Поперед батька в пекло?

30.05.2006
Поперед батька в пекло?

Мухомори суперлайт

      Бернард Шоу влучно зауважив, що цигарка — це бікфордів шнур, на одному кінці якого — вогник, а на іншому — дурник... Напевно, мало хто погодиться їсти досить «доступні» поганки або мухомори — люди знають, що ці гриби смертельно небезпечні. Майже ніхто з нас не наважиться взяти в руки гадюку або викупатися в басейні з акулами чи крокодилами. З доброї волі досить складно випити склянку технічного спирту чи розчинника... Іншими словами, навколо нас є чимало небезпечних речей, але ми тримаємося від них подалі. Парадокс у тім, що про шкоду паління й алкоголю також усім відомо — онкологи та кардіологи, гінекологи й терапевти кричать про це на кожному кроці, але більшість людей тільки відмахуються від попереджень лікарів, наче від набридливої мухи, і витягують із пачки чергову сигарету... І не тільки сільський тракторист, який, може, і не в курсі, що означає слово «онкологія», а цілком обізнані в проблематиці люди: журналісти, письменники, вчені, лікарі... Питання — чому?

      Як зауважив мій знайомий лікар-«сердечник», однозначної відповіді на це нібито просте запитання сьогодні не дасть ніхто. Причин повального «задимлення» українців дуже багато, і криються вони не лише у залежності від нікотину, яка може з'явитися вже через тиждень паління, і не тільки у пасивності людей, які соромляться відстоювати своє право на свіже незадимлене повітря, а натомість мовчки терплять «нікотинових окупантів» у квартирі, під'їзді, офісі, маршрутці, в підземному переході чи біля входу в метро... Коріння проблеми слід шукати і в масованій рекламній атаці, яка вдовбує в наші бідні голови бажання зробити затяжку, і в подвійній грі держави, яка, з одного боку, хоче мати здорових громадян, а з іншого — боїться втратити потужних платників податків, якими є виробники «курева»... Погодьтеся, мухомори не продаються в супермаркетах, крокодила важко назвати домашнім улюбленцем, а сік з «чорнобильських яблук» ніхто не рекламує по телевізору. Водночас сигарети продаються на кожному кроці, вживання алкоголю (принаймні в нас у країні) — національна традиція, а наркотики — модне захоплення...

Тютюнова епідемія: хто винний?..

      За даними національного репрезентативного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) в 2005 році, понад 60 відсотків українських чоловіків курять щодня. За цим показником Україна вийшла на перше місце в Європі! Згідно з тим же дослідженням, і дня без цигарки не можуть прожити 17 відсотків українок, а загалом курцями себе визнали 40 відсотків мешканців нашої держави. Якщо процес зростання поширеності куріння не зупинити, то українці стануть найбільш «прокуреною» нацією в Європі, а згодом — і у світі, стверджують представники коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». За словами координатора коаліції Костянтина Красовського, напередодні Всесвітнього дня без тютюну, який відзначається завтра, варто нагадати про деякі обставини, які заважають подолати тютюнову епідемію в нашій країні:

      1. 29 березня 2006 року Президент України підписав Закон «Про ратифікацію Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну», прийнятий Верховною Радою 15 березня. Але досі МЗС не передало відповідні документи в Депозитарій ООН, а поки це не зроблено, Конвенція не набуде чинності для України.

      2. Конвенція чітко вимагає від України заборонити всі форми тютюнової реклами, і питання полягає лише в тому, коли це зробити. Тим часом серед політичних лідерів ведуться розмови про заборону лише зовнішньої реклами, а цього явно недостатньо.

      3. Восени 2005 року Верховна Рада прийняла закон, який обмежив куріння в громадських місцях і ввів міри покарання за такі правопорушення. Але люди не можуть самостійно захиститись від тютюнового диму — для цього потрібні дії владних структур. У тому, що насправді міліція нікого не карає за такі порушення, можна пересвідчитися хоча б у підземному переході на майдані Незалежності (для тих, хто не в курсі, пояснюю — там весь час дим стоїть коромислом). Закон чітко забороняє куріння у підземних переходах, але міліція не звертає на це уваги. Ще однією проблемою є мережа незаконних продавців тютюнових виробів, так званих бабусь, які щодня приходять на своє «робоче місце», а правоохоронці чомусь їх упритул «не помічають»...

      4. Україна декларує курс на приєднання до Європейського Союзу, але однією з вимог членства в ЄС є ставка акцизного податку на сигарети не менш ніж 60 євро на 1000 штук. В Україні ця ставка реально становить 3 євро на 1 000 штук, що менше ніж навіть у Росії. Опитування КМІС засвідчує, що в разі суттєвого підвищення цін на сигарети 27 відсотків будуть курити менше, а 14 спробують позбутися цієї звички.

...І що робити?

      З огляду на це, коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» закликає:

      1. Міністерство закордонних справ — завершити процес ратифікації Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну.

      2. Верховну Раду — розробити і прийняти закон, що чітко визначатиме терміни, в які в Україні зникнуть усі форми реклами тютюну.

      3. Кабінет Міністрів — розробити план поступового, але невпинного підвищення ставок податку на тютюновi вироби.

      4. Міністерство внутрішніх справ — нарешті почати виконувати свої обов'язки з забезпечення заборони куріння в громадських місцях та припинення незаконної торгівлі сигаретами з рук.

      5. Міністерство охорони здоров'я — розробити детальну програму профілактики куріння й лікування тютюнової залежності, забезпечивши її належне фінансування.