«Губернаторська» зачистка

29.04.2006

      У день, коли Президент поїхав із візитом до Латвії, Кабінет Міністрів влаштував «зачистку» «губернаторських» кадрів. Утім з погляду формальності це й не дивно, адже в нових політичних умовах  уряд відіграє вагомiшу, нiж ранiше, роль у долі голів обласних адміністрацій. Отже, позавчора Кабмін ухвалив рішення про подання Президентові на звільнення голів Севастопольської міської, Рівненської та Київської обласних адміністрацій.

      Сергія Іванова, Василя Червонія та Євгена Жовтяка пропонують звільнити «у зв'язку з погіршенням окремих показників соціально-економічного розвитку регіону», повідомив прес-секретар Прем'єр-міністра Валентин Мондриївський після засідання уряду. Водночас ці політики представляють саме ті регіони, де курирувані ними політичні сили зазнали на виборах відчутних поразок («костенківці» Червоній і Жовтяк були переможенi БЮТом, а малопомітний «нашоукраїнець» Іванов — «Регіонами»). Чому при цьому не відставили голів Луганської та Донецької обладміністрацій? Та тому, що Москаль і Чупрун написали заяви про звільнення ще раніше, власноруч.

      Також уряд схвалив відставку керівників Одеської області Василя Цушка, Полтавської — Степана Бульби та Кіровоградської — Едуарда Зейналова у зв'язку з поданими ними заявами. Тепер Соцпартія не має жодного «губернатора», втратив свого представника на керівній регіональній посаді і «нашоукраїнець» Третьяков (саме він вважається «дахом» Зейналова).

      Як повідомляє агенція «Ліга», також уряд пропонує звільнити голову Житомирської обладміністрації Ірину Синявську у зв'язку з обранням її головою облради.

      Для трьох регіонів Кабмін уже запропонував нові керівні кандидатури. На посаду голови Рівненської облдержадміністрації висунуто лідера обласного списку «Нашої України» Віктора Матчука, голову наглядової ради ЗАТ «Реноме» (тобто «війна» між УНПістами на чолі з Червонієм на НСНУшниками має всі шанси закінчитися перемогою останніх). Кіровоградщину, за версією уряду, має очолити Володимир Мовчан — народний депутат поточного скликання, обраний до ВР як мажоритарник від Дніпропетровщини (голова правління Центрального ГЗК в Кривому Розі). Член НДП Мовчан за час депутатства змінив масу фракцій — був в обох «Єдиних Українах» (кучмівській і «губськівській»), і в НДП, і в НДП—ППУ, і в «Довірі народу», а закінчив «Відродженням».Що ж до висуванця на Севастополь, то тут логiка очевидна: пан Єжель свого часу очолював Воєнно-морські сили України, тож у місті моряків розбирається добре.

      Крім того, Кабінет Міністрів звільнив Віктора Суслова з посади голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг «у результаті службового розслідування». У зв'язку з обранням до ВР позбулися своїх посад заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Станіслав Аржевітін, заступник голови Фонду держмайна Олександр Бондар і заступник міністра охорони здоров'я В'ячеслав Передерій.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Червоній вважає чутками та дезінформацією, яку поширюють його політичні недруги, повідомлення про свою можливу відставку. Як повідомили УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, Червоній зазначає, що на засіданні Кабінету Міністрів України 27 квітня «не виникло жодних претензій до роботи Рівненської ОДА, не було зауважень до області також на нараді в секретаріаті Президента». У своїй заяві Василь Червоній зазначив, що чутки про його можливу відставку є «цілком у стилі Віктора Матчука, мільйонера, який нажив свій капітал контрабандою та відмиванням коштів на будівельних роботах, а також ухилянням від сплати податків».

      За повідомленням УНІАН, голова Київської області Євген Жовтяк також заявляє, що дані про урядове подання задля його відставки є дезінформацією. Мовляв, на засіданні Кабміну йому не було висунуто жодних претензій як керівнику області щодо її розвитку.

      Щоб прояснити ситуацію, «УМ» учора звернулася до речника Прем'єр-міністра Валентина Мондриївського. Він підтвердив, що постанова Кабміну про трьох регіональних керівників справді ухвалена, і по суті вона є поданням Президентові про потребу їхніх відставок. Результати господарювання пана Червонія на Рівненщині розглядалися урядом на минулому засіданні, діяльність пана Жовтяка також обговорбвали - у сенсі успішності Київської області в першому кварталі 2006 року.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>