Молоді, та не ранні

31.05.2006
Молоді, та не ранні

(РЕЙТЕР.)

      Українські прихильники спорту номер один так довго чекали на успіхи наших збірних команд, що доля, здається, змилостивилася над ними й почала віддавати борги. До заключних частин великих форумів дісталися молодіжна й національна команди, і перша з них на полях Португалії вже доводить, що її успіх не є випадковим.

      У завершальному турі групового турніру континентальної першості підопічні Олексія Михайличенка в понеділок зустрічалися з незручною збірною Данії. У відборі до Євро-2006 наші хлопці двічі поступалися «вікінгам» (2:3 і 0:1), позавчора ж на муніципальному стадіоні міста Агеда для виходу до півфіналу їх влаштовувала й нічия. Наставник «синьо-жовтих» у порівнянні з попереднім програним італійцям матчем ризикнув радикально змінити півзахист: замість Кривошеєнка, Алієва й Оберемка у стартовому складі вийшли Михалик, Пуканич і Максимов. А також у напад повернувся «металіст» Руслан Фомін замість львів'янина Фещука. Безумовно, порадувала тренерів поява на полi центрального захисника Олександра Яценка, який у попередній зустрічі отримав травму і попросив заміну.

      Данці вийшли на матч із трьома форвардами, адже їх у цьому двобої не  влаштовувала нічия. Скандинави діяли агресивно й нерідко за межею фолу, тож протистояти цьому натиску потрібно було теж відповідно. Наші хлопці намагалися не вестися на провокації, лише одного разу нерви не витримали в Артема Мілевського, котрий у відповідь на грубість суперника «зрубив» його з ніг й одразу побачив перед собою жовту картку від іспанського арбітра. Добре, що утримався від зайвих «гірчичників» квартет у складі Чеберячка, Фоміна, Ярмаша й Романчука, бо попередження для них означало б пропуск наступного поєдинку. А так у завтрашньому півфіналі Михайличенко може розраховувати на всіх бійців свого колективу.

      Українці зробили акцент на надійність оборонних редутів, сподіваючись на те, що плеймейкер «Іллічівця» Адріан Пуканич і дует форвардів що-небудь та придумають. Насправді все вийшло доволі просто: Фомін першим відкрив рахунок у зустрічі. Щоправда, ще до перерви наші захисники прогледіли у своєму штрафному майданчику Каленберга, і кращий бомбардир турніру не схибив, записавши до свого активу третій гол.

      У другому таймі українцям довелося сутужно. Гості вже з чотирма нападаючими насідали, але, на наше щастя, після небезпечних ударів «біло-червоних» або м'яч оминав ворота, або надійно діяв на останньому рубежі полтавчанин Андрій П'ятов. А потім Михайличенко, здавалося б, зміцнював замінами захист, але півзахисник Олександр Алієв, котрий вийшов замість Фоміна, за 12 хвилин на полі став одним із героїв матчу. Після його ювелірного пасу зі штрафного Мілевському залишалося лише з п'яти метрів поцілити порожні ворота. Втримавши переможний рахунок, українці посіли перше місце в групі, а емоції футболістів і численної армії вболівальників на трибунах били через край.

      Тепер у півфіналі наша збірна завтра зіграє з командою Сербії і Чорногорії, а в іншій парі поміряються силами французи і голландці.

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:

      — Я пишаюся своїми хлопцями. Я в захваті від наших дій у захисті, який надійно будувався не тільки поблизу своїх воріт, а й по всьому полю. Можливо, ми були трохи швидші за данців, хоча й не мали багато гольових моментів, та виграли за рахунок високої реалізації. Наш успіх не став для мене сюрпризом. Ми були гарно підготовлені і будемо тяжко працювати й надалі, щоб продовжувати всіх дивувати. Наша стратегія була простою — намагатися вигравати кожний матч.

      Хочемо подякувати нашим прихильникам у Португалії — у цій перемозі є й їхня частка. Для команди велике значення має, що, граючи за кордоном, вони бачать своїх прихильників на трибунах.

Флеммінг Серрітслев, головний тренер збірної Данії:

      — Я дуже розчарований. Ми грали в красивий футбол і створили багато моментів, але були не достатньо зібраними в захисті і не надто гостро діяли в атаці. Сьогодні ми зробили на полі все, окрім рахунку, який нам був потрібен.

 

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат Європи

Група В

Голландія — Італія — 1:0 (Де Ріддер, 74)

Україна — Данія — 2:1

      Україна: П'ятов, Ярмаш, Яценко, Чигринський, Романчук, Михалик, Чеберячко, Пуканич (Оберемко, 67), Максимов, Фомін (Алієв, 78), Мілевський

      Голи: Фомін, 31; Мілевський, 84 — Каленберг, 43

      Попередження: Максимов, 19; Мілевський, 58 — Аггер, 55; Троест, 59; Андреасен, 68

 

Підсумкове становище:

            I     В     Н     П     М     О

1. Україна  3     2     0     1     4-3   6

2. Голландія      3     1     1     1     3-3   4

3. Італія   3     1     1     1     4-4   4

4. Данія    3     0     2     1     5-6   2