У першій лізі мучитимуть аж 20 команд

06.05.2006

      У новому сезоні в першій лізі виступатимуть не 18 команд, як зараз, а на дві більше. Рішення про розширення першого дивізіону ухвалили на розширеному засіданні центральної ради Професійної футбольної ліги в середу. Це, можливо, дещо й збільшить рівень конкуренції серед «першоліговиків», але водночас зробить їхнє змагання ще більш виснажливим та затратним у плані фінансів. Відповідно, збільшиться й кількість клубів, які боротимуться не так із суперниками й навіть не за «виживання» у лізі, як із браком грошей.

      Щодо кількісного складу «вишки», то тут змін немає. Напередодні ради президент ПФЛ Равіль Сафіуллін двічі зустрічався з головними тренерами команд вищої ліги і тренерами збірної, узгоджуючи план-календар наступного чемпіонату, відтак його остаточне затвердження було лише формальністю.

      Розпочнеться сезон 16 липня, вже традиційно — матчем за Суперкубок України. 22-23 липня — перший тур. До 26 листопада команди зіграють 16 турів, 2 і 9 грудня — чвертьфінали Кубка України. Після цього команди підуть на перерву й поновлять турнір аж через три місяці — 4 березня 2007 року. Фінішує 16-й чемпіонат 17 червня, або, якщо не буде використано резервний день, — на два-три дні швидше.

      Стосовно національного Кубка є нюанс: як повідомляє сайт «UA-Футбол», наші учасники єврокубків стартуватимуть на внутрішній арені не з 1/32 фіналу, а з 1/16. До того ж до сітки змагань буде включено володаря Кубка України серед аматорських команд.

      Перша ліга стартує 21 липня, до зими тут зіграють 21 тур і повернуться на поля 20 березня.

      Є окремі зміни в регламенті змагань. Відтепер ситуація, яка мала місце з дограванням матчу «Динамо» — «Іллічівець», відрегульована «законодавчо»: якщо гру припинено через несприятливі погодні умови або інші форс-мажорні обставини, поєдинок дограватиметься з хвилини, на якій був перерваний.

      Також ПФЛ вирішила відновити практику обов'язкової участі у матчах нижчих ліг молодих футболістів, як це було за радянських часів. З нового сезону в команді другої ліги повинен перебувати на полі один футболіст 1989 р. н. або й молодший, в першій лізі — 1988 р. н. Якщо експеримент себе виправдає, можливо, це число зросте до двох-трьох.

      Що стосується вищої ліги, то з нового сезону до заявки з 25 футболістів необхідно включати чотирьох футболістів, підготовлених в Україні, з них двоє повинні бути вихованцями власної футбольної школи. Через два роки — відповідно, вісім і чотири. При цьому зберігатиметься ліміт на вісьмох легіонерів, котрі мають право одночасно перебувати на полі.