Лебедина пісня в мінорних тонах

18.05.2006
Лебедина пісня в мінорних тонах

      «Нарешті цей фільм жахів закінчився», — такою була перша думка після фінальної сирени позавчорашнього матчу зі словаками не лише в українських прихильників хокею, а й у самих спортсменів. З понуреними від сорому обличчями вони промайнули крізь шеренгу журналістів у так званій мішаній зоні, через яку організатори зобов'язали проходити хокеїстів після завершення кожної гри. 70-й чемпіонат світу збірна України завершила третьою поспіль поразкою з великим рахунком. Після розгромів від росіян і білорусів «синьо-жовті» отримали ляпаса і від команди Словаччини — 0:8.

      Без сумніву, трьом ганебним поразкам поспіль значною мірою «посприяла» нестабільність у вітчизняному хокейному господарстві. Більше того, це змусило деяких гравців збірної заявити, що Рига була «лебединою піснею» українського хокею. На наступну першість світу Україна може приїхати у зовсім іншому складі.

      А поки що, вигравши в Ризі лише один матч із шести, збірна України посіла 12-те місце й учора повернулася до Києва. Майже без надій на позитивні зміни. Хіба що у справи втрутиться Президент України, який телефонував до табору збірної після виграшу в італійців й обіцяв хокеїстам підтримку...

      ...Передчуття чергової неприємності посилилося на ранковому тренуванні, на яке українці вийшли далеко не в найкращому настрої. Дехто навіть під час заняття позіхав, не догледівши останні сни. А в стартовому протоколі на матч бракувало прізвища ще одного нашого форварда — Доніка відчув біль у коліні й відмовився виходити на лід.

      До речі, зустріч Словаччина — Україна стала останньою на світовій першості в «Сконто Арені». Після чемпіонату кригу тут розтоплять, трибуни демонтують і застелять синтетичний трав'яний газон для футболістів.

      Поєдинок мав значно більше значення для наших західних сусідів, ніж для українців. Перемога виводила хлопців Франтішека Госси у чвертьфінал, оскільки в першому матчі дня на «Сконто» білоруси з мінімальною різницею здолали команду Швейцарії і вдруге після 1998-го потрапили до вісімки кращих  (швейцарці залишилися за бортом «плей-оф» уперше за останні чотири роки).

      Якби наші переграли словаків, Україна поповнила б свій актив у міжнародному рейтингу й у підсумковому табелі про ранги світової першості піднялася б із 12-го місця на 11-те. Проте доля розпорядилася так, що жалобну чашу українцям довелося випити до дна. Опір словакам наша збірна чинила лише в першому періоді, після чого оборона «синьо-жовтих» розсипалася, наче картковий будиночок, і голкіперові Карпенку довелося вісім разів виймати шайбу з сітки воріт. При цьому наприкінці другого періоду Ігор відбив штрафний кидок у виконанні Мартіна Чибака. Зовсім не на такий результат матчу очікував В'ячеслав Завальнюк, для якого цей матч став сотим у формі національної команди...

      «Сюрпризи», які на другому етапі турніру обіцяв головний тренер збірної Олександр Сеуканд, виявилися зi знаком «мінус». Ветерани потроху здають свої позиції, а молоді виконавці наразі не в змозі їх гідно замінити. Хоча «кращими серед гірших» за лініями організатори ЧС назвали в команді України представників і старшого, і молодого покоління: досвідчених воротаря Симчука і захисника Гунька та 23-річного нападаючого Дяченка.

* * *

      Останній матч на домашньому чемпіонаті світу провела й збірна Латвії. У переповненій «Рига Арені» на радість глядачам підопічні Петра Воробйова переграли норвежців і стали в підсумку 10-ми. А в іншій зустрічі чехи, поступившись американцям    рахунком 1:3, віддали їм третє місце в групі Е. Подейкують, що збірна Чехії «здала» гру, щоб у «плей-оф» вийти на «зручних» росіян.

      Таким чином, у чвертьфіналах вчора грали: Швеція — США, Канада — Словаччина, а сьогодні зустрічаються Чехія — Росія, Фінляндія — Білорусь.

 

      P. S. На чемпіонаті світу проводився турнір із настільного хокею серед журналістів. Участь у ньому взяв і кореспондент «УМ», який серед 30 учасників показав такий самий результат, як і збірна України на льодових майданчиках, — 12-те місце.

 

ТАБЛО

Група F

Словаччина — Україна — 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)

      Суддя: Левонен (Фінляндія)

      Штраф: 8 — 18 (2 — 4, 6 — 4, 0 — 10)

      Кидки: 37 — 10 (12 — 5, 15 — 2, 10 — 3)

      Шайби: Капуш, 13, 45; Міло, 22; Штрбак, 26 (більш.); Ковачик, 36; Бартович, 37; Гудец, 50 (більш.); Юрчина, 59 (більш.)

      Воротарі: Кріжан (відбив 10 кидків із 10) — Карпенко (29 із 37)

Швейцарія — Білорусь — 1:2 (Плюсс, 49 — Скабелка, 10; Заделенов, 30)

      Підсумкове становище: Росія — 9 (різниця шайб — 22:11), Швеція — 6 (17:15), Білорусь — 6 (16:19), Словаччина — 5 (19:10), Швейцарія — 4 (12:15), Україна — 0 (4:29).

Група Е

Латвія — Норвегія — 4:2 (Рекіс, 7 (більш.); Бліновс, 9; Дарзінс, 37; Семеновс, 54 (більш.) — Скродер, 31 (більш.); Нігард, 60), Чехія — США — 1:3 (Міхалек, 28 — Мелоун, 14; Куллен, 20; Браун, 48).

      Підсумкове становище: Канада — 8 (28:10), Фінляндія — 7 (17:7), США — 6 (11:10), Чехія — 6 (14:12), Латвія — 3 (7:23), Норвегія — 0 (5:20).

      Кращі бомбардири (станом на раноксереди): Кросбі (Канада) — 12 (6 шайб + 6 передач), Бержерон (Канада) — 11 (4+7).

 

ПІСЛЯМОВА

Олександр Сеуканд, тренер збірної України:

            — Рахунок на табло відповідає розвитку хокею в наших країнах і ставленню  до нього держави. Ймовірно, що після виконання головного завдання, зберегти прописку в еліті, для більшості гравців чемпіонат світу завершився. Було б несправедливим, якби така сильна команда, як Словаччина, не пробилася до «плей-оф».

 

Франтішек Госса, тренер збірної Словаччини:

            — Ми розуміли, що перемога виводить нас у чвертьфінал. Серйозно підійшли до виконання свого завдання, добре попрацювали й досягли свого.

 

Василь Бобровников, нападаючий збірної України:

            — На матч ми виходили з наміром дати бій словакам. Перший період провели непогано, як і в зустрічах з росіянами й білорусами, але далі щось трапилося. Цьому я не знаходжу пояснення. Наш захист почав нагадувати прохідний двір, справді боролися лише два-три чоловіки — повний хаос.

            Провина за поразки лежить на хокеїстах. На жаль, єдиний кулак, моноліт у нас так і не створився: хтось тягнув ковдру на себе, намагаючись продемонструвати особисті якості, дехто байдуже ставився до результату, у когось давалися взнаки наслідки травми... Все ці обставини настільки вплинули на нас, що у власні ворота ми отримали 23 шайби в трьох зустрічах. Щось подібне з Україною траплялося лише одного разу, коли ми дебютували у вищому дивізіоні.

            Звісно, на психологічний стан команди впливають негаразди з хокеєм в Україні.

 

Олександр Бобкін, нападаючий збірної України, дебютант чемпіонатів світу:

            — Словакам потрібна була тільки перемога, вони серйозно на нас налаштувалися. Хоча ми теж готувалися до опору — гравці провели зібрання без тренерів, на якому вирішили віддати на майданчику всі сили, попри те, що цей матч для нас нічого не значив. Та вже в другій 20-хвилинці наша гра розсипалася. Хоча навіть перед третім періодом ми не збиралися складати зброю, хотіли зіграти для вболівальників і для самих себе. Тим паче важко пояснити такі великі поразки. З тими ж словаками ми краще виглядали у товариському матчі напередодні світової першості...