Вампір повертається додому

26.05.2006
Вампір повертається додому

Влад Дракула — прототип вампіра.

      Через більш ніж 60 років після того як комуністична влада Румунії здійснила експропріацію «замку князя Дракули», він знову повертається до старих власників. Як повідомив «Ассошіейтед пресс» міністр культури Адріан Іоргулеску, у п'ятницю (тобто сьогодні) замок, ринкову вартість якого оцінюють у 25 млн. доларів, буде офіційно переданий спадкоємцю династії Габсбургів, архітектору з Нью-Йорка Домініку ван Габсбургу. Відповідно до підписаної угоди, «новий-старий» власник упродовж перших трьох років не повинен проводити в замку жодних змін.

      Збудований у XIV столітті мальовнийчий замок Бран (така його справжня назва) розташований у Південних Карпатах, неподалік від міста Брашов. На цей час він є однією з найбільших туристичних принад Румунії. В часи правління Габсбургів, починаючи з кінця XVII століття, цей регіон з історичною назвою Трансильванія був провінцією Австро-Угорщини. До війни він належав королеві Марії, а з 1938 року і до часу націоналізації новою владою у 1948-му його власницею була донька королеви — принцеса Іляна. Насправді той замок і не був потрібний комуністичній владі: позбавлена догляду споруда почала занепадати та руйнуватися. Лише після повалення режиму Чаушеску нове керівництво усвідомило культурне та туристичне значення замку і розпочало його реставрацію.

      Хоча письменник Брем Стокер у славетному романі про Дракулу поселив свого героя саме в цій середньовічній фортеці, але насправді вона ніколи не належала жорстокому румунському шляхтичу Владу Дракулі — прототипу монстра. Влад лише кілька разів навідувався до замку. Але це не заважає місцевим турфірмам та мешканцям переконувати туристів, що «справжній» Дракула жив саме тут, та принагідно продавати довірливим гостям відповідні сувеніри, зокрема і «вино вампіра».

      На початку цього року в Румунії прийнято закон про повернення нерухомості старим власникам. До речі, спадкоємці останнього короля Румунії Міхая, якого в 1947 році змусили зректися влади, також отримають замок ХІХ століття Пелес, що поблизу міста Сіная.