ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

22.04.2006
Кубок УЄФА

      1/2 фіналу. Перші матчі: «Стяуа» (Румунія) — «Міддлсбро» (Англія) — 1:0 (Діке, 30) «Шальке» (Німеччина) — «Севілья» (Іспанія) — 0:0 (вилучення: Крстаїч, 80 («Ш»)).

      Представники «Шальке» напередодні першого півфіналу прямим текстом заявили, що віддають пріоритет боротьбі за краще місце в національній першості і, відповідно, за потрапляння у відбірковий раунд Ліги чемпіонів, а не за Кубок УЄФА. Тож підсумок їхнього домашнього протистояння з іспанцями не дивний. А взагалі, з огляду на дії команд в обох поєдинках, фаворитом у другому за значенням євротурнірі можна вважати клуб із Бухареста, «Стяуа» на своєму полі просто «задавила» англійських середняків, і «Міддлсбро» дуже пощастило, що господарі «привезли» їхньому голкіперові Шварцеру лише один м'яч. Водночас через перебір жовтих карток в Англії не зіграють Парасків і Ніколіце.

Пряма мова

      Позавчора головний тренер збірної України Олег Блохін відповів на запитання вболівальників під час спілкування у часі сайту «Кореспондент». Крім іншого, наставник «жовто-синіх» повідомив, що з 23 гравців, які мають бути включені до заявки на чемпіонат світу в Німеччині, він визначився вже з 10 прізвищами. Коментуючи рекламний ролик блоку «Не так!», у якому Блохін обіцяв проходження есдеків до парламенту, через те що він «фартовий», Олег Володимирович сказав: «Чесно кажучи, цей кліп мені самому не сподобався. Люди так захотіли, і я виступив. Я вважаю, що «фарт» додається за рахунок вміння і праці. Не треба вважати, що збірна вийшла у фінал [першості світу] тільки за рахунок фарту». Крім того, тренер пообіцяв: «Якщо виграємо чемпіонат світу — пострижуся наголо».

Перша ліга

      Результати матчів 24-го туру: «Геліос» — «Динамо-2» — 1:0 (Вітер, 77; нереалізоване пенальті: Тарасенко, 56 («Г»)), «Спартак» (С) — «Шахтар-2» — 1:2 (Чорний, 39 — Шевчук, 12 (пен.), 45), «Зоря» — «Бершадь» — 5:0 (Головко, 6, 27; Кирилов, 14; Городов, 40; Смішко, 68; нереалізоване пенальті: Вишняк, 81 (пен.); 14 000 глядачів), «Борисфен» — «Карпати» — 1:2 (Сахно, 61 — Батіста, 41; Іщенко, 54 (пен.); вилучення: Пшеничних, 12 («К»)), «Оболонь» — «Динамо-Ігросервіс» — 1:0 (В. Іващенко, 25), «Енергетик» — «Спартак» (І-Ф) — 1:1 (Дитко, 17 — Ільків, 60), «Кримтеплиця» — «Сталь» — 1:2 (Трухін, 82 — Ситник, 5; Романенко, 10), «Газовик-Скала» — «Нафтовик-Укрнафта» — 1:0 (Баглай, 8), ЦСКА — «Поділля» — 1:3 (Шахов, 31 — Кобець, 35; Горкун, 42; Кучеренко, 73).

      Лідери: «Зоря» — 61, «Карпати» — 61 (25), «Оболонь» — 51, «Нафтовик-Укрнафта» — 40 (23), «Газовик-Скала» — 38 (23), «Динамо-2» — 37 (23), «Сталь» — 36 (23), «Геліос» — 34...

Штрафники

      ПФЛ ухвалила рішення оштрафувати луцьку «Волинь» на 5 тис. доларів за зрив її тренером матчу дублерів проти харківського «Металіста» (тоді Віталій Кварцяний за рахунку 0:4 вже в першому таймі забрав своїх гравців у роздягальню). На таку ж суму покарано львівські «Карпати» — за скандування образливих гасел на адресу президента «Динамо» Суркіса та кидання петард і димових шашок під час півфінальної гри Кубка України.

* * *

      Півзахисник «Дніпра» Олександр Рикун, вигнаний більше місяця тому з команди за порушення спортивного режиму, знову розпочав тренування із дніпропетровською основою. Незважаючи на заяву спортивного директора «Дніпра» Андрія Стеценка про те, що футболіста збірної можуть виставити на трансфер, Рикуна залишили в клубі, дозволивши тренуватися з дублем. А тепер повертають і в основний склад. «Так, він тренується з нами», — сказав газеті «Сегодня» партнер Сашка Сергій Назаренко.

Франція

      Кубок. Півфінали: «Марсель» — «Ренн» — 3:0, «Нант» — «ПСЖ» — 1:2.

      У фіналі відбудеться найзапекліше дербі — марсельці проти парижан.