Чому плачуть «латиноси»

27.04.2006
Чому плачуть «латиноси»

Єнс Леманн не пропустив i в десятому матчi ЛЧ поспiль. (Фото РЕЙТЕР.)

      Обидві команди, які зустрілися у вівторок на іспанському стадіоні «Мадригал», мали шанс уперше в своїй історії вийти у фінал Кубка європейських чемпіонів. Нагадаємо, що «Вільяреал» до цієї стадії дійшов із першої ж спроби, у своєму дебютному сезоні в Суперлізі, а ось «Арсенал»...  Відсутність досягнень лондонських «канонірів» на континентальній арені найліпше ілюструють численні анекдоти про Арсена Венгера та чашки (cups), які в англійській мові позначаються так само, як і кубки. Скажімо, такий: «Чому Венгер за десять років так і не призвичаївся до англійської традиції пити чай? — Бо за цей час у нього так і не з'явилося жодної чашки». Справді. Навіть у часи найбільших злетів «Арсеналу» фатально не щастило в єврокубках.

      Можливо, це й стало вирішальним у протистоянні загалом рівних команд. Багаторічні невдачі французького тренера лише посилили в ньому здоровий прагматизм. Навіть більше — після домашньої перемоги з рахунком 1:0 на виїзді англійський клуб продемонстрував славнозвісне «катеначчо». Жодного удару гостей по воротах господарів за весь матч — а плаче численний латиноамериканський легіон «Вільяреала».

      Особливо повинні ридати мексиканець Гільєрмо Франко, уругваєць Дієго Форлан та аргентинець Хуан Рікельме, які вкупі не реалізували за матч шість гольових моментів та пенальті. З іншого боку, не будемо забувати, що ворота «Арсеналу» захищав німець Єнс Леманн, який, з урахуванням цього поєдинку, не пропускає вже у десяти матчах Ліги чемпіонів поспіль! Це новий рекорд турніру, а попереднє досягнення належало Едвіну ван дер Сару.

      Початок серії нереалізованих можливостей поклав Франко, який після сольного рейду з м'ячем пробив вище воріт. На 17-й хвилині Хуан Пабло Сорін зi зручної позиції поцілив у Леманна. За чотири хвилини до перерви Хаві Вента зробив бездоганний навіс на Франко, але той із меж воротарського майданчика влучив у...  груди Леманна. На останній хвилині першого тайму німець спокійно «витягнув» штрафний у виконанні Рікельме.

      Після перерви Франко знову бив головою зблизька — не точно. На 54-й хвилині він же з трьох метрів відправив м'яча повз ворота. На 65-й багатостраждальний мексиканець віддав право на вирішальний удар Форлану, але й той не зміг влучити у порожню й зачаровану «рамку». А коли Франко таки відправив м'яч у сітку, російський арбітр Валентин Іванов справедливо не зарахував гол через очевидний офсайд.

      «Арсенал» узагалі відмовився від контратак. Майже не було видно на полі зіркового Тьєрі Анрі. Хіба в тому епізоді, коли на поле вибіг фанат і поклав на плечі капітана гостей гранатово-синю футболку «Барселони», куди французького форварда сватають у пару до Роналдіньйо.

      Загалом, підопічні чилійця Мануеля Пеллегріні переграли суперника, але не змогли зробити найголовнішого у футболі — забити гол. Не вдалося це навіть кумиру місцевої публіки — Рікельме. На останній хвилині Хосе Марі, як він це вміє, впав після поштовху Кліші, і Хуан Рамон пішов виконувати пенальті. Аргентинець пробив у лівий кут, де, як завжди, опинився Леманн. Так гол Коло Туре у Лондоні виявився єдиним у двоматчевому протистоянні суперників. 17 травня на «Стад де Франс» у Парижі «Арсенал» уперше в своїй історії зіграє у фіналі Ліги чемпіонів.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу.

Повторний матч:

«Вільяреал» (Іспанія) — «Арсенал» (Англія) — 0:0 (перший матч — 0:1)

      Нереалізоване пенальті: Рікельме, 90 («В»)