Святковий балик

11.05.2006

      Відносне потепління на півдні України викликало рецидив ботулізму, передовсім — на курортах Північного Приазов'я. В Бердянську, наприклад, жертвами власної необачності стало подружжя Х. За інформацією завідувачки інфекційним відділенням міського шпиталю Людмили Бєлявцевої, першою карета «швидкої допомоги» доправила до реанімації жінку. З типовими для ботулізму розладами нервової системи — ускладненнями дихання і ковтання, погіршенням зору. Пiд ранок привезли і чоловіка. Симптоми аналогічні. На відміну від жінки, глава сімейства був у свiдомостi. Він і розповів, що «накрили святковий стіл для гостей. Що їли? Поміж делікатесів був і балик із пелингаса. Власного приготування... Ним отруїтися ми не могли».

      Протилежні висновки дало дослідження залишків рибного «делікатесу» і крові потерпілих, зазначила пані Бєлявцева: аналізи підтвердили наявність ботулотоксин Є; інфекція, поза всякими сумнівами, причаїлася саме в рибі. Родичі подружжя Х. обійшлися легким переляком тільки тому, що «налягали» на горілку і їли, як з'ясувалося, балик із хвостової частини пеленгаса, а риба, як відомо, гниє з голови! Цю частину господарі залишили собі. Причому, хазяїн також не рахував чарки, тому і його життю вже нічого не загрожує. Вийде ж він з лікарні вдівцем: жінка, двічі (з інтервалом у кілька діб) переживши клінічну смерть, все ж таки віддала Богу душу.

      Начальник міськвідділу МінНС Олександр Кулінич нагадав, що аналогічна трагедія у Бердянську мала місце в серпні минулого року, коли жертвами вживання неякісних продуктів стали жінка і її 15-річний син. На жаль, люд звик вчитися на власних помилках.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Ботулізм — це смертельно небезпечне інфекційне захворювання. Збудник інфекції постійно живе у грунті, там мікроб може без проблем зберігатися протягом дясятків років. Саме з грунту мікроб потрапляє на харчові продукти. Але не сам мікроб страшний для людського організму. Набагато гірше, коли він починає розмножуватись в анаеробному середовищі (тобто без доступу кисню). Наприклад, у домашніх консервах або щільних (таких як балик) продуктах збудник ботулізму починає виробляти ботулотоксин — найсильнішу з відомих людству отрут, у 375 тисяч разів сильнішу за отруту гримучої змії. Достатньо людині скуштувати такої «веселої» домашньої закрутки, як у неї починає розвиватися хвороба.

      Буквально через кілька годин (у деяких випадках — через добу) учасник «ботулічного» застілля скаржиться на діарею, блювоту, підвищення температури, біль у животі. Першими специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розрізнення близьких предметів), двоїння в очах, оскільки м'язи очей першими після кишечнику реагують на ботулотоксин. Потім приєднується порушення мови, загальна слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу тощо. При перших же симптомах треба терміново викликати швидку допомогу і відвезти хворого до шпиталю. Без лікування у людини прогресує відключення м'язів і настає страшна смерть від паралічу дихальної мускулатури. Імунітет при ботулізмі не розвивається, тому від цієї напасті можна потерпати не один раз. Якщо перший не стане водночас останнім...

      Статистика свідчить — у 95 відсотках випадків причиною ботулізму є консервовані гриби домашнього приготування, тому що вони не проходять належної термічної обробки. В одній і тій же банці ботулотоксин накопичується гніздами, тому не всі люди, які їли з однієї банки, занедужують — комусь може пощастити з «чистим» грибочком.

      Найкращий спосіб уникнути лиха — правильно готувати домашні консерви, з дотриманням усіх технологічних вимог, і не вживати продукти, які видаються зіпсованими.