Без третього в нас не обходиться

11.05.2006
Без третього в нас не обходиться

Обіграти Швейцарію нам було до снаги, але не склалося...

Латвія тягне свого плуга

      Свято великого хокею завітало до Латвії вперше, вперше чемпіонат світу на теренах колишнього соцтабору проводиться не в Росії, тому організатори й служби, причетні до «льодового мундіалю», намагаються все зробити на найвищому рівні. В останні дні перед початком чемпіонату посилений контроль на кордонах Латвії викликав незадоволення пасажирів, які їхали сюди на автобусах і власних авто. Митники ретельно перевіряли всі речі через «рентген» і не дозволяли ввозити до країни... продукти. Так, кілька груп українських уболівальників були позбавлені харчових припасів із дому. Забирали навіть йогурти, яйця, ковбаси і, ясна річ, дороге кожному нашому співвітчизникові сало.

      Латвійці намагаються жити за європейськими стандартами, хоча помітно, що до них вони ще не дотягують. Перші картинки, що відкрилися очам кореспондента «УМ» після перетину кордону, — це неорані лани. По одному з них латиський селянин чалапав за плугом із конячкою, а на іншому — тягнув плуга самотужки, прив'язавши ланцюг... собі на шию. От і маєш ЄС.

      Час від часу проблеми, пов'язані з відсутністю досвіду проведення подібних великих заходів, виникають в організаторів і в «хокейних» питаннях, хоча критичної межі вони ще не сягнули. Матчі чемпіонату вперше з 2000 року проводять в одному місті — затишній Ризі, населення якої становить лише 730 тисяч мешканців. Столиця Латвії розташована на двох берегах  Даугави. Шістнадцять учасників чемпіонату світу вищого дивізіону грають на модернізованій «Сконто-арені», розрахованій на 6 700 глядачів (три роки тому тут проводився пісенний конкурс «Євробачення»), і сучасній «Рига-арені» на 10 300 сидячих місць, яку ввели до експлуатації лише два місяці тому.

      Талісманом чемпіонату вибрали бобра Рікса, який разом із дівчатами з груп підтримки розважає глядачів у паузах. Ціни квитків на матчі першого й другого етапів, залежно від сектору, становлять 19, 24 й 29 євро, а не деякі ігри можна потрапити всього за «п'ятірку», отримавши право подивитися гру стоячи.

Проти шведів: право більшості

      Збірна України, як і торік, розпочала свій виступ протистоянням зі шведами. Нехай на лід «Сконто Арени» не вийшов жоден зi скандинавських енхаелівців, але від цього гра олімпійських чемпіонів Турина суттєвих змін не зазнала. У нашій же команді було відразу п'ять дебютантів змагань такого рівня. У їхніх діях простежувалося й деяке побоювання суперника, й відсутність впевненості у власних силах як в атаці, так і в захисті.

      Українці ще не встигли «увійти у гру», як їм випало щастя у вигляді чисельної більшості у два хокеїсти. Але суттєвої загрози володінням кращого голкіпера шведської першості Йогана Холмквіста наші так і не створили. Водночас захисний варіант ведення бойових дій, доречно обраний нашим тренерським штабом, давав позитивний результат. Доки українці не почали занадто часто фолити...

      До речі, про нову систему трактування правил у хокеї треба сказати особливо. Арбітри в Ризі карають за найменший поштовх чи зачіпку, до чого більшість команд виявилася неготовою. Переважну кількість матчів суперники проводять у нерівних складах, тому на першу роль виходить вміння діяти в більшості. Маючи на одного гравця більше, шведи вражали ворота збірної України всі чотири рази. А розігрувати схеми й контролювати шайбу в зоні суперника технічні скандинави навчені з дитинства.

      Провини голкіпера Симчука у пропущених шайбах немає, але треба зауважити, що кращий гравець минулого чемпіонату світу у складі нашої команди не завжди діє так само впевнено, як торік. Часом Костя відбиває шайбу перед собою, створюючи «пожежі». Але, до честі українців, вони двічі знайшли в собі сили відігратися. Наприкінці першого періоду на пас із-за воріт відгукнувся форвард челябінського «Трактора» Костянтин Касянчук, а в другому — найспритнішим на чужому «п'ятачку» виявився кремезний новобранець Андрій Міхнов.

      Із трійки нападу Шафаренко — Міхнов — Матерухін, яка краще за інші виглядала у підготовчий період, лише форвард «Лади» виступив на гідному рівні. Його партнери з білоруського «Хімволокна» поки що якісною грою не вражають, тому 22-річний Міхнов вирішив брати гру на себе й запам'ятався кількома сольними проходами. Звісно, швидкості пересування по льоду й мислення на світовій першості, як сказав Андрій, значно вищі, ніж у російські суперлізі. Що вже казати про білоруський чемпіонат.

      Наші лідери також дещо загубилися на майданчику. Форварди першої трійки Сальников і Шахрайчук за цілий матч на двох зробили лише один кидок по воротах «Тре крунур». Як наслідок — закономірна поразка. Це, втім, у планах збірної України нічого не змінило.

ПІСЛЯМОВА

Олександр Сеуканд, тренер збірної України:

      — Мої підопічні мали сильне бажання зіграти вдало, але з такою великою кількістю порушень правил, та ще й проти таких майстрів, як шведи, це неможливо. До того ж у другому періоді хлопці подумали, що зі збірною Швеції можна грати на рівних, і почали діяти на власний розсуд, за що й поплатилися. Треба було зіграти більш надійно й суворо. А діями команди в першому й третьому періоді в цілому я задоволений.

      Я трохи здивований новим трактуванням правил. Таку мужню гру, як хокей, зараз намагаються перетворити у фігурне катання на ковзанах. Тільки там катаються по одному й по двоє, а тут — по п'ять чоловік. Від цього хокей стає не таким видовищним, у рівних складах команди проводять мало часу. Але до цього треба звикнути, нічого не вдієш.

Бенгт-Аке Густафссон, тренер збірної Швеції:

      — Перший матч на чемпіонаті світу завжди особливий. У нашій команді чимало молодих виконавців, і, поки ми чекаємо на поповнення з НХЛ, їм доводиться проводити багато часу на льоду. Тому я дуже радий успішному початку турніру.

Костянтин Касянчук, нападаючий збірної України:

      — Я очікував на більше від команди й від себе. Незважаючи на ранг суперника, ми налаштовувалися на перемогу й сподівалися на більш прийнятний рахунок. Адже кількість гравців на майданчику однакова в обох суперників, як і шанси на успіх до стартового вкидання. Але ми заробили багато вилучень, що дозволило шведам відзначитися чотири рази. У чемпіонатах Росії й Білорусі, де виступають гравці збірної України, рефері заплющують очі на деякі порушення, але на чемпіонатах світу арбітри суворо карають за найменшу провину.

      Суперник зіграв у властивий йому хокей, але все ж таки йому і більше поталанило. Якби ми реалізували чисельну перевагу в два гравці, невідомо, як повернувся б хід поєдинку.

Фредрік Емвалл, нападаючий збірної Швеції:

      — Матч проходив у такому ключі, як я і очікував. Ми більше контролювали шайбу і, як наслідок, хід поєдинку. Суперникові довелося часто порушувати правила, за що ми його й покарали. У нас бракувало кілька гравців із НХЛ, але це ніяк не позначилося на нашій впевненості у власних силах і не завадило зіграти добре.

Проти швейцарців: ви ж нас підманули!

      Швейцарці у своєму стартовому матчі ледве здолали новачка вищого дивізіону — Італію. Гра виглядала цілком рівною, та дався взнаки клас представників країни годинників і банків. З огляду на непереконливість збірної Швейцарії, українцям можна було спробувати нав'язати суперникові свою гру. Та наші тренери знову вирішили зіграти від оборони.

      Сеуканд після першого матчу змінив розстановку в ланках. Нападаючий Сальников і захисник Завальнюк були переведені до другої п'ятірки, а їхні місця в зустрічі зі швейцарцями зайняли Касянчук і Гунько. Тренери перетасували всі пари оборонців, підвищивши Ісаєнка з четвертої ланки до третьої, а Наваренка — навпаки. Місце у воротах довірили Ігорю Карпенку. Крім того, у збірній відбулася заміна одного гравця. Сергій Варламов, незадоволений тим, що його не заявили на перший етап, залишив Ригу, натомість на його місце з Києва приїхав Олександр Бобкін із «Сокола».

      Початок гри з підопічними тренера Ральфа Крюгера для українців склався обнадійливо. Ледь не спрацювала зв'язка Шафаренко — Матерухін, проте кращий снайпер чемпіонату Білорусі влучив у голкіпера «Монреаля» Девіда Ебішера. Настрій «синьо-жовтим» знову зіпсувала шайба, пропущена в чисельній меншості. Карпенко, якого закрили захисники, кидка від синьої лінії не побачив.

      У цій грі в нерівних складах ледь героєм не став Юрій Дяченко. Форвард підмосковного «Витязя» перехопив шайбу, ефектно обіграв захисника, однак знову програв дуель досвідченому воротареві. А потім грубої помилки припустився Юрій Гунько. Досвідчений захисник дозволив собі пас через центр, за що суперники покарали миттєво.

      Від шоку Україна спробувала відійти у другому періоді, коли п'ять разів мала більшість. Але пісня «Ти ж мене підманула», запущена організаторами на «Сконто-арені», допомогла нашим відзначитися лише одного разу. Тотальну перевагу Україна реалізувала в рівних складах — Міхнов влучно «вистрелив» під поперечину. Мали чудові нагоди відновити рівновагу Касянчук, Шафаренко і той же Міхнов, але майстерності в завершальній фазі їм забракло. Знову поразка, якої чекали напередодні чемпіонату, але яка виглядає прикрою з урахуванням ризьких реалій.

ПІСЛЯМОВА

Олександр Сеуканд, тренер збірної України:

      — Гра була дуже напруженою. Але без посмішки Фортуни не можна розраховувати на успіх, тим паче в зустрічі з таким серйозним опонентом. Нас психологічно надломив гол, пропущений у чисельній більшості. Наприкінці матчу я спершу хотів замінити воротаря на шостого польового гравця, щоб спробувати зрівняти рахунок. Але з урахуванням майбутнього протистояння з Італією, нашого маленького фіналу, вирішив утриматися. Адже за підсумками групового турніру рахуватиметься швидкість вітру (сміх у залі.), і, звичайно, різниця шайб. 

Ральф Крюгер, головний тренер збірної Швейцарії:

      — Перемога далася нам дуже важко. Україна — сильний опонент, вона давно грає у вищому дивізіоні. Ми потужно провели перший період, повівши в рахунку. Але в другому через нашу недисциплінованість суперник мав беззаперечну перевагу і скоротив відставання. Українці ніколи не здаються, тому в заключній частині матчу, визнаю, ми діяли обережно і дбали переважно про захист своєї перемоги, яку і відстояли. Дякую суперникові за гарну гру і бажаю успіхів у подальших матчах.

Вадим Шахрайчук, нападаючий збірної України:

      — Ми почали по-справжньому рухатися, лише коли пропустили дві шайби. А треба було з самого початку виходити на матч проти швейцарців без побоювань. Наші ж хлопці інколи діяли несміливо: якщо суперник готувався до силового стику, то він, на відміну від нас, ішов до кінця. Швейцарці чекали на наші помилки, за які й покарали. На жаль, ми помилялися частіше.

      Чесно кажучи, на атмосферу в команді впливає хитке становище хокею в Україні. Влада байдужа до розвитку цього виду спорту, навіть провести команду на чемпіонат світу ніхто не прийшов. А президента ФХУ Омельченка ми вже забули, коли й бачили. Здається, після Олімпіади чотири роки тому... Було б у нас хоча б кілька льодових арен у країні — ми б обіграли Швейцарію. А нині — дай, Боже, здолати італійців. Маючи одну ковзанку на 50 мільйонів населення, ми не можемо обігрувати всіх. Минулого року сталося диво, коли ми зіграли внічию з американцями, але часто траплятися так не може...

Сергій Климентьєв, капітан і захисник збірної України:

      — Гра вийшла бойовою. Думаю, суддя пропустив ще пару вилучень у швейцарців. Можливо, він «старався» перед президентом Міжнародної федерації хокею — швейцарцем Рене Фазелем.

* * *

      ...Учора зранку на розкатку вийшли лише 13 українських хокеїстів. Інші розминалися... футбольним м'ячем, економлячи сили на вирішальний вечірній двобій з Італією. Для того, щоб зберегти місце у вищому дивізіоні, нашій збірній достатньо було нічиєї...

 

А ТИМ ЧАСОМ У НХЛ...

      Кубок Стенлі. Півфінали в конференціях (серії до 4 перемог). Схід: «Оттава» — «Баффало» — 6:7 ОТ, 1:2 (серія — 0:2), «Кароліна» — «Нью-Джерсі» — 6:0, 3:2 ОТ (серія — 2:0). Захід: «Сан-Хосе» — «Едмонтон» — 2:1, 2:1 (серія — 2:0), «Анахайм» — «Колорадо» — 5:0, 3:0, «Колорадо» — «Анахайм» — 3:4 ОТ (Джоффрі Лупул (ДА») — 4 шайби; серія — 0:3).

      Російський голкіпер «Анахайм майті дакс» Ілля Бризгалов відстояв без пропущених шайб три матчі поспіль (249 хв. 15 сек.) і встановив рекорд НХЛ для воротарів-новачків.

 

ТАБЛО

Попередній раунд

Група A

Фінляндія — Словенія — 5:3 (Калліо, 18 (більш.), 42 (більш.); Міттінен, 26 (більш.); Бергенхайм, 38; Лехтонен, 54 (більш.) — Кранч, 8 (більш.); Копітар, 15 (більш.), 28), Латвія — Чехія — 1:1 (Широковс, 7 — Виборни, 20), Чехія — Словенія — 5:4 (Плеканец, 2; Баластік, 4 (більш.); Ерат, 11 (більш.); Міхалек, 14 (більш.), 25 (більш.) — Мурич, 15; Сотлар, 21 (більш.); Кранч, 35; Разінгар, 60), Фінляндія — Латвія — 5:0 (Віухкола, 25 (більш.); Калліо, 36 (менш.); Пелтонен, 49 (більш.); Берг, 52 (більш.); Ріта, 56), Латвія — Словенія — 5:1 (Семеновс, 25; Ципуліс, 29; Єрофєєвс, 30 (більш.); Тамбієвс, 38; Васильєвс, 51 (більш.) — Сівич, 6), Фінляндія — Чехія — 3:3 (Кукконен, 9 (більш.); Берг, 41 (більш.); Нуммелін, 59 — Ерат, 3 (більш.); Баластік, 3; Главач, 35).

      Підсумкове становище: Фінляндія — 5 очок, Чехія — 4, Латвія — 3,Словенія — 0.

Група В

Швейцарія — Італія — 3:1 (Рутеманн, 45; Делла Росса, 53; Плюсс, 60 (3:1 — більш., п. в.) — Йоб, 31 (більш.))

Україна — Швеція — 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

      Головний суддя: Йонак (Словаччина)

      Штраф: 18 — 12 (8 — 6, 6 — 4, 4 — 2)

      Кидки: 24 — 45 (11 — 18, 6 — 15, 7 — 12)

      Шайби: Емвалль (Карлссон), 17:55 (0:1 — більш.); Касянчук (Дяченко), 19:16 (1:1 — більш.); Емвалль (Мелін), 20:50 (1:2 — більш.); Міхнов (Шафаренко), 34:55 (2:2); Карлссон (Мелін, Сундін), 38:55 (2:3 — більш.). Ханнула (Нордквіст), 46:38 (2:4 — більш.).

      Воротарi: Симчук (відбив 41 кидок із 45) — Холмквіст (22 з 24)

Швецiя — Iталiя — 4:0 (Карлссон, 15 (більш.); Люндквіст, 17 (більш.); Йонссон, 23 (більш.), 48)

 

Швейцарія — Україна — 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

      Головний суддя: Мінарж (Чехія)

      Штраф: 30 — 36 (4 — 6, 22 — 6, 4 — 24)

      Кидки: 25 — 26 (8 — 9, 7 — 14, 10 — 3)

      Шайби: Безіна (Джаннін), 9:57 (1:0 — більш.); Амбуль, 18:06 (2:0); Міхнов (Матерухін, Срюбко), 33:53 (2:1)

      Воротарі: Ебішер (відбив 25 із 26 кидків) — Карпенко (23 з 25)

      Турнірне становище після 2 турів: Швеція — 4, Швейцарія — 4, Україна — 0, Італія — 0.

Група D

США — Норвегія — 3:1 (Браун, 22 (більш.), 46 (більш.), 56 (більш.) — Якобсен, 14 (більш.)), Данія — Канада — 3:5 (Ф. Нільсен, 28 (менш.); Є. Нільсен, 31 (більш.); Стаал, 38 — Боїс, 6 (більш.); Кросбі, 8 (більш.), 44; Комбі, 14; Річардс, 54), Канада — Норвегія — 7:1 (Бержерон, 9 (більш.), 32; Боїс, 9; Комбі, 14; Кросбі, 22; Уїльямс, 24 (більш.); Шенахан, 34 (більш.) — Торесен, 48 (більш.)), США — Данія — 3:0 (Альбертс, 21; Щасни, 27; Парк, 53), Данія — Норвегія — 6:3 (Триг, 17 (більш.); М. Хансен, 29 (більш.); Скродер, 31 (більш.); Торесен, 34 (більш.); Холтет, 48; Вікінгстад, 60 (п. в.) — Грін, 18 (більш.); Стаал, 20 (більш.); Я. Хансен, 44 (більш.)), Канада — США — 2:1 (Кросбі, 30; Шенахан, 48 (більш.) — Кессел, 14).

      Підсумкове становище: Канада — 6, США — 4, Норвегія — 2, Данія — 0.

Група C

Білорусь — Словаччина — 2:1 (Мелешко, 35 (більш.); Антоненко, 40 (більш.) — Чернік, 38), Росія — Казахстан — 10:1 (Овечкін, 2 (більш.), 25, 30 (більш.); Архипов, 3 (більш.); Горовиков, 11; Биков, 19 (більш.); Малкін, 27 (менш.); Сьомін, 33, 45, 54 — Є. Корешков, 18), Росія — Білорусь — 3:2 (Ємелєєв, 11 (більш.); Куляш, 44 (більш.); Харитонов, 54 — Антоненко, 22 (більш.); Макрицький, 24), Словаччина — Казахстан — 6:0 (Марцел Госса, 21 (більш.); Сурови, 33 (більш.); Бартович, 40; Павліковськи, 50; Ковачик, 56; Юрчина, 57).

      Турнірне становище після 2 турів: Росія — 4, Білорусь — 2, Словаччина — 2, Казахстан — 0.

Основний раунд

Група Е

      Турнірне становище перед другим етапом: Канада — 4, Фінляндія — 3, США — 2, Чехія — 2, Латвія — 1, Норвегія — 0.