. За твердженням Анатолія Ситника, регулярне вдихання вторинного тютюнового диму має тяжчі наслідки, ніж паління на свіжому повітрі...

Курцю закон - не перешкода?

      Сподіваюся, тепер у курців не виникає питання, чому людина, яка не палить, так енергійно відстоює своє право на чисте повітря... Але оскільки самостійно захиститися від тютюнового диму людина в більшості випадків не може, у цьому їй повинна допомагати держава.

      Із законодавчою базою в Україні нібито все гаразд - парламент прийняв низку «антитютюнових» документів. Утім більшість положень чомусь не виконують. Так, Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», який набув чинності 25 жовтня 2005 року, чітко зазначає: «Забороняється куріння тютюнових виробів на робочих місцях та в громадських місцях, за винятком спеціально для цього відведених місць. Власник або уповноважені ним особи, чи орендарі відповідних споруд, окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць та про шкоду, якої завдають здоров'ю людини куріння тютюнових виробів чи інші способи їх вживання... Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,тягне за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Продаж алкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років, тягне за собою накладення штрафу від п'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

      Ці положення набули чинності ще у жовтні  минулого року, але правоохоронці чомусь досі про це нічого не знають. Ніхто нікого не штрафує і навіть попереджень не робить. Міліціонери мирно курять разом із народом у підземному переході біля станції метро «Майдан Незалежності» і вважають це нормальним... На вихідних я зробила невеличке опитування правоохоронців, які так чи інакше відповідають за порядок на території, прилеглій до метрополітену («Либідська», «Майдан Незалежностi», «Театральна»). Жоден із міліціонерів не міг чітко пояснити, чому він не буде штрафувати курця, який палить у переході біля входу метро. Всі казали, що про закон чули, але він нібито ще не працює. На питання: «А коли ж запрацює?» - тільки знизували плечима.

      За словами координатора коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Костянтина Красовського, це характерна ситуація: « У нас був реальний випадок: до коаліції звернулася жінка, яка поскаржилася на сусіда, котрий палить у під'їзді. У жінки дитина хвора на астму, диму просто не сприймає, але жодні розмови з курцем не допомогли. Тоді вона звернулася до міліції, дільничний підійшов і сказав, що, на жаль, нічого не може зробити, бо цей закон нібито набуває чинності 1 липня 2006 року. Тобто МВС навіть не роз'яснило своїм співробітникам такі нюанси! Біда не в тім, що у нас погані закони. Проблема в тому, що їх чомусь не виконують».

      Шановні правоохоронці! Доводимо до вашого відома, що статті про заборону паління на робочому та громадському місцях (а це значить: і на стадіоні, і в переході, і в під'їзді) ВЖЕ працюють! А з 1 липня у кафе й ресторанах для осіб, які не курять, мають з'явитися окремі зали, розміщені так, щоб тютюновий дим не поширювався на всю територію (під них має відводитися не менш ніж 50 відсотків площі кафе). Від імені людей, які не палять, дуже прошу зважати на ці обставини. Бо якщо хтось із нас помре від раку, це буде і на вашій совісті...

ЩО МИ ВДИХАЄМО?

      Наведені в таблиці дані свідчать про те, що людина, перебуваючи в одному приміщенні з активними курцями, протягом однієї години вдихає дозу газоподібних складових частин тютюнового диму, рівносильну викурюванню половини сигарети. Втішати може тільки факт, що доза твердих часточок (зокрема смоли), яку вдихає протягом години пасивний курець, відповідає викурюванню «лише» 0,1 частини сигарети. Таким чином, дихати в накуреному кабінеті протягом восьми годин для організму означає те саме, що  випалити чотири сигарети.

Складові тютюнового диму

Доза, яка вдихається (міліграмів)

      Активний                пасивний

             курець                   курець

              (1 сигарета)        (1 година)

Чадний газ  18,4               9,2

Оксид азоту 0,3                0,2

Альдегіди   0,8                  0,2

Цианід      0,2                   0,005

Акролеїн    0,1                  0,01

Нікотин     2,1                 0,04