Не бачу букви, але добре чую

29.04.2006
Не бачу букви, але добре чую

На жаль, комп'ютерна програма для незрячих — лише російськомовна. (Фото автора.)

      Подібні інтернет-центри для людей із вадами зору в західних країнах існують уже з десяток років. А в Україні доступ до всесвітньої мережі досі мали лише забезпеченi люди. Спеціальна програма, устаткування — усе це коштує немалих грошей. Однак крига скресла і в Україні — завдяки грантові посольства США відкрилися інтернет-центри в спеціалізованих обласних бібліотеках Рівного, Херсона та Києва.

      Столична спеціалізована бібліотека імені Островського. Тут п'ять робочих місць — комп'ютери оснащені спеціальною програмою Skіn Rіder (екранний читач). За цією програмою, відеосигнал перетворюється через синтезатор мовлення в аудіосигнал, і через навушники або динаміки користувач може слухати інформацію із обраного сайту чи, скажімо, слухати книгу. У головному комп'ютері є бібліотека «Увесь світ» — це більше 20 тисяч художньої, спеціальної літератури. Є також навчальні програми для школярів і студентів. Текст записується на компакт-диск, і тепер його можна спокійно слухати вдома на CD програвачеві. Єдина прикрість — все звучання лише російською мовою. Щоправда, деякі студенти-хакери змайстрували синтезатор перекладу на українську мову, але поки що це більше «суржик» — не вистачає матеріально-технічної бази для створення повноцінної програми.

      «Уряд США придбав нам програмне забезпечення, робочу станцію, брайлевський і простий принтер, сканер, брайлевський дисплей. Також проплатив до кінця року всі витрати з утримання інтернет-центру, — говорить директор бібліотеки Юрій Вишняков. — Наступного року нам потрібно знайти близько 30 тисяч гривень, щоб ми змогли працювати далі. Це велика для нас проблема. Спонсорів немає, а державний бюджет нашої бібліотеки мінімальний. Трохи допомагає міський Фонд соціального захисту інвалідів. Для наших відвідувачів спілкування між собою навіть в електронному виді — це дуже багато значить. Наш інтернет-центр для багатьох став просто приголомшуючим відкриттям величезного світу інформації». До слова, в інтернет-центрі заняття — безкоштовні, і люди з вадами зору можуть вільно приходити по знання до бібліотеки. 

Сергій ТЕСЛЕНКО.