Дороге малярство

22.04.2006
Дороге малярство

Джон Леннон.

      Кожен школяр має добре вчитися і акуратно вести свої зошити. По-перше, тому, що зошит — це обличчя учня. А по-друге, ніколи ж не знаєш, що тебе чекає в майбутньому. А раптом станеш усесвітньою знаменитістю, і твої старі зошити продаватимуть з аукціону за шалені гроші? І весь світ знатиме, що в школі ти був неакуратним двієчником...

      Легендарному «бітлові» Джонові Леннону пощастило: свої зошити він утримував у зразковому стані. Один із них днями був проданий на аукціоні, що проходив у лондонському Музеї мадам Тюссо, за 126 тисяч фунтів стерлінгів — майже 230 тисяч доларів США. 10-сторінковий зошит, який 12-річний Джон назвав «Моя антологія», заповнений малюнками майбутньої легенди рок-н-ролу до віршів англійських поетів. Біля кожного — оцінка вчителя: або «8» («добре»), або «9» («дуже добре»). На одній із картинок — Морж із вірша Льюїса Керролла «Морж і Тесля», який, як розповідав Леннон, згодом надихнув «Бітлз» на створення знаменитої пісні I am the Walrus («Я морж»). Придбав раритет колекціонер із Великої Британії, який побажав залишитися невідомим.

      Ще одним цінним лотом на торгах був бортовий журнал, який Джон Леннон вів у 1980 році, під час восьмиденної подорожі на яхті «Меган Джай». Щоправда, замість запланованих 20 тисяч його вдалося продати тільки за 12 тисяч фунтів (тобто близько 21000 доларів). На аукціоні виставляли й інші  особисті речі Леннона, зокрема срібний браслет, який він носив у дитинстві. Ат от лист 1969 року, який Джон разом із колегами по групі Рінго Старром та Джорджем Харрісоном написали четвертому учасникові «Бітлз» Полові Макартні (на цьому аркуші паперу музиканти відмовляються співпрацювати з тестем Маккартні Лі Істманом, якого Пол лобіював на менеджера групи) покупці не оцінили: за нього не запропонували не лише запланованих 70 тисяч фунтів, а й узагалі жодної ціни, тому лот довелося зняти з торгів.