Трофей до століття

12.05.2006
Трофей до століття

Останній цвях у надію «Боро» здобути свій перший єврокубок. (Фото РЕЙТЕР.)

      Англійський «Міддлсбро» наробив багато галасу, коли дістався фіналу Кубка УЄФА завдяки неймовірній силі волі, двічі поспіль відiгравши різницю у три м'ячі. Проте ще в поєдинках iз «Базелем» та «Стяуа» було помітно, що проблем із захистом у «річковиків» достатньо, і швейцарцям та румунам просто не вистачило сміливості або єврокубкового досвіду, щоб довести справу до розгрому англійців на їхньому ж полі. Як це робиться, довела «Севілья». Іспанський клуб не став грати на утримання рахунку, після того як відкрив рахунок у середині першого тайму. Коли ж наставник британців Стів Макларен укотре вдався до авантюри з випуском на поле третього та четвертого форвардів, що допомогло йому зробити «камбеки» у чвертьфіналі й півфіналі, севільські «цирюльники» ще тричі покарали «Боро» за схильність до азартного футболу.

      Кубок УЄФА — перший євротрофей в історії андалусійців — став чудовим подарунком для «Севільї», яка відзначає сторіччя створення клубу. Макларен же, який залишає «Ріверсайд» і збирається стати наступником Еріксона на посаді наставника збірної Англії, не знайшов нічого кращого, як удатися до «переводу стрілок» на суддівство: «У нас були нагоди, але це був не наш вечір. Два нашi найнебезпечнішi моменти могли б все змінити, однак вирішальним стало непризначення пенальті в чужі ворота. Був чистий поштовх у спину Відуки перед другим голом «Севільї»! Навіть стадіон завмер, очікуючи свистка».

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Фінал

«Міддлсбро» (Англія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:4

Ейндховен. Стадіон «Філліпс». 36 500 глядачів

      Арбітр: Фандель (Німеччина)

      «Міддлсбро»: Шварцер, Парнабі, Ріггот, Саутгейт, Кедрю (Аєгбені 70), Моррісон (Маккароне 46), Боатенг, Рошембак, Даунінг, Відука (Кеттермол, 86), Хассельбайнк

      «Севілья»: Палоп, Хаві Наварро, Даніель Алвес, Ескюде, Давід, Хесус Навас, Мареска, Марті, Адріано (Пуерта 86), Луїс Фабіано (Ренато, 72), Савіола (Кануте, 46)

      Голи: Луїс Фабіано 27; Мареска 78, 84; Кануте, 89

      Попередження: Рошембак, 83 — Даніель Алвес, 53; Ескюде, 81; Мареска, 85