Вольові «річковики» чи прагматичні «цирульники»?

29.04.2006
Вольові «річковики» чи прагматичні «цирульники»?

Массімо Маккароне забиває переможний гол «Міддлсбро». (Фото РЕЙТЕР.)

      Увійти двічі в одну річку й двічі виграти за дуже несприятливих умов  можливо. Це в Кубку УЄФА продемонстрував середняк англійської першості «Міддлсбро». Зрозуміло, що «річковики», як ще називають «Боро», представляють «стару добру» Англію, де «камбеки» (наш аналог — вольові перемоги) завжди мали популярність і вписувалися у безкомпромісний імідж родоначальників футболу. Однак двічі поспіль виявитися на коні, поступаючись 0:3, — це навіть для Британських островів явище неординарне.

      У чвертьфіналі вольові англійці поступилися в першій грі «Базелю» — 0:2, у повторній домашній грі пропустили першими, але змогли забити чотири голи, причому вирішальний м'яч італійський легіонер Массімо Маккароне послав у сітку на 90-й хвилині. І ось майже ідентична історія — у півфіналі. Румунська «Стяуа» вдома обіграла англійців лише 1:0, але повторила «швейцарський» сценарій, забивши два м'ячі в Міддлсбро вже в першій половині першого тайму. Знову 0:3 за сумою двох матчів, знову авантюрні дії наставника «Боро» Стіва Макларена з випуском на поле третього й четвертого номінальних форвардів, і знову досягнення необхідної перемоги після «маленького дива» Маккароне — цього разу на передостанній хвилині.

      Чи могли румуни не повторити долю швейцарців? Ще й як. Адже в них не вилучали гравця з поля, як це було у випадку з «Базелем».

      Нагадаємо, що «Стяуа» до сезону фактично підготував наш Олег Протасов. Невідомо, чи діяла б команда під керівництвом українця так відверто на утримання сумарного рахунку 3:1. Його ж наступник після перерви зовсім відмовився від контргри, через що захист своїх рубежів румуни побудували аж на лінії власного штрафного майданчика. Це відверта професійна помилка, враховуючи загальну слабкість середньої лінії англійців. У підсумку героєм матчу став навіть не італійський форвард, а типовий представник того типу крайніх хавбеків, які знають лише одну тактичну дію — прохід і навіс. Саме лівий півзахисник Стюарт Даунінг, за яким спостерігав наставник збірної Англії Свен Ерікссон, зробив усі три гольові передачі після перерви.

      Відверто кажучи, після такого драматичного шляху до фіналу авантюристи з «Міддлсбро» просто зобов'язані тепер привезти в Англію Кубок УЄФА. Щоправда, сумнівно, чи залишить без покарання тактичні експромти Макларена «Севілья». Саме цей іспанський клуб завдяки відверто прагматичному футболу здобув другу путівку в Ейндховен, де 10 травня й буде розіграно другий за рангом континентальний клубний трофей. До речі, слід відзначити, що в Кубку УЄФА, як і в Лізі чемпіонів, у фіналі нас чекає англо-іспанське протистояння.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА.1/2 фіналу.

Повторні матчі:

«Міддлсбро» (Англія) — «Стяуа» (Румунія) — 4:2 (перший матч — 0:1)

      Голи: Маккароне, 33, 89; Відука, 64; Рігготт, 73 — Діке, 16; Гоян, 24

«Севілья» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:0 (дод. час.; 0:0)

      Гол: Пуерта, 101