Воскресіння гри

21.04.2006
Воскресіння гри

У регулярнiй першостi колишнiй клуб Федота, «Фiладельфiя», виявився вище за нинiшнiй. (Фото РЕЙТЕР.)

Оновлення

      Найсильніша хокейна ліга світу, переживши випробування річним локаутом, прийшла до свого глядача в оновленому вигляді.

      Вимушений «прогул» спершу очікувано зменшив популярність найшвидшої на планеті гри. Всемогутній канал ЕSPN відмовився від трансляцій, і НХЛ «переїхала» на «кнопку» OLN, про існування якої раніше знали лише затяті рибалки. Але водночас сталися й приємні зміни. Одночасно з падінням зарплат хокеїстів відбулося й закономірне зниження цін на глядацькі квитки — у середньому на 20 відсотків. А «шоумени» на чолі з комісаром ліги Гарі Беттменом підготували для фанатів нову страву, яка змусила їх пережити додаткову бурю емоцій. Із осені у випадку нічиєї після 65 хвилин гри хокеїстам надається право продемонструвати свою вправність у реалізації хокейних пенальті — булітів.

      Аби зробити гру ще більш видовищною, ліга вирішила змінити ще деякі правила. Скасували червону лінію, зменшили воротарську амуніцію, а судді почали значно суворіше карати гравців за порушення правил. Це дозволило вийти на перші ролі технічним гравцям. І аж 60 відсотків шайб (!) у нинішньому сезоні було закинуто при грі у нерівних складах.

Успіхи й провали вискочок та старожилів

      Запроваджуючи «стелю» зарплат для гравців, огранізатори мали на меті створити якомога більшу кількість конкурентоспроможних колективів. Після закінчення регулярного чемпіонату треба визнати, що цей розрахунок себе виправдав. До домінування в регулярному чемпіонаті «Детройта» давно вже звикли, адже команді вдалося «втиснутися» в кошторис і зберегти доволі потужний склад. Шведи Зеттербег, Лідстрем, Самуельссон, Хольмстрем разом із росіянином Дацюком, канадцями Шенаханом, Айзерманом, Дрейпером все ще багато на що здатні, навіть попри солідний вік більшості головних виконавців. Президентський кубок за перемогу в регулярному чемпіонаті знову дістався «Червоним крилам» із Детройта.

      Справжнім відкриттям сезону можна назвати «Нешвілл», із яким тренер Баррі Троц працює вже сім років. Перед локаутом він уперше вивів команду до «плей-оф», успішно виступив і в цьому сезоні. Тон у нападі «Хижаків» задають досвідчені Пол Карія, Майк Сіллінжер, Стів Салліван, а на останньому рубежі надійно діє чех Томаш Вокоун.

      Ще одним проривом сезону вважають «Кароліну», очолювану керманичем збірної США Пітером Лавіолеттом. Кращим голеадором клубу у свій другий сезон у НХЛ став другий номер драфту-2003 Ерік Стаал. «Урагани» демонструють колективну гру, причому частенько не соромляться діяти другим номером. А в воротах можна довіритися швейцарцю Мартіну Герберу.

      Боєздатний склад зiбрала «Оттава», до якої останнім часом ставилися з повагою, але серед лідерів не чекали. На повну потужність реалізує свій потенціал трійка Джейсона Спецци, Даніеля Альфредссона й Дені Хітлі. Оплотом захисту є словацький гігант Здено Хара і його земляк Андрей Мезарош. А ворота до травми на Олімпійських іграх захищав відправлений, було, на пенсію чех Домінік Гашек. Хоча його дублер, темношкірий Рей Емері, теж зумів себе проявити.

      Головним успіхом міжсезоння для фіналістів попереднього фіналу Кубка Стенлі — «Калгарі» й «Тампи» — слід вважати збереження складу.

      Нарешті потрапили до баталій за Кубок Стенлі мільйонери з «Рейнджерс». Їхня головна зірка Яромір Ягр пояснив це тим, що за його рекомендаціями керівництво клубу створило в Нью-Йорку справжню чеську колонію — Малік, Пруха, Ручинськи, Страка, Сікора, Розшивал, Рахунек. Коротше, побільше чехів — класних і різних.

      А от «Фінікс» із тренером-дебютантом, Великим Уейном Грецьки на чолі до «плей-оф» не пробився.

      «Сент-Луїс», віддавши в «Едмонтон» свого кращого гравця захисника Кріса Пронгера, залишився поза «плей-оф» вперше з 1979 року. Провалився й «Чикаго», а одним із головних проколів клубу стала ставка на володаря Кубка Стенлі-2004 у складі «Тампи», воротаря Миколу Хабібуліна. Сім мільйонів доларів за нього полетіли на вітер.

      А найбільшим розчаруванням можна назвати «Піттсбург» Маріо Лемьє. Проявивши фантастичну активність у міжсезоння, «Пінгвіни» стали передостанньою командою ліги.

Ветерани й молоді

      Раніше заслужені ветерани спокійно догравали свій вік, маючи в кишені багатомільйонні контракти за вислугу, однак тепер прийшли нові часи. Це змусило повісити ковзани на цвях не одного славетного гравця, серед яких опинилися Маріо Лемьє, Марк Месьє, Олександр Могильний, Бретт Халл, Дейв Андрійчук, Кейт Прімо.

      Але довго сумувати за ветеранами не дають молоді таланти. Нинішній сезон подарував як ніколи багато претендентів на «Калдер трофі» — приз найкращому дебютантові НХЛ. У цьому сезоні відзнака дістанеться або 18-річному першому номеру минулорічного драфту Сідні Кросбі з «Піттсбурга», або «природній стихії» з Росії — Олександру Овечкіну. Чемпіон Росії у складі московського «Динамо» близький до того, аби потіснити з другої позиції за кількістю шайб у дебютному сезоні Майка Боссі (53 у 1978 році), а от рекорду фіна Селянне (76 — у 1993 році) стояти ще довго.

Українці, колишні й нинішні

      Наразі в найсильнішій лізі світу грають двоє потенційних гравців збірної України. Володар Кубка Стенлі-2004 Руслан Федотенко виправдовує надії наставника «Тампи» Джона Торторелли: закинувши 26 шайб за регулярну частину сезону, він встановив особистий рекорд за шість років перебування за океаном. 26-річний українець заслужив право виходити на лід у першій ланці разом із Вінсеном Лекавальє та Вацлавом Проспалом. Вихованець школи «Сокола» посідає п’яте місце за кількістю переможних голів за всю історію «Лайтнінг»!

      Олексій Понікаровський змусив канадські ЗМІ змінити думку стосовно його гри на 180 градусів — від ненависті до захоплення. Лівий крайній «Торонто» діє на льоду в другій трійці з Антроповим та Еллісоном. Цього року він закинув 21 шайбу, це більше, ніж за чотири попередні роки в НХЛ. Крім того, Понік входить до десятки кращих у лізі за кількістю голів у меншості.

      На жаль, інші вихованці нашого хокею не грають за збірну України. Олексій Житник, змінивши «Баффало» на «Айлендерз», підтверджував свій високий клас, поки не отримав травму гомілки. 21-річний екс-киянин Микола Жердєв втік із ЦСКА три роки тому і в цьому сезоні став другим в «Коламбусі» за набраними очками (54). Його ровесник Антон Бабчук пробився до основи «Чикаго», а на початку року був обміняний до «Кароліни». Також мають російське громадянство захисники — Віталій Вишневський і Олег Твардовський, які стабільно виходять в основі «Анахайма» й тієї ж «Кароліни». Вихованець харківського тренера Івана Правилова литовець Дайнюс Зубрус уже більше нiж 40 очок набрав за «Вашингтон»...

* * *

      Отже, Президентський кубок уже розіграно, і сьогодні починаються головні матчі сезону — поєдинки «плей-оф» на вибування (до чотирьох перемог).

      У чвертьфіналах на Заході зіграють «Детройт» — «Едмонтон», «Даллас» — «Колорадо», «Калгарі» — «Анахайм», «Нешвілл» — «Сан-Хосе».

      У Східній конференції силами поміряються «Оттава» — «Тампа-Бей», «Кароліна» — «Монреаль», «Нью-Джерсі» — «Рейнджерс» та «Філадельфія» — «Баффало».

 

СТАТИСТИКА

Регулярний чемпіонат НХЛ. Підсумкове становище команд

      Східна конференція: «Оттава» — 113,«Кароліна» — 112, «Нью-Джерсі» — 101, «Баффало» — 110, «Філадельфія» — 101, « Нью-Йорк рейнджерс» — 100, «Монреаль» — 93, «Тампа-Бей» — 92, «Торонто» — 90, «Атланта» — 90, «Флорида» — 85, «Нью-Йорк айлендерз» — 85, «Бостон» — 74, «Вашингтон» — 70, «Піттсбург» — 58.

      Західна конференція: «Детройт» — 124, «Даллас» — 112, «Калгарі» — 103, «Нешвілл» — 106, «Сан-Хосе» — 99, «Анахайм» — 98, «Колорадо» — 95, «Едмонтон» — 95, «Ванкувер» — 92, «Лос-Анджелес» — 89, «Міннесота» — 84, «Фінікс» — 81, «Коламбус» — 74, «Чикаго» — 65, «Сент-Луїс» — 57.

      Кращі бомбардири: Торнтон («Сан-Хосе») — 125 (29+96), Ягр («Рейнджерс») — 123 (54+69), Овечкін — 106 (52+54), Хітлі — 103 (50+53), Альфредссон — 103 (43+60), Кросбі — 102 (39+63), Стаал — 100 (45+55).

      Кращі снайпери: Чічу («Сан-Хосе») — 56, Ягр — 54, Овечкін — 52, Ковальчук («Атланта») — 52, Хітлі — 50, Джіонта («Нью-Джерсі») — 48, Ганьє («Філадельфія») — 47.

  Кращі асистенти: Торнтон — 96, Спецца («Оттава») — 71, Ягр — 69, Савард («Атланта») — 69, Річардс («Тампа-Бей») — 68, Лідстрем («Детройт») — 64.

      Кращі воротарі (за відсотком відбитих кидків): Юе («Монреаль») — 92,9; Гашек («Оттава») — 92,5; Кіпрусофф («Калгарі») — 92,3; Люндквіст («Рейнджерс») — 92,2; Вокоун, Фернандес («Міннесота») — 91,9.