Олімпійський чемпіон знову на коні

28.04.2006
Олімпійський чемпіон знову на коні

Олег Ковшов на прес-конференції. (Фото Укрінформ.)

      Востаннє перед розпадом СРСР збірна Союзу виступила на чемпіонаті Європи з кінного спорту у 1991 році і посіла там друге місце. Тоді троє з чотирьох кінників представляли Україну. Серед них був і олімпійський чемпіон Олег Ковшов, який цей епізод на прес-конференції в агенції «Укрінформ» згадав не випадково. Ми справді мали в недалекому минулому гарні позиції на міжнародній арені й приносили левову частку слави союзному кінному спорту. За роки незалежності відбувся очевидний спад, оскільки вид спорту потребує значного фінансування, не приносячи ніяких дивідендів. І ось останнім часом ситуація ніби змінюється у позитивний бік. І зараз упевнено почувається в сідлі Ковшов, який сьогодні й наступні два дні братиме участь у представницькому міжнародному турнірі з виїздки для спортсменів східноєвропейських країн.

      Як розповів генеральний секретар Федерації кiнного спорту України Михайло Пархомчук, турнір високої категорії CDI (тобто тризірковий) уперше в Україні відбудеться на закритій арені — у манежі кінноспортивного клубу «Магнат». Тим, хто захоче знову побачити Ковшова та його гідних суперників на коні, потрібно у вихідні навідатися до селища Чубинське Бориспiльського району Київської області. Пан Пархомчук сподівається, що українські спортсмени будуть серед основних претендентів на перемогу: «Для наших вершників — це оптимальна можливість додати очок для одержання ліцензії на право виступати на чемпіонаті світу, який відбудеться в німецькому Ахені». Також організатори підкреслили, що високий рівень цього турніру підтверджує представницька колегія суддів світового класу.

      А ось президент Київської обласної федерації кінного спорту Володимир Присяжнюк вважає, що цей турнір є показником того, що Україна може нарешті гідно себе презентувати і в такому складному й елітному виді спорту як виїздка, яку вважають найвищою школою верхової їзди. Майстерність тут виховується довгими роками безперервного тренувального процесу та національними традиціями підготовки спортсменів та коней. Останнім часом на наших змаганнях загострюється конкуренція, а кількість прихильників щороку збільшується вдвічі, що свiдчить про відродження популярності кінного спорту в країні.