Як не дати померти молодій демократії

11.05.2006

      Травневі свята спричинили в коаліційних переговорах паузу. Політичні сили взяли тимчасовий тайм-аут. Проте час від часу порушують його своїми заявами, з яких можна судити про те, на якій стадії перебувають перемовини і чи рухаються кудись узагалі. А ці заяви інколи є доволі суперечливими.

      Після зустрічі Президента з лідерами політичних сил, які перемогли на парламентських виборах, висловлювалася думка, що шлях до формування коаліції суттєво cкоротився. Наприкінці минулого тижня, покидаючи рандеву на Банковій, це сказали й Юлія Тимошенко, й Олександр Мороз. «Ми маємо домовленість про те, що через кілька днів проведемо зустріч із Президентом, щоб обговорити остаточно ті документи, які повинні лягти в основу створення коаліції», — зазначав Мороз.

      Водночас перший номер списку «Нашої України» Юрій Єхануров висловився за те, щоб коаліцію було сформовано в «широкому» форматі, тобто з чотирьох політичних сил – включно з «Регіонами». «Усі заявили про наміри працювати на розвиток економіки, розвиток країни, — зазначив Прем'єр у інтерв'ю агенції «Національні інтереси» та радіо «Німецька хвиля». — Мабуть, крім комуністів, ніхто не хоче бути в опозиції Президенту. Тому дуже б хотілося, щоб коаліція складалася із чотирьох сил».

      Спільної з Єхануровим думки дотримується кілька чiльникiв у «Нашій Україні». Однак наразі партія торує курс заявленим раніше шляхом — блокуватися з БЮТ і СПУ.

      До того ж варіант «широкої коаліції» відкидають і БЮТівці, і соціалісти. «Блокування СПУ з Партією регіонів є неприпустимим, оскільки це суперечить ідейним переконанням соціалістів, нашим партійним принципам, логіці розгортання демократичних змін у державі», — зазначив днями перший секретар політради Соцпартії Йосип Вінський. «Декому хотілося б, щоб переговори зі створення Коаліції демократичних сил були зірвані, — каже він. — Але інформаційні атаки, спрямовані на розкол коаліції БЮТ-НСНУ-СПУ, повернуться проти їх ініціаторів, оскільки триває системна робота з підготовки програмних документів коаліції, а у місцевих органах влади вже створюються коаліції у форматі БЮТ-НСНУ-СПУ», — додав Вінський.

      Щодо Януковича, то він намагається достукатися до «черствих» сердець «помаранчевих» і прагне стати їм союзником. Каже, що з цього приводу навіть ведуться конкретні перемовини. «Йдуть переговори, і ми як переможці, як партія, яка зайняла перше місце, ми спокійно себе почуваємо, — цитує Віктора Федоровича агенція «Інтерфакс». — Ми впевнені, оскільки нам цю впевненість дав наш виборець — український народ, і ми маємо зобов'язання перед нашими виборцями. Тому ми будемо відстоювати свої позиції, і якщо з цими позиціями будуть згодні наші партнери, Партія регіонів буде створювати коаліцію».

      До речі, Віктор Янукович минулого тижня теж зустрічався з Президентом. А от комуністу Петру Симоненку не пощастило. Лідер КПУ не дочекався аудієнції і покинув Банкову, звинувативши її господарів у непунктуальності та неповазі. Але потім глава держави зв'язався з Петром Миколайовичем по телефону, і було домовлено, що зустріч політиків пройде найближчим часом.

      Сам Вiктор Ющенко вважає, що кістяком коаліції має стати ретельна розробка програми та вироблення чітких принципів співпраці. «Якщо ми досягнемо принципових домовленостей, то не важливо, хто буде консолідувати уряд — Тимошенко, Єхануров або хтось інший», — зазначив глава держави, тим самим засвідчивши, що коаліція буде таки «помаранчевою». В інтерв'ю тижневику «Контракти» він також сказав, що «зараз йдеться про те, що потрібно сформувати команду і визначити програму, над реалізацією якої буде працювати Кабмін», а не про імена. «Прем'єр не повинен вести закулісну гру, він повинен дистанціюватися від задоволення бізнес-потреб оточення і своїх власних, — вважає Ющенко. — Багато молодих демократій загинули через те, що політики-революціонери зайняли службові крісла і забули про національні інтереси. Саме звідси випливає самопоїдання, брехня, прослушки, усушки і цькування колишніх соратників».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>