Багато «нуликів» даремно

11.05.2006
Багато «нуликів» даремно

Платити 25 «лимонів» за фільм варто лише Тому Хенксу.

      Інфляція, яка невблаганно просувається вперед із кожним роком, впливає не лише на ціни на ковбасу й нафту. Страждає від неї й Голлівуд. А точніше, кінокомпанії, які змушені платити зіркам своїх фільмів з кожним роком усе більші гонорари. Коли у 1963 році за головну роль у фільмі «Клеопатра» суперзірка Елізабет Тейлор отримала нечувану на той час суму — один мільйон доларів, публіка ахнула. А кіношники потім довго кусали лікті: фільм окупився з лишком, але Ліз менше мільйона за роль відтоді не брала, а за нею підвищувати свої «ставки» кинулися й інші «мешканці» Голлівуду. І допідвищувалися до того, що зараз уже навіть не надто яскраві зірки вимагають гонорарів не менших, ніж 5 мільйонів. Приміром, «блакитний» ковбой із «Горбатої гори» Джейк Гіленхаал зараз «коштує» вже зазвичай 7 мільйонів, хоча ще рік тому задовольнявся й утроє меншими сумами. А такі «світила», як, скажімо, Джим Керрі, Ніколь Кідман чи Едді Мерфі, вже відмовляються зніматися менш ніж за 25 «лимонів».

      Експерти, думку яких наводить тижневик Entertainment Weekly, переконані, що такі претензії вищеназваних акторів анітрохи не виправдані, адже їхні останні фільми особливим успіхом публіки не користувалися. Скажімо, збори від комедії «Аферисти: Дік і Джейн розважаються» із Джимом Керрі ледве сягнули 100 мільйонів доларів, а недавні фільми за участю Ніколь Кідман «Степфордські дружини» та «Чаклунка» взагалі провалилися в прокаті.

      Узагалі в Голлівуді, на думку знавців, зараз є тільки одна людина, яка справді має право претендувати на гонорар у 25 мільйонів за стрічку: це Том Хенкс, талант якого здатен «витягнути» будь-який фільм.