Чи «кине» Пінчук Україну?

29.04.2006

      «УМ» неодноразово писала про «темний бік» угоди олігарха Віктора Пінчука з італійськими покупцями одного з найбільших банків країни — «Укрсоцбанку». Нагадаємо, що бажанню зятя Кучми вигідно продати італійському банку Banca Intesa Sp «Укрсоцбанк» завадив конфлікт із міноритаріями. Що поробиш, вітчизняні олігархи не звикли ділитися з дрібнішими партнерами, тож i Пінчук, за старою звичкою (що виробилася за часи, коли «папа» був при владі), під час другого етапу додаткової емісії акцій «Укрсоцбанку» банально не допустив міноритаріїв до купівлі акцій. Ще місяць тому Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області наклав арешт на контрольний пакет акцій, який належить групі «Інтерпайп» через ЗАТ «Ферротрейд інтернешнл».

      Але правові негаразди не полишають ні Пінчука, ні «Укрсоцбанк». По-перше, тепер уже Господарський суд Києва заборонив реєструвати ту саму додаткову емісію акцій банку, адже саме зараз Феміда розглядає позов компанії Tempsford Investments Limited  (один із міноритарних акціонерів банку) про визнання цієї емісії недійсною, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Крім цього, суд заборонив Голосіївській райдержадміністрації столиці, державному реєстратору та Управлінню з питань підприємницької діяльності реєструвати зміни у статуті банку i в Єдиному державному реєстрі юридичних i фізичних осіб. Тим самим Феміда частково задовольнила вимоги позивача.

      По-друге, ситуацією навколо банку почали цікавитися контролюючі органи, й перш за все податкова. Так, нещодавно голова Державної податкової адміністрації Олександр Кіреєв заявив, що держава розраховує отримати податки від продажу іноземцям «Укрсоцбанку», й не тільки. Річ у тім, що протягом останнього року іноземний банківській капітал неабияк зацікавився українськими банками. Австрійці купили «Аваль», французи — «Укрсіббанк» та «Індекс-банк», росіяни — «Мрію». Ці угоди купівлі-продажу відбулися відносно прозоро i без скандалів. За банки, продані раніше, їхні колишні українські власники вже перерахували податки в держбюджет, за ті, що продані пізніше (у січні—березні цього року), лише збираються це зробити. Такі податки та інші відрахування становлять сотні мільйонів гривень! І жодна з цих угод у пана Кіреєва особливого занепокоєння не викликає, бо податківці ретельно відслідковують, хто був власником, якою є сума угоди тощо. Інша справа «Укрсоцбанк», яким володіють офшорні структури.

      Справа в тому, що вищезгадуване ЗАТ «Феротрейд Інтернешнл» i підприємство з іноземними інвестиціями «Іннотех» контролюють 85,42% акцій банку. Саме вони й підписали угоду з італійцями, а додаткова емісія збільшила частку цих компаній в «Укрсоцбанку» до 88%. Сума угоди з італійцями — більше одного мільярда доларів. Саме тут приховані певні труднощі для податківців, які, втім, є типовими для нашої країни: «Ферротрейд інтернешнл», яке також пов'язують із Віктором Пінчуком, належить декільком офшорним компаніям. Саме вони й будуть продані, а не український банк. То на що розраховує пан Кіреєв?

      «Ми знаємо реального власника, — впевнено каже голова ДПА, очевидно, натякаючи на Пінчука. — Із суми продажу ми розраховуємо отримати податок. I якщо право володіння банком перейде за межі України, а до цього «Укрсоцбанк» здійснював діяльність у межах України, то тоді хтось має відповідати за це. Хоча питання власності там до кінця ще не вирішене».

      То чи знають податківці реального власника, чи питання власності для них усе ж таки до кінця не вирішене? Суперечливість та обтічність фраз головного податківця країни Олександра Кіреєва оптимізму не додає. Але хочеться сподіватися, що саме податкова не дозволить Віктору Пінчуку «кинути» державу. І якщо продаж «Укрсоцбанку» таки відбудеться (з урахуванням прав міноритаріїв, прозоро i відкрито), то чимала сума податку від мільярдної угоди таки поповнить державну казну, а не додасть нулів офшорним рахункам олігарха.

 

Довідка «УМ»

      15 лютого 2006 власники «Укрсоцбанку» домовилися з італійським Banca Intesa про продаж йому 85,42% української фінустанови. До проведення додаткової емісії акціонерами «Укрсоцбанку» були: закрите акціонерне товариство «Феротрейд інтернешнл» (74,8%), підприємство з іноземними інвестиціями «Іннотех» (8,9%) і Tempsford іnvestments (7,6%). Чисті активи «Укрсоцбанку» на 1 січня 2006 становили 10 762,9 млн. гривень, кредитний портфель — 7 251,8 млн. гривень, власний капітал — 1 027,2 млн. гривень. 2005 рік банк закінчив із чистим прибутком — 117,339 млн. гривень.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>