Знову накрутили спагеті

30.05.2006
Знову накрутили спагеті

Iван Бассо з трофеєм переможцю «Джиро».

      Минулої неділі добігла свого завершення перша велика багатоденна велогонка нинішнього сезону — «Джиро д'Італія», що проходила на Апеннінах 89-й раз. Традицію перемагати господарям траси слідом за Саволделлі, Кунего, Сімоні продовжив Іван Бассо зі стайні «CSC». Востаннє іноземець святкував успіх в Італії десять років тому — тоді перше місце виборов росіянин Павло Тонков.

      Останні три етапи змін до трійки лідерів не внесли, хоча кожен, у кого ще залишалися сили після 20-денного марафону, намагався поліпшити своє становище або допомогти піднятися вище товаришеві по команді. У п'ятницю 19-й етап довжиною 224 км по гористій місцевості виграв іспанець Мануель Гарате, який на чотири секунди випередив німця Єнса Фойгта. Кращий з українців, Володимир Густов зі стайні «CSC» приїхав аж 70-м з відставанням від переможця більше 24 хвилин.

      А 20-й суботній етап (211 км) став тріумфом Бассо, котрий підтвердив своє лідерство й здатність вигравати в горах, на хвилину й 17 секунд приїхавши на фініш раніше за Джилберто Сімоні. Зазвичай останній відрізок багатоденок віддають на відкуп спринтерам, а більшість гонщиків доїжджає до фінішу, святкуючи цю подію з келихом шампанського в руці. Цього разу на 21-му етапі виграшем потішив себе німець Роберт Форстер.

      Таким чином Бассо виграв гонку, не надавши шансів скоротити відстань двом іншим призерам: іспанцю Хосе Гутієрресу Каталуні (+ 9 хв. 18 сек.) і співвітчизникові Сімоні (+ 11.59). Українські спортсмени в загальному заліку розташувалися на наступних позиціях: Володимир Густов — на 62-й (+ 2 год. 10 хв. 21 сек.), Юрій Кривцов — на 115-й (+ 3:26.16), Сергій Матвєєв — на 142-й (+ 4:02.08) серед 150 учасників, що змогли подолати всю дистанцію гонки.