При погонах і «квадратах»

21.04.2006
При погонах і «квадратах»

Військовим обіцяють житло. (Фото Валентини ШКОЛЬНОЇ.)

     Міністерство оборони планує серйозно зайнятися квартирним питанням українських військових. Зокрема, як повідомила «УМ» прес-служба МО, оборонне відомство вже цьогоріч ініціюватиме розробку та прийняття Державної програми створення накопичувальної системи забезпечення військовослужбовців житлом. За словами заступника міністра оборони України Володимира Паська, ця програма передбачатиме накопичення коштів на індивідуальних рахунках військовослужбовців через цільове фінансування Міністерства оборони, а також особистих внесків військовослужбовців (за їхнім бажанням). Розрахунок буде такий, що при досягненні 20 календарних років вислуги військовослужбовець матиме можливість придбати власне житло розміром, що відповідає соціальним нормам, у будь-якому регіоні України.

      «У разі подовження служби понад 20 років кошти на рахунку військовослужбовця накопичуватимуться й надалі, що дозволить йому придбати житло площею, більшою за соціальну норму», — зазначив Володимир Пасько. Тепер усе залежить, кажуть в МО, не тільки від військового відомства, а й позитивного рішення та кроків назустріч із боку Міністерства фінансів України та інших органів виконавчої влади. До речі, хоче Міністерство оборони створити також фонд службового житла, яким забезпечуватимуться військовослужбовці під час проходження служби до досягнення ними вислуги 20 років. На кінець 2009 року планується забезпечити службовим житлом близько 7 тисяч військовослужбовців.

      Тим часом міністр оборони України Анатолій Гриценко вже запросив турецьких будівельників спорудити житло для українських військовослужбовців. Про це він днями повідомив журналістам — після зустрічі з міністром національної оборони Турецької Республіки Мехметом Веджді Гьонюлем. Як повідомляє УНІАН, Анатолій Гриценко висловив думку, що «прихід турецьких фахівців у будівельний сектор дозволить підняти якість, зменшити ціну та привести фінансовий менеджмент у прозору площину».

      «Якість краща, ціна нижча. Я хочу збити ціну на ринку будівництва житла для військовослужбовців та вивести це питання на світло», — сказав міністр і додав, що вже отримав підтримку в цьому питанні з боку турецької сторони, яка порадить низку авторитетних та надійних будівельних фірм. До речі, за словами нашого міністра, у Києві та інших містах України турецькі будівельники вже створили військові містечка.