Війна жирів

25.05.2006

      Це колись добре вгодована («кров з молоком») українка була для односельців еталоном краси та здоров'я. Сьогодні медики все більше схиляються до думки, що зайві кілограми, які люди носять на собі протягом життя, тільки додають різних болячок. Так, товстуни мають усі шанси «заробити» діабет, серцево-судинні захворювання, гіпертонію, сексуальні розлади і навіть... рак! За даними американських дослідників, жінки, які швидко гладшають iз віком, набагато частіше потерпають від раку молочної залози, ніж їхні стрункіші однолітки, повідомляють «Медновини».

      У дослідженні, проведеному фахівцями Американського онкологічного товариства, взяли участь більше 44 тисяч жінок, у яких закінчилася менопауза. Для чистоти експерименту піддослідні не приймали гормональних препаратів, які теж збільшують ризик розвитку ракових пухлин. Учені порівнювали теперішню вагу жінок із показниками, які вони мали у 18-річному віці. Як і очікувалося, надлишкова вага й ожиріння збільшували ризик розвитку в організмі раку молочної залози в кілька разів. Так з'ясувалося, що жінки, які від моменту повноліття набрали 27 кілограмів, хворіли на рак грудей удвічі частіше, ніж ті учасниці дослідження, які погладшали на 9 і менше кілограмів.

      Лікарі пояснюють цей взаємозв'язок гормональними порушеннями, які виникають в організмі огрядної жінки. Річ у тім, що гормон естроген, концентрація якого зростає при ожирінні, стимулює ріст злоякісних новотворів, створюючи таким чином підгрунтя для розвитку ракових пухлин.