«Горбате» молоко

25.05.2006

      Цілком можливо, що неповторний арабський напій та продукти з нього (масло, сир, морозиво і навіть шоколад) незабаром з'являться на полицях магазинів «здорового харчування». Це відбудеться, якщо ООН сприятиме просуванню диво-напою в західних країнах, повідомляє агенція ІТАР-ТАРС. Загальновідомо, що верблюже молоко містить багато вітамінів і мікроелементів. У ньому «плаває» втричі більше вітаміну С і в 10 разів більше заліза, ніж у коров'ячому молоці, яке звикли пити європейці. І якщо на Заході цей напій ще в дивину, то в арабському світі його вживають із найдавніших часів.

      Американські медики вважають, що антитіла, які зберігаються у верблюжому молоці, допомагають людському організму успішно боротися з цілим спектром захворювань, зокрема, з раковими пухлинами, гепатитом С, хворобою Альцгеймера і навіть... ВІЛ-СНІДом! Також регулярний прийом верблюжого молока сприяє поліпшенню самопочуття хворих на діабет і серцево-судинні захворювання.

      Усього у світі нараховується приблизно 20 мільйонів верблюдів-дромадерів (двогорбих), причому найбільше поголів'я живе в Сомалі. За свідченням ветеринарів, верблюдиця дає щодня близько п'яти літрів молока, але при поліпшеному харчуванні і використанні новітніх технологій удій може значно збільшитися. Ціна такого молока на африканському ринку складає близько одного долара за літр. За прогнозами експертів, якщо верблюжий продукт таки просунеться на західний ринок і знайде «свого» споживача, доходи від продажу екзотичного молока у світі можуть досягти не менше 10 мільярдів доларів.