Не худий, а здоровий

27.04.2006

      Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я переглянули нормативи, які існували дотепер, і дійшли висновку, що таблиці, складені більше 20 років тому, грунтувалися переважно на даних малят, які замість материнського молока отримували дитячі суміші, передають «Медновини». Педіатрам добре відомо, що на штучному харчуванні діти набирають вагу швидше, ніж їхні ровесники, які отримують молоко від матері. І оскільки підгрунтям для ВООЗівських нормативів став приріст «штучників», матері цілком здорових «грудничків» отримували необгрунтовані рекомендації щодо докорму своїх дітей сумішами, перегодовували їх, а це, зрештою, в багатьох випадках викликало ожиріння.

      Добре хоч зараз медики розібралися, що до чого, і склали нові, «правильні», таблиці, вимірявши зріст і вагу 8 440 «грудничків» із шести країн світу. Дані, які отримали вчені, показали, що існуючі раніше нормативи ваги були завищені приблизно на 15—20 відсотків. Наприклад, ще 5 років тому нормальною для однорічної дитини була вага 10—13 кілограмів, а за новими рекомендаціями цей показник має складати від 9,53 до 11,79 кілограма.

      Сьогодні ВООЗ рекомендує грудне молоко як найкращу їжу для немовляти, що має оптимальний склад, добре засвоюється і містить речовини, які захищають дитину від інфекцій. Крім того, «груднички», коли виростають, рідше хворіють на ожиріння, гіпертонію і цукровий діабет, ніж їхні ровесники, які змалечку звикли до сумішей та каш.